writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De kroeg Manon-Bart-Boek (15)

door Dora

Manon onderzoekt wat wel en niet fictie is in Wims boek en punt één is binnen. De Stenen Kruik bestaat!
De kroeg is nog gesloten en een man drukt er langdurig op de bel.
Als ze hem vraagt of hij Wim kent heeft ze beet. Hij zegt dat hij ALLES over hem weet en nodigt haar uit voor een kopje koffie. Gek genoeg neemt hij haar mee naar een ander café, bij de Kruik om de hoek. Ze herkent de Horlepiep in één oogopslag: Het tweede etablisement dat cryptische door Wim beschreven is.
Manon hangt boven haar dampende kopje aan mijnheer de Brei's lippen, maar bij de eerste zin over Wim schuurt al een harde korrel zout mee, die haar onaangenaam treft
"Kweet niet hoe hij verder heet. Hij dronk zich af en toe lam. Tot hij niet meer lopen kon. Hij beweerde schrijver te zijn, maar ik zag nooit een boek van hem," steekt mijnheer de Brei van wal.
"Weet u waarom hij altijd op de 23e van de maand kwam?" vraagt ze zacht, maar dat is hem nooit opgevallen. Als ze naar 'de gravin' vraagt heeft hij het over ene Truus die bij hem woonde, "maar die vrouw kwam nooit mee en ik weet ook niet wat ze voor de kost deed. Zeg maar Bart, meid... "amicaalt hij en Manon raakt gepekeld door zijn immense vooringenomenheden.
'Zeg-maar-Bart' buurtkrantje met privéhersenspinsels lijkt niet te stoppen.
"Truus was ouder, had z'n moeder kunnen wezen en ze is niet te vertrouwen. Zo'n mager scharminkel, net een heks. Ze jatte alle bezittingen uit zijn huis en vertrok noorderzon. Dat heeft die man gek gemaakt zodat hij in zijn blootje in de vijver stond. Ze zal haar moeder ook vast wel een spuitje hebben gegeven om de erfenis te gelde te maken. Meteen daarna is ze naar de Costa vertrokken. En raad eens wat? Nu is onze kroegbaas, die daar vakantie viert, vermist." fluistert hij opgewonden over haar lege kopje," en het zou mij niets verwonderen dat zij het brein is achter een groot complot!"
Bart is echt op dreef en steekt zijn hoofd ver over de tafel zodat Manon ruikt wat Wim in geuren en kleuren heeft getypeerd. Ineens herkent ze in hem glashelder de Babbelbox die Wim minutieus beschrijft als de vuile-praatjesman die nooit echt naar iemand kijkt. Confronterend is het, maar zeer accuraat.
"Lien, zijn vrouw zit daar nou, blabla diebla" gaat hij er daarna naadloos toe over om het doopceel van nog meer vaste St. Kruikers te lichten. Ze ziet hoe hij geniet van zijn roddels en is klaar, bedankt hem en neemt afscheid ondanks dat hij nog eens koffie wil bestellen. Op de terugweg staat een groep drukdoende mensen voor de Stenen Kruik. Gehaast dringt ze er tussendoor. Ze moet naar de uitgever en naar Wim en Piet. Cynthia Stekelsteen heeft geen dienst dus ze zal niet worden weggestuurd…

Als ze haar zien lichten hun ogen op en ze besluiten, een beker koffie mee, naar de vijver te gaan.
"Jongens vertel, hoe gaat het met jullie?" wil ze weten en de 'jongens' knikken tevreden.
"Ik heb mijn tweede schrift vol. Zou je dat ook willen lezen Manon?" vraagt Wim.
"Zo meid, jij hebt de hoofdprijs." constateert Piet, "dat aanbod heb ik nog niet gehad."
"Daar kom ik juist voor, Wim. Is het de bedoeling dat je boek uitgegeven wordt?"
"Ja natuurlijk, ik ben nu geen bibliothecaris meer." zegt hij tevreden.
"Werkte je bij de bieb?" Piet is erg verrast en Wim kijkt alsof dit algemeen bekend is.
"Wist je dat dan niet?"
"Nee, je bent geen open boek, Wim, maar nu snap ik waarom je zo graag schrijft."
"Boeken zijn altijd mijn redding geweest. Tegen de doordingende stank van brand en het verleden dat is zoek geraakt achter mijn vaders rode Dahlia's." zegt hij zonder stemverheffing. Manon en Piet laten niet merken dat hij iets verklapt waarover hij nooit spreekt, accepteren het als een puzzelstuk in zijn mysterie.
"Ik heb een uitgever gevonden die geïnteresseerd is in je werk Wim." zegt de Liefde en zijn gezicht wordt een grote roodkoperen zon van trots genoegen. Piet feliciteert hem en neemt genietend een fikse teug van zijn koffie. 'Er komt schot in de zaak,' geniet hij in stilte met een heerlijk tevreden hoofd.
"Wat vond jij van het boek, Manon?" fluistert Wim.
"Heftig Wim, heel heftig. Je beschrijft mensen zo weergaloos… Wonderlijk gewoon. Ik denk dat het een doorslaand succes zal worden, alleen…er moet nog veel worden uitgewerkt voordat de rode draad duidelijk wordt. Er zitten heel veel verhaallijnen in dit begin. Het zal een drieluik worden, lijkt me."
"Misschien is dat uitgeven dus nog wat aan de vroege kant." denkt Piet hardop mee en Manon kan dat volmondig beamen, want Wim kan beter in dit ritme doorwerken tot het eind zichtbaar wordt.
Die middag gaat ze naar huis met het tweede manuscript, dat ze als kroonjuwelen zal bewaken omdat ze weet dat de film ervan een Oscar zal kunnen winnen.

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Intrigerende personages!

  G
  Dora: Dank je voor het trouwe lezen...Ja, het is wel een leuke dwarsdoorsnee...< : )))
 • hettie35
  Mooi Dora. heel graag gelezen.
  groetjesHettie
  Dora: Dank je Hettie... ik probeer het gevarieerd te houden...
 • tessy
  Jammer dat je maar één aflevering per dag mag neerzetten, want ik kan bijna niet wachten tot de volgende...
  Dora: Nou, een groter compliment kun je me niet maken, vind ik.
  DANK JE, dubbel (meestal zijn vervolgverhalen minder in trek...)
 • elpe
  Hier en daar beginnen de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Let wel op voor de schrijf"vautjes" - ACCURAAT & MINUTIEUS...
  Ik volg op korte afstand.....
  grtz
  Dora: dank je wel elpe, heel erg...
  ohee ik wordt achtervolgt, het is er stille...psst psst. kijk maar even, ik heb meteen verbeterd... het aangepast...
 • Mephistopheles
  een manuscript moet je bewaken met je leven, dat spreekt voor zich. Zeker wanneer het een oskaartje kan winnen
  Dora: Wie weet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dank je wel...
 • koyaanisqatsi
  Zozo... Een Oscar winnen? Zoals Roddy Doyle met Slumdog Millioniare? (jongens, wat is dat boek stukken beter dan die film)
  En een vuile-praatjesman... Tja, zijn er andere? :-P
  Dora: Er zijn heel veel mooie praatjesmannen, die mag ik ook niet zo...dank je wel
 • jan
  een onthullend vervolg, ik ben heel benieuwd wat Kees hiermee te maken heeft!

  grtzz
  Dora: Ja, dat wordt nog een gedoe met die geile Kees en zo, Jan... een heel rattenplan...dank je dat je het blijft volgen...
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .