writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Op een dag

door elpe

Op een dag, netjes haar richtingaanwijzer gebruikend stuurde Rosie haar helrode Ka'tje links de parkeerplaats in. Wat ze echter niet had gezien was de zwarte, met donker getinte ruiten, Golf die juist voor haar neus de plaats inpalmde.
Een schreeuw van verontwaardiging en een reflextrap op de rempedaal deed haar Ka'tje op een haartje stoppen van de linkachterbumper van de zwarte auto. Met haar geduld op kookhoogte, na een enerverende "bumper to bumper" rit vanuit Brussel stapte ze, rood aangelopen, uit haar wagen.
Met gebalde vuisten, ogen als uitbrekende bliksemschichten en een bloeddruk van vermoedelijk 160 bij 120, trok ze het portier van de Golf open. "In welk apenland ben jij dan wel opgevoed…" riep ze met harde stem die echter het laatste woord bijna teruginslikte.
Met een glanzend witte streep tanden staarde haar een zwart-afrikaanse jonge kerel aan en zei "almal glimlag in dieselfde taal", knipoogde, stapte uit en liep op z'n gympies naar de ingang.
Rosie stond als aan de grond genageld en herhaalde bij zichzelf, zonder het echter uit te spreken, welke woorden en zinnen zij naar deze jonge kerel wilde slingeren.
Voor hij verdween, bij het binnengaan van het warenhuis, keek de kerel nog even sluiks om en lachte een tweede keer zijn hagelwitte tanden bloot en riep "totsiens meisie".

Zestien maanden later gaven Rosie Flanders en Mosi Kwaadgelicht hun jawoord met op de achtergrond de majestueuze Tafelberg.

 

feedback van andere lezers

  • Runner
    Leuk kort verhaal. Boze ontmoeting met happy end!
    Met donker getinte ruiten zou ik achter Golf zetten.
    elpe: Juist ja, het is de juiste grammaticale plaats maar hier tracht ik, door deze zin in stukjes te hakken, de lezer te laten meevoelen met de persoon die het ondergaat (Rosie). En Rosie zag eerst de Golf en daarna pas de getinte ruiten.
    Ik beschouw het zelf als een "dichterlijke vrijheid" om grammaticaal een beetje te rotzooien.... (hihi)
    Vriendelijk bedankt voor je fb.
    Luc
  • Wardibald
    Zet voor mij maar een extra streepje achter Runner zijn opmerking.
    Je kan er een komma mee uitsparen, zodat die zin in twee is verdeeld ipv in drie. Dat schept leescomfort. IMHO.

    Een andere suggestie: in de zin erna (een schreeuw..) zou je je personage wat meer naar voor kunnen schuiven. Bv. door Rosie onderwerp van die zin te maken in plaats van schreeuw en reflextrap. Dat helpt (alweer IMHO) om een lezer dichter bij het personage te betrekken. Er zijn een paar plaatsen waar je dat zou kunnen doen.

    Dit is maar een suggestie van een relatieve beginner, dat je weet waar dit vandaan komt ;)
    elpe: Dit is waardevolle fb die ik in een volgende experiment zeker zal gebruiken.
    thx
  • hettie35
    Lekker vlot lezend verhaal heb het dan ook graag gelezen,
    groetjes Hettie
    elpe: dankje Hettie
  • Dora
    Met dit of dat en met plezier,
    het jawoord achter getinte glazen zit te tanpastalachen
    elpe: Hihi, mooi synoniem
    thx
  • tessy
    leukverhaaltje
    elpe: thx
  • CHRIS
    als het bots dan bots het hé"éé
    'is al goed
    elpe: dankje Chris
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .