writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De keukenprinses

door ivo

Het houdt me al een tijdje bezig, de kookprogramma's op tv spuien dagelijks op diverse zenders hun beste kookidee's naar de kijkers. Er is zelfs een non-stop zender op de digitale kanalen die niets anders doet dan over koken uitzenden. Studio 100 voor de mensen die van koken houden.
Zelf kook ik ook graag, maar wil ik de eenvoud op het bord houden en het mag best feestelijk zijn, maar het moet verantwoord blijven, zowel voor het budget als voor de gezondheid van mijn tafelgasten.

Koken is duuuuuuur ... Het begint al met een geriefelijke keuken die op zich al een enorm stuk uit het budget van de verbouwing hapt. Stel je voor een keukenman die geen apparatuur heeft om mee te koken, dat is zoals een klusjesman die geen uitgebreide werktafel met al van het beste materiaal in zijn werkhoekje heeft staan. Als je de kostprijs van al die apparaten optelt dan heb je al een derde van de kluskosten betaald bij een vakman. En dan kan je nog reclameren als het niet goed is gedaan, probeer dat maar eens als je het zelf doet ...

Buiten de hardware om te kunnen koken heb je ook nog eens het eten.

En dan alle ingrediŽnten, een bosje kruiden hier en wat look daar en wat olie. 's Jongens je bent direct een heel dagloon kwijt aan wat lekker eten.
Als ik zo eens snel de optelling doe van wat er allemaal op tafel ligt bij die tv-koks, dan denk ik altijd wie hiervoor en hoelang die hiervoor moest werken.

Waarom is eten zo belangrijk geworden, of moet het zo belangrijk worden? Om aan te tonen dat wij inderdaad maar klunzen zijn in de keuken en de stoofpot van oma feitelijk het best was, maar vandaag niet meer gemaakt wordt, omdat de duifjes (wie eet er nu vliegende ratten) en de druifjes die speciaal worden overgevlogen zo goedkoop zouden zijn?

Er is toch niets mis met gewone pekesstoemp met vette saus en een gebakken worst waarbij het vulsel als kruipuit er is uitgespat?

Misschien is het wel dat onze kinderen niet meer kunnen koken en men ze terug goesting willen geven om aan de kookpot enkele uren te staan zweten en alzo terug het oude wil teruggeven.
Maar, wie gaat er dan naar die kookprogramma's kijken op tv?
De kijkcijfers zullen hopeloos dalen en men zal iets anders moeten uitvinden om die verloren kijkers terug te vinden ...

Misschien moeten er ook poetsprogramma's komen. Van hoe stofzuig ik het best mijn living en ruim ik de bad-slaap- en woonkamer op. En hoe was ik het best af als mijn afwasmachine het niet meer doet?

Ik denk niet dat er nog op een dezelfde wijze wordt gepoetst zoals mijn ouders dit deden. De tapijten werden opgerold, de stoelen omgekeerd op de tafel en de tafel werd opzij gezet en de emmer met zeep en met de schuurborstel hard schrobben over de stenen.
Vandaag gaat het met een stofzuiger die geen zak meer heeft en met poetsdoekjes en met een stofvod die geen stofvod meer is.

En strijken? Ik denk dat er nog weinig gestreken wordt, wie heeft hiervoor nog tijd? De tv dringt zich meer en meer op en sommigen strijken wanneer ze kijken, maar na een hele dagtaak is het huishoudelijke ook maar het hoognodige en na een opruim en poetsdag, moet het maar gedaan zijn.

Gaan eten en fastfood, het alternatief van deze tijd. De poetsvrouw met dienstencheque's, kleding die ongestreken ook draagbaar zijn. De zakdoeken zijn van papier en de lakens zijn van strech, waardoor bij het opspannen van het laken rond de matras alle kreukels zijn verdwenen.

Een keukenprinses is immers een prinses en die wassen en plassen niet meer ..

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  het eten als een culinaire beleving etaleren doet men uit verveling en vanwege de indeling van mens en dier... kijken naar een sprookje waarvan de strekking uit verband is geraakt.
  Al hoewel, aan de manier van eten kun je iemand leren kennen... Er zijn er die met liefde gekookte gerechten naar binnen werken alsof het varkensvoer is... Deze zin: "dan denk ik altijd wie hiervoor en hoelang die hiervoor moest werken", loopt niet erg lekker, vind ik....
  PS, poetsen en zo komt bij ons op de tevee al voorbij, soms zijn het stallen waar men de mensen moet leren hoe je de WC schoonmaakt...


  ivo: tja ook dat is een realiteit Dora .. dank je wel voor het langskomen
 • Runner
  Laat mij nu net terugkomen van mijn volkstuintje waar ik een maal spruiten heb geplukt. En over eten gesproken er zat geen enkel blad meer op de spruitplanten. Tot op de stronk opgepeuzeld door de vogels. Voor mij gemakkelijker om te plukken, maar het geeft aan hoe armoedig de vogels het hebben als alles bedekt is met sneeuw.
  Smakelijk Ivo!
  ivo: jep idd Runner, het volkstuintje dat voor de arme mens een inkomen apart was ... bedankt
 • hettie35
  Graag gelezen Ivo, mooi geschreven.
  Groetjes Hettie
  ivo: bedankt Hettie
 • silvia
  klopt als een bus Ivo !
  ivo: bedankt Sivlia ...
 • koyaanisqatsi
  Vergeten te vermelden: de verplaatsingsonkosten om alle (meest denkbare) ingrediŽnten bijeen te krijgen.
  ivo: idd en daarvoor kan je vaak heel de stad voor doorkruisen ...
 • Hoeselaar
  Beste Ivo, ik heb met bewondering jouw kookprogramma gelezen en wat me daarbij opviel is de luchtigheid waarmee je de meest moeilijke zaken op de lezerstafel brengt.Ik van niet over taalconstructies die volgens het boekje niet mogen, ieder vogeltje fluit zoals het gebekt is. Wij mijn vrouw en ik gaan zelden uit eten omdat zij heel lekker koken kan en ik tevreden ben wat ze elke dag weer op de tafel weet te toveren. Ze is zeker geen keukenprinces maar wat ze klaar maakt smaakt me en daar komt het tenslotte toch op aan.

  Willy
  ivo: bedankt Willy, ach als ik dan weer eens zo'n kookprogramma zie dan krijg ik kippenvel en kraai ik als een haan, omdat blijkbaar mijn verstand te klein is en mijn maag al draait als ik dan bedenk dat er mensen rondlopen die geen eurocent te veel hebben en vaak maar 1 keer per dag eten, omdat het anders veel te duur is.
  Overdaad doet magen keren ipv grollen ...
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .