writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De kroeg kruik (12)

door Dora

"En jij houdt vol dat ze maar één keer hebben gebeld?" zegt hij nors terwijl agent de Wijer koffie morst op het ouderwetse tafelkleed. Mary beantwoordt al twee uur vragen waarvan ze het zaad niet heeft gezaaid.
"Dat gaat altijd zo, vlak voor zut vliegtuig halen. As omeKees vakantie viert, willie niets van hier."
"Truus de Gravin ken je óók niet, terwijl ze jarenlang woonde bij de Winter, vaste Stenenkruiker?"
"Die KAN geen vaste Kruiker zijn, dan kende ik hem toch." herhaalt ze voor de vierde keer. De agenten staan zuchtend op. Dat gedoe! Internationale samenwerking is ergerlijk. Of er hier niet voldoende te bekeuren is. Ze kondigen kort aangebonden aan dat morgen de echte rechercheurs komen.
"Verdomme gotsamme. Krijg de kruik," schreeuwt ze als ze de deur achter hen dichtsmijt en op slot draait, want Bart springt al vanonder de lantaarnpaal vandaan. Hij stond er al die tijd.
"Kruip in je eigen nest, ga moeder de vrouw verwennen" woestigt ze vanachter de dikke deur als hij aanbelt. Ze sleurt het zware velours nijdig dicht voordat ze hoofdschuddend een dubbele wisky inschenkt, is plotseling niet meer zo gierig voor zichzelf. Alles lijkt om haar heen in te storten
Drie weken heeft ze geen druppel aangeraakt, maar wat moet ze nu? Noodscenario's hebben ze nooit doorgenomen. Hoezo, waarvoor een rampenplan als ome Kees altijd op het uur nauwkeurig zijn neus naar binnen stak. Ze haalt haar handen door het haar en aan Lia heeft ze nu niets. Die peest als een beest in de keuken, maar kan nog geen fatsoenlijk biertje pluimen zonder te brede tochtkraag. En hoe lang gaat dit duren? Lia giebelt na de fles bocht. 't Beste spul blijft hier ongelurkt altijd gekurkt en dat vindt ze op dit moment nogal stupiede.
"Dat hebbe wijweer," wateroogt ze,"wahadde zenou te nuile over kook en zo?"
"Weedik veel. Ome Kees en druks. Ga lijpen, dat is te freg voor woorden zeg. Tante Lien der dikke mopsneus weet niets van wiets, laat staan van gescheermeste spiegellijntjes. Behalve dat ze der kop erin bekijkt. Ik zweer je, tis een misverstand." slurpt Mary haar woorden tegelijk met de wisky.
Moet ze haar andere baan opzeggen? En als ze dat doet, hoe vergoedt een vermiste ome Kees haar dat dan? De fles begint al aardig naar bodem te ruiken.
"Weetje wa? Vandaag hek me dag nie, ik gaaj maffe en slaap morregenuit. Kweet nie wajijdoet, maar ik rommel naar bove." mompelt ze zonder op Lia te letten, grijpt in het voorbijgaan een fles uit het rek en doet het licht uit. Lia struikelt over een kruk."Hé mafknijn, ik mot ook meej. Halve glazekooi, ut zal alles wel loslope en anders ook maarnie."

Bart drukt de volgende morgen om elf uur op de bel. Hij keek om tien uur al tegen het dichtgegordijnde raam. Dat zijn geen Stenenkruiksestreken. Hij wil zijn eerste koffie hier drinken, in alle rust de krant door gespelen. Nu moest hij dat thuis doen, terwijl zijn neurotisch poetsende vrouw met de stofzuiger onder zijn benen stond te raggen. Alsof hij altijd zoveel troep maakt. Soms kan Bart haar wel met de kop door de muur tillen en hij heeft een moordslechte zin. In de krant stond niets over Kees of iets over Nederlanders die op de Costa aan de grond zitten. Ook niet in bedekte termen. Hij belt zich een breuk, maar er komt geen beweging in het verschoten velours.
Een blonde meid tikt hem aan en vraagt of hij Wim de Winter kent, die vroeger één keer per maand, altijd op de 23e in dit Café kwam. Bart spitst zijn oren, ruikt niet alleen haar fijne parfum maar ook zijn kans en nodigt haar uit voor een kopje koffie. "Want ik weet er alles van," zegt ie met een aangename lach. Ze is blij met dit geluk bij een ongeluk en loopt onhoorbaar op stille zolen naast hem naar Café de Horlepiep.

 

feedback van andere lezers

 • hettie35
  "t is weer genieten hiervan!
  groetjes Hettie
  Dora: Dank je Hettie, leuk dat je het blijft volgen, het blijkt een verhaal te gaan worden, geloof ik...
 • bessy
  dus bart een de blonde gaan ook een rolletje meespelen, is het cafe nu open of gaan ze bij de buren koffiedrinken enl gaat hij haar lezen inplaatst van zijn krantje ????
  Dora: De blonde loopt op spekzolen... maakt een verbinding, hoopt ze tussen Wim en de kroeg... Dank je Bessy.
 • elpe
  Nieuwsgierig word je er wel van....
  grtz
  Dora: Fijn dat je meeleest elpe... als ik ontspoor hoor,
  wel even zeggen hoor
  het is chaos op alle fronten,
  althans aan hun horizonten
 • jan
  een blonde op stille zolen komt nooit alleen....

  je houdt de spanning er in!

  grtzz
  Dora: Ik probeer het spoor niet kwijt te raken en nu gaan de spekzolen op onderzoek uit...
 • Mistaker
  Bij het woord Horlepiep moet ik aan die film met Bruce Willis denken, The last boy scout.

  Groet,
  Greta
  Dora: Dank je wel. De horlepiep is een dans en een instrument, naar mijn weten...
  en als de baas van huis is dansen de muizen immers...
 • tessy
  Oef ik ben blij dat ik terug mee op het spoor zit, had de stenen kruikers zowaar gemist, lag me in bed af te vragen wat er nou toch allemaal aan de hand is in Spanje :-))
  Dora: Ja het is wat hoor Tess, jij met koorts en daar gaat het ook koortsachtig toe...
 • Mephistopheles
  Ik denk dat er nog vrij veel mensen zijn die met vragen geconfronteerd worden waar ze niets voor gezaaid hebben.
  Café de horlepiep klinkt betamelijk, misschien goed om een nachtje of twee, drie, vier, ... door te zakken
  Dora: Wie weet, maar ik ga nooit alleen naar een kroeg, in ieder geval dank je voor je feed.
 • koyaanisqatsi
  Een andere kroeg...? Concurrentie!!!!
  Dora: Conculega's probeert men de wind vaak uit de zeilen te nemen...
  Sommige beestjes hebben rare namen gekregen...
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .