writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

de kroeg Max en Mary

door Dora

Het is een hele waslijst. Hoeveel inkomsten? Plannen voor verbouwing? Zo ja waarom en in welke stijl? Zijn er speciale evenementen gepland? Geeft men feesten met een bepaald concept? Mary trekt haar wenkbrauwen op. Met een thema, zoals bijvoorbeeld de 60erjaren? Oh ja, zo... Ze stomen samen door de bladen. Verzorgt men bruiloften of andere partijen? Doen ze aan reclame? En zo ja wat? Is er een opvolger indien de eigenaar stopt? En wie wordt dat dan? Mary wil het niet toegeven, maar er kriebelen zenuweindjes die al lang stilletjes vergeten in een hoekje lagen en ze voelt dat de Haagse bezoeker bijna klaar is, het dossier lijkt bijna doorgeploegd en ze zucht, hoopt dat tante weg blijft.
"Wilt u nog een kopje koffie?" vraagt ze en Max slaat dat niet af. In de keuken prakkiseert ze hoe ze hem aan de praat kan houden terwijl het hem opvalt dat er geen boekenkast aanwezig is. Het met porseleinen beeldjes volgepropte wandmeubel en protserige uitstalling van kermiskitsch op diverse schapjes doet hem vermoeden dat men fan is van de Zangeres zonder Naam of Hazes. Dat intrigeert hem.

Ze zitten daarna wat verlegen tegenover elkaar in gezelschap van de sterke opkikker en gewonnen tijd.
"Wat gaat u nu met die gegevens doen?" vraagt ze lady-like tuitlippend boven de warme drank. Toch wat overvallen improviseert hij dat, indien zij daarmee instemt uiteraard, hun clientèle een enquête wordt voorgelegd. "Dat is, als de klanten er ook aan mee willen werken, natuurlijk." blijft Max nederig. Mocht ze die vragenlijst willen zien, dan ligt die op kantoor, hij wist niet of zij mee zou werken. Hij plukt in de gauwigheid de grafiekpagina met kleurige staven uit het dossier en glimmend van trots wijst hij haar aan hoe de onderzochte café's het doen op het gebied van de culturele dienstverlening. Zijn thuis in elkaar geflanste gefingeerde cijfers van cafés wiens naam hij uit het telefoonboek plukte, lijken verdomd echt en in de ban van het spel bedenkt hij a'l improviste nog een waardevol onderdeel.
"Daarom is het volgende ook zo van belang. Heeft de Kruik een specialiteit waaruit duidelijk blijkt dat het café zich onderscheidt van alle andere in de regio?" vraagt hij op het puntje van de bank. Onder de indruk mee te mogen werken, Mary is gebiologeerd door zijn krachtige mond en de blijmoedige glinsterogen, doet ze uitgebreid kond van tante Liens uitstekende ballen.
"Die zijn nergens zo lekker als hier. Zelfs bij de Horlepiep niet. Gaat u daar ook langs?"
"Nee, we hebben de Stenen Kruik steekproefsgewijs uit het bestand gelicht, om het zo maar te zeggen. Als in een soort loterij." Beretrots is Max dat hij makkelijk de ene smoes na de andere uit zijn mouw schudt en Mary voelt zich gevleid, al is de kroeg niet haar eigendom. Dan verzint Max het antwoord op de hamvraag die hen beiden door het hoofd spookt en waaruit hij kan detecteren of hij het verkeerd heeft ingeschat.
"Als we alle gegevens in kaart hebben gebracht is het gebruikelijk de ondervraagden een vervolgbezoek te brengen om met hen de uitkomst te bespreken. Zou u daar bezwaar tegen hebben?" vraagt hij terwijl hij zijn document in de koffer legt. Mary schudt enthousiast nee en hij heeft beet, denkt hij.
"Uw tijd is uiteraard kostbaar, maar vaak kunnen we de eigenaars op ideetjes brengen om hun bedrijf nog bekender te maken," legt de onderzoeker met genietogen uit. Opgelucht leunt Mary acherover, niet wetend dat haar lichaamstaal gesneden koek is voor de acteur in Max, die nu voorzichtiger wordt. Hij moet niet overdrijven. Vastberaden verzegelt hij, krits , de cijfersloten van zijn koffer, krats en staat op. Zij ook. Op de overloop aarzelen ze tot hij zijn hand uitsteekt en voelt hoe warm en stevig zij meegeeft.
"Het was heel aardig van u mee te willen werken en ik zou zeggen, tot ziens dan maar?" fluistert hij.
"Ja, u ook eh bedankt, jaja, maar zegt u maar Mary hoor, dat praat wat makkelijker, eh… de volgende keer." Max knikt, neemt gepast afstand en zegt dat hij zich gevleid voelt door haar vertrouwen. Ze bloost als een schoolmeisje en Max draait zich snel om, zodat zijn eigen rode wangen zullen oplossen in de duisternis van de trap.

Buiten doet hij moeite niet naar boven te kijken, maar hij weet bijna zeker dat ze voor het raam staat, hem nakijkt. In stilte dankt hij Rijnbert dat hij op deze manier de vriendendienst kan retourneren. Dit muisje zou wel eens een zeer prettig staartje kunnen roeren. Onderweg komt hij langs de Horlepiep, die een oergezellige warme uitstraling over het trottoir strooit. Hij zou er graag een hapje eten maar om zijn cover niet op te blazen loopt hij met vaste trend door naar het station, zal zodra hij thuis is telefonisch verslag uit te brengen. Of nee, beter rechtstreeks bij Rijnbert aanschieten, beslist hij opgewonden, dan kunnen ze de vervolgopdracht bespreken.
Mary heeft ineens een onbedwingbare behoefte om naar de kapper te gaan.

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Ik heb vanochtend net een afspraak gemaakt met de kapper: a.s. zaterdag 10 uur. Zie ik er qua haar tenminste acceptabel uit met kerst ;-)

  G


  Dora: Dat heb ik voor Mechelen gedaan, alleen was mijn mahoniehenna op. Dat moet nu dus nog een dezer dagen. Drie uur met die kleiprut op mijn hoofd, plastic tuut er om heen en dan maar zorgen dat de oren niet mee rood kleuren, Haha...dank je
 • hettie35
  Had het vannacht al zitten lezen maar nog niet gereageerd wat toch echt wel de moeite waard is. Al is het traag ik blijf je volgen Dora.
  Groetjes Hettie
  Dora: Traag is betrouwbaar. Ik ben nog steeds blij met jouw lezen en je feeds, dank je
 • koyaanisqatsi
  ...tante Liens uit-stekende ballen... :-p Tja...
  Dora: Jaja, je zal er maar zin in hebben, dank je wel...
 • jan
  met plezier gelezen,

  grtzz
  Dora: Dank je Jan...
 • bessy
  een romance die opbloeit zou het onderzoek nog wel eens in de weg kunnen staan, alhoewel, ik betwijfel of er in De Stenen Kruik wel iets te vinden is. Ik denk eerder aan de horlepiep....
  Dora: Oef Bessy, als dit nu een interactief verhaal was, zou ik er een nieuwe wending aan moeten geven...Dank je wel
 • tessy
  Wat heerlijk de gevoelens van de verlegen Mary beschreven..nieuwsgierig of er iets gebeurd tussen die twee..weet jij het al ? :-)
  Ah de zangeres zonder naam, een zus van me had ooit verkering met een militair wat hebben wij haar gepest met "het soldaatje" van Mary Servaes :-)
  Leuk dat je verhaal zoveel oproept Doortje


  ps onderzocht(e) cafe's ?
  Dora: Klopt, ik heb zitten schuiven, op laatst lees je over dingen heen. Ik ga meteen repareren...Of er iets gebeurt? Is het al gebeurd? Een relatie die wordt opgebouwd op een leugen of nep-imago is gedoemd om ...
  dank je weer Tess
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .