writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De vulpen van Anne

door merle

Ik heet een vulpen te zijn. De vulpen van Anne. Ik ben met net zoveel zorg uitgekozen als de toverstaf van Harry Potter. Olivander verkocht mij weliswaar niet. Maar de aardige meneer van de kantoorboekwinkel hielp Anne een pen te vinden die plezierig in de hand ligt. En eentje ook waarvan Anne bij alle keuze riep; dat is em! En daar was ik. Kleurig, glad en lekker rond van buik. Mijn zilveren kroon loopt uit in een iets gebolde punt. En inkt doorstroomt mij als blauw bloed.

Ik heet een vulpen te zijn. De vulpen van Anne. Ik reis nu dagelijks met haar mee tussen broodtrommel, beker en knuffelbeer. Op school krijg ik lucht en prijk ik op haar bureau waar jaloerse blikken zich verzamelen. Anne leert schrijven en geloof me; alle letters van het alfabet zullen aan de orde komen in een zich tergend langzaam herhalend patroon van lipgetuite oefening. Er wordt wel gezegd dat leren schrijven en rekenen een wonder is. Het echte wonder moet nog komen. Vulpennen weten dat.

En ik heet een vulpen te zijn. De vulpen van Anne. Het echte wonder voltrekt zich als Anne's eerste verhaal verschijnt. Ze houdt van verhaaltjes. Ze hoorde ze al talloze keren. En ze houdt van mij. Anne's geest oefent zich een weg naar nog onontgonnen terrein. Maar ik ben erbij als haar eerste verhaal verschijnt. Het vormt zich in de uitwisseling tussen verbeelding en papier. Het wordt zoals ze niet had gedacht. En ik wist het.

Want ik heet een vulpen te zijn. De vulpen van Anne. Door mij worden gaven zichtbaar. Gaven die zonder mij kunnen, maar liever niet. Want in de sluimering zit verlangen. Verlangen dat een uitweg vraagt. Denk mij weg en houd gestolde chaos over. Dus ben ik voor Anne wat de toverstaf voor Harry is; even bijzonder als onmisbaar. Een antenne die het signaal vertaalt. Opdat men schrijve.

 

feedback van andere lezers

  • Dora
    Mijn naam is vulpen en ik bloed in blauw zwart of groen als Anne het met letterknoppen gaat doen....
    merle: tja, de prijs van het digitale tijdperk. toch leren alle kinderen nog schrijven met vulpen. Leuk he?
  • hettie35
    Met een vulpen schrijven is gewoon heel erg ideaal, beter dan de kroontjespen van jaren geleden gedoopt in de blauwe inktpot.
    Mooi geschreven Merle, groetjes Hettie
    merle: Dank je wel Hettie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .