writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Vlaamse Filmpjes: Koers

door Bart

Eddie van de Veldwegen spant zijn billen om het zadel. Fris als een slaatje dirigeert hij deze koers. De motards zijn allang uit de bocht gevlogen en voor hem duikt de slijkwegel op met aan beide kanten de prikkende netels die bij het passeren een intense jeuk op de kuiten nalaten. Maar Eddie is vastberaden, Eddie is een man van één stuk.

Het natte slijk jaagt uit het achterwiel op z'n rug en schiet tegen zijn kin telkens hij door een plas rijdt. Links en rechts voelt hij de natte, striemende netels tegen zijn kuiten kletsen en reeds weet hij het warme bloed in fijne parels op zijn vel. Doch Eddie is paraat - de bronstige boslucht inspireert hem. Met de ene hand stuurt hij zijn fiets over het rechte stuk, met de andere rukt hij het rugnummer van z'n shirt om het vervolgens, net voor de volgende bocht, met platte hand als een pleister op z'n kuit te kwakken waar het netjes ter plaatse blijft door het klevende zweet en bloed.

Eddie kraait vanbinnen victorie, hij leunt in de richting van de bocht en passeert vol ornaat de volgende honderd meter toeschouwers. "Nummer dertien op voorsprong! Nummer dertien op voorsprong!" schalt het uit de megafoon. Eddie voelt z'n hart pompen en vleugeltjes krijgen, hij gaat rechtstaan in zijn trappers en gooit z'n laatste restje energie op de eindsprint. Het rugnummer is nu rood en hangt vol modderige spetters en streepjes gras - Eddie denkt aan de koeitong met tomatensaus die voor hem klaarstaat achter de finish, hij beeldt zich in Margrietje De Vrouw met De Frisse Pinten hooggeheven in de lucht, hij gooit van puur enthousiasme zijn fiets in de struiken en rent de laatste vijftig meters van de koers over de streep met zijn hoofd naar beneden en zijn armen in de lucht.

Hij weet dat hij morgen weer de held zal zijn op menig jongenskamer - zelfs tot binnen de muren van het klooster waar zevenjarige Leon bij Tante Nonnetje logeert, die naast zijn bedje een poster van Eddie in gele trui aan de muur heeft gehangen. Leon slaapt die nacht als een roos.

 

feedback van andere lezers

  • Mistaker
    Plezant!

    Groet,
    Greta
  • tessy
    Kan enkel mijn voorgangers nog bijtreden, heel erg leuk geschreven.
  • Runner
    Mooi in de sfeer van de coureur gebracht.
    Ik beleefde het als oud atleet/veldloper van de Vlaamse meetings, zoals de cross Le Soir en de Nacht van Blankenberge
  • Dora
    Geweldig weer. Meer Meer!!!
    Heerlijke woorden die ik niet ken: motards, slijkwegel= modderpad?
    Prachtzin: Het natte slijk jaagt uit het achterwiel op z'n rug en schiet tegen zijn kin
    of
    hij beeldt zich in Margrietje, De Vrouw met De Frisse Pinten, hooggeheven in de lucht, mhhm mjammie mjammie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .