writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Doden van één dag

door Mistaker

Wanneer je als enigszins bekend persoon op dezelfde dag overlijdt als een 'echte' beroemdheid, of vlak ervoor of erna, krijg je geheid veel minder aandacht dan je op een andere dag ten deel zou zijn gevallen.
Neem nou Jan Willem Holsbergen, schrijver van onderhoudende boeken als De handschoenen van het verraad en Tussen melk en bitter. Zijn overlijden werd tegelijkertijd met de dood van Annie M.G. Schmidt bekend gemaakt, waardoor er nauwelijks belangstelling was voor deze mindere God in de schrijvershemel.

Ook voormalig profwielrenner Gerrie Knetemann overkwam iets dergelijks. Hij stierf op dezelfde dag als Theo van Gogh; Knetemann plotseling, tijdens een mountainbiketocht, Van Gogh door de hand van een moordenaar. Hoewel Van Gogh inmiddels zowat vergeten is, stond toen heel Nederland op z'n kop. Niet zo gek natuurlijk, want op gruwelijke wijze vermoord worden door een extremistische moslim die het oneens is met je opvattingen, overkomt gelukkig niet iedereen!
Iemand die het weten kan, vertelde me dat Knetemann dit gebrek aan aandacht absoluut niet erg zou hebben gevonden. De uitdrukkingen die Knetemann verzon, worden nog steeds gebruikt in de wielerwereld: opgebaard over de meet komen, de Tour niet op een boterham met pindakaas kunnen rijden, doorkachelen…
Over Van Gogh hoor je eigenlijk zelden meer wat. Persoonlijk vond ik hem op zn best als interviewer. Het slecht bekeken televisieprogramma Wat doe jij nou? presenteerde hij overigens ook op een zeer aangename manier.

Op 25 juni 2009 was het helemáál raak: toen overleden Michael Jackson, Farah Fawcett en Yasmine (Hilde Rens). Natuurlijk ging de meeste aandacht uit naar de plotselinge, door mysterie omgeven, dood van de met een come back bezig zijnde Jackson, hoewel in Vlaanderen ook Hilde Rens veel publiciteit vergaarde met haar zelfdoding.
Farah Fawcett's overlijden kwam hierdoor een beetje in de vergetelheid terecht. Ze was toch al niet zo bekend meer, na haar enorme succes als Jill Munroe in de hitserie Charlie's Angels.

In de Dirty Harry film The Dead Pool die niet, zoals ik aanvankelijk dacht, over een zwembad gaat, beweert één van de hoofdpersonen dat beroemdheden altijd met drie tegelijk sterven. Voor de 25ste juni 2009 gaat dit dus inderdaad op. Het klopt dat één dode 'ster' meestal gevolgd wordt door een paar andere sterfgevallen van bekende personen. Eind augustus van dit jaar bijvoorbeeld, overleden kort na elkaar Conny Mus, Conny Stuart, Ton van Duinhoven en Anton Geesink. Con en Con, Ton en Ton - toevallig!
Maar dat het er gegarandeerd drie zijn, heeft het personage uit de film over een 'wedspel op beroemde doden' toch echt uit zijn duim gezogen.

Een geval apart is Harry Mulisch, even overschat als arrogant. Hij hield zijn sterfdatum exclusief, zonder gepeupel dat de aandacht van HM zou kunnen afleiden. Toegegeven, zijn live op de Nederlandse televisie uitgezonden uitvaart was een bijzondere kijkervaring. Vooral het in witte pakken gestoken klezmerorkest dat voor de kist uit liep te spelen, mag een vondst genoemd worden.
Ook op een andere manier was de uitvaart van Mulisch opvallend. Ik citeer uit het Parool van 6 november 2010:
'De kist met het lichaam van de schrijver kwam per boot bij de begraafplaats aan na een herdenkingsdienst in de Stadsschouwburg Tijdens de boottocht verscheen een regenboog boven de Amstel. ''Harry zou zijn vraagtekens hebben gezet bij de toevalligheid hiervan'', aldus een spreker aan het graf'.

Ook de écht grootste schrijver van het Nederlands taalgebied, Nescio, stierf op een 'unieke' datum. Zijn begrafenis in 1961 kwam natuurlijk niet op televisie, maar zou überhaupt nauwelijks kijkers getrokken hebben. Pas na zijn dood volgde de erkenning.
Bij zijn uitvaart was bij mijn weten geen regenboog te bekennen. Dit soort effectbejag heeft een echt groot schrijver ook helemaal niet nodig.

 

feedback van andere lezers

  • Dora
    Prima stuk...
    Mistaker: Bedankt Door!

    Groet,
    Greta
  • Runner
    Interessant en mooi geschreven
    Mistaker: Dank je Runner!

    Groet,
    Greta
  • greta
    Over de doden niets dan goeds.
    De dood van Prinses Diana is me het meest bijgebleven uit het rijtje beroemde doden. Ik had haar ook wel een regenboog gegund.
    Mistaker: Nou, voor sommige doden gaat die uitdrukking zeker niet op!
    Lady Di had ook geen regenboog nodig, zij gaf de wereld zelf al genoeg kleur joh!
    Bedankt voor je reactie Greta.

    Groet,
    Greta
  • tessy
    En zelf in de dood worden mensen in vakjes gestoken.
    De ene belangrijker geacht dan de ander, erg eigenlijk.
    Mooi geschreven Greta
    Mistaker: Bedankt voor je fijne reactie Tessy!

    Groet,
    Greta
  • Hoeselaar
    Het is zoals het altijd gaat, eerst als je dood bent weet men wat je in feite waard was maar niemand hoef dan een buiging te maken

    Willy
    Mistaker: Bedankt voor je mooie reactie Willy.

    Groet,
    Greta
  • Wee
    That's life, zou ik bijna zeggen.
    Top geschreven!
    x
    Mistaker: Heel erg bedankt Wee!

    Greta x
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .