writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De kroeg van bed gelicht (14)

door Dora

Lia luiert in bad. Uitgebreid weken, wijnkaters verzuipen en ze schrikt schele ogen als de bel gilt.
Ze roept dat Mary open moet doen,"want ik ben gepree-oktupeert, door de zwoele zwijnekater hihi."
Haar vriendin klemt de lippen op elkaar, blijft strak liggen als één van de dikke planken die ze normaliter zaagt. Nog eens scheurt de schelle bel door het huis. Langdurig en dwingend, maar haar hoofd is te zwaar. 'Die rechercheurs komen later maar,' vinden haar minst aangetaste cellen.
'Niks opendoen, eerst wakker worden.' Moeizaam rolt ze haar benen over de rand, sluipt met barstende kop behoedzaam naar de keuken en kijkt naar buiten.
Aan de overkant ziet ze Babbelkont, 'hoe zou ie eigenlijk van achteren heten', wegtrippelen met een jong blond 'ding'. Ze zijn druk in gesprek. Aan zijn houding weet ze dat Roddelbox geniet.
Kletsend draaien ze de straat in van Café de Horlepiep.
Inwendig roept ze: 'Die is voorlopig onder de pannen, gelukkig.'
Met voorzichtige doordachte bewegingen zet ze koffie, steekt brood in de rooster en haalt de boter uit de ijskast want anders is het niet te smeren. 'Ik moet er voor gaan zitten om het op een rij te zetten. Wat zou mijn moeder doen? Niet dat ze veel op tante Lien leek, maar zou ma naar de Costa aftaaien voor bijstand daar of zou ze hier de boel draaiende houden?'
Kaas schaaft ze en ze snijdt de goedkope Aldi leverworst in zuinig plakjes. Het is geen vetpot. Daarna plukt ze ontbijtborden uit de ouderwetse bovenkast. 'Ze zouden eens kunnen moderniseren,' vindt ze.
In peignoir, natte slierten om haar hoofd, ploft Lia op de stoel en steekt gapend haar hand uit om de radio aan te zetten. Mary sist venijnig dat ze het uit haar hoofd moet laten.
"Wanttik kan geen herrie amme kop hebben."
Lia zucht. May met de bokkenpruik op kan ze beter niet tegen de wenkbrauwen strijken want dat trekt toch averechts tegen de keer. Zwijgend, kin op de handen, observeert ze haar vriendin, die door de keuken schiemant alsof ze hier altijd heeft gewoond.
"Wat kijk je nou, luietrui, steek je handen uit of eet, mafkees," mauwt Mary.
Het klinkt minder onaardig dan het lijkt. Daaraan weet Lia dat ze tobt, dagdroomt of met haar hoofd in de wolken hangt. Dat verliefde bezetene komt de laatste tijd niet vaak meer voor, realiseert ze zich.
"We moeten orde op zaken stellen. De wouten lieten niet veel los, maar ome Kees is zoek en tante Lien zit vast, hangende het onderzoek. Ene Truus wordt ervan verdacht erbij betrokken te zijn. Ze zat in de kamer naast die van Lien en Kees en HAAR DNA is in HUN kamer aangetroffen. Dus weet die troel der meer van. Ze kende tante Lien waarschijnlijk want ze was met een vaste klant van hier, maar die heb ik nooit gezien." smeert Mary de info regelmatig uit, schaars als de pruimenjam op het afgekoelde toastje.
"Wie weet ging Kees vreemd?"grapt Lia maar de zwarte Maryogen steken vandaag ieder grapje dood.
"Ja en er is iets met een telefoonnummer dat nagetrokken wordt." vult Lia verstandig aan, "maar wat moeten wij daar mee? Gaan we derheen of houden we hier de tent aan de praat. Ik red danniet in mijn eentje, hoor! Dat barkiepen van mijnis naadje. En over twee dagen moet jij weer aan het zaagorgel."
"Aan jouw zelfkennis zal het niet liggen. Lietje. Ja, de timmerfabriek, is ook zo iets. Ik weetut niet, laten we eerst maar eten." teemt Mary gelaten en schenkt koffie in. Hierboven is het bakkie leut toch altijd beter, zijn ze het in ieder geval over dat feit met elkaar eens.

Ze eten rustig en net als Lia op wil ruimen wordt beneden op de deur geramd. En de bel blijft hangen.
Nog voor ze op kunnen springen wordt de boel opengebroken en klossen minstens twintig zware laarzen de trap op. Mary en Lia vliegen als verschrikte vogels naar de hoek, zo ver mogelijk van de deur.
Ze wachten angstig af, grijpen elkaar vast alsof ze anders zullen verdrinken.
Het voelt als een verkrachting als de grote kerel zich te dicht voor hen posteert. Hij drukt Mary een officieel uitziend papier onder haar neus. Tijd om te lezen krijgen ze niet en het hele huis lijkt vergeven van donkerblauwe spierenpakken. "Gossie, hebben jullie een heel blik lekker spul open gerukt?" probeert Lia haar schrik te verjagen en ze knikt goedkeurend naar de invatie.
Met zwarte dikke wenkbrauwen teneergedrukt kan de dapperman voor hen er niet om lachen.
"Gaat u zich aankleden, tandenborstel, ondergoed en kleding mee voor de logeerpartij. U mag met de Lords of the Rings mee." zegt hij stuurs en stapt opzij. Hij duwt hen naar de overloop terwijl de brutale Lia nog zegt dat zijn gevoel voor humor wel een Televiezierring verdient.
"Gotsammenog an toe, wat maken jullie een vreugedevolle bende. Komen jullie straks de troep ook weer opruimen?" is ze kwasie streng maar Mary schiet haar loden blikken toe. Beter braaf blijven, weet ze.

 

feedback van andere lezers

 • bessy
  die tweezijn de slechtste niet, een beetje doorzakken is geen doodzonde, ik geloof dus niet dat ze er wat van weten, en waarom er een heel leger agenten moet opdraven, dat is ook puur geldverspillen, laat ze ergens anders naar Kezeman gaan zoeken,alhoewel ik weet ook nog niet zo zeker of hij wel met truzemuis aan het rollbollen is geslagen....
  we zullen het wel een keer lezen
  Dora: Leuk Bessy, maar ik hoor vaak det ze met een vracht lui 1 klein menneke willen pakken... dus.. ach als nu al duidelijk was dan...Dank je
 • Mistaker
  Ik vind in de Aldi een voormalig Oostblok-sfeer hangen, daarom zie je mij er nooit. Doe mij maar Dirk/Bas/Digros maar helaas woon ik in een buurt die geterroriseerd wordt door AH. Nou ja, beter dan de Aldi dus.

  G


  Dora: Haha, Ja die Aldi, dat zijn tekenen aan de wand... dank je..
 • hettie35
  Je schrijft verslavend Dora,
  groetjes Hettie
  Dora: Oef Hettie, dank je wel... ik hoop dat ik het vol kan houden. Er staat nog heel veel te gebeuren... Het lijkt wel iets dat moet worden opgeschreven...
  terwijl het "verzonnen"is... maar uiteraard ligt veel van ervaring van mij en anderen eraan ten grondslag.
 • tessy
  Haha de "dapperman" goed gevonden..spannend Door pfff het was het wachten waard
  Dora: Dank je Tess... ik ben blij met je feeds, jaja..the Lords of te Rings hihi
  Er staan al een aantal stukken klaar. Een per dag en dan kun je voor de wedstrijd niets inleveren...
 • Mephistopheles
  hopelijk vergeet ze haar toverstaf niet als ze meegaat met de lord of the rings
  Dora: Leuk dat je die eruit hebt gepikt...dank je wel voor je feed...
 • koyaanisqatsi
  Het gaat van kwaad naar erger. Gelukkig vliegen ze niet in de gevangenis in pakweg Kabul, om maar één gezellig plekje op aarde te noemen.
  Dora: Ja... maar wie weet wat er allemaal nog meer hangende de onderzoeken naar achteren gaat?
 • jan
  er zit duidelijk iets goed fout, maar wat het is...

  grtzz
  Dora: Ja het nieuws komt van alle kanten deze keer Jan... hrt lijkt wel rond te flarven, om in jouw stijl te blijven.... goed fout, maar wat. Dank je wel weer voor je trouwe meelezen...
 • elpe
  elke keer weer ontdek ik nieuwe woorden in jouw verhaal, deze keer lees ik "schiemant" .
  Blijven schrijven Dora....
  grtz

  Dora: is een term uit de scheepvaart ( de schieman) hij diende het dek te boenen en daarvoor schiemande hij heen en weer. Staat in het woordenboek, bij ons thuis werd het woord regelmatig gebezigd vooral al je ongedurig was... dank je wel elpe
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .