writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

SchoonSchip voor 2011

door Dora

Ik ben Fulmina Stigma en jat Dora's ruimte, want ze ligt momenteel slapjes te bed.

Gotsallemensen, wat ben ik woedend en opgefokt. Ze zei dat ik me erbuiten moest houden, maar het gaat mij te ver. Erg genoeg dat men integere mensen bij de neus neemt. Dora is sterk en haar 'normale' levenslot staat bol van onverwachte tegenslag, maar ze zag het ware gezicht van de dader en nog houd ze haar mond. Onvrijwillig is het sleutelwoord. Dat nekt haar. Zodra eer- hebzucht of disrespect door onze strot wordt geramd zijn Dora en ik furieus. Gelukkig heeft Dora in deze getuigen. Toen ze thuiskwam en dat was toch meer dan tweehonderd kilometer later, was ze nog pissig. Net zoals ze na 28 jaar nog verdrietig is over zaken die tot in vandaag doorwoekeren en waar ze machteloos tegen is.
Dora haat de rol van slachtoffer, maar toch overkomt het haar ook en dan moet ze in het reine komen met een onmogelijk dilemma: Luidt ze de klok opdat de waarheid gevonden wordt? Opdat de dader niet nog meer slachtoffers maakt? Staat ze er boven? Reageer ze daarom niet op de onzin die hij rondstrooit? Ik persoonlijk vraag me af waarom ze zwijgt? Waarom slaat ze alle leugens niet simpel kort en klein? Ze heeft het mij uitgelegd: Mensen houden van 'de ver van je bedshow'.
Zodra het slachtoffer protesteert ontstaan er partijen, ook als men de ware toedracht niet kent en de opinie is meestal kort door de bocht. Sommigen denken dat het aan de benadeelde ligt, want dan had ze beter op moeten passen. Voor deze lieden: Tegen verraad is NIETS bestand! Het heet: waar rook is is vuur.
Daders gaan vrijuit puur omdat zij gehaaider zijn en van te voren incalculeren welke schade ze aanbrengen. Plus, ze weten vroegtijdig wat te doen om buiten schot te blijven. Hoe bewonderenswaardig en integer is het om voor onwetenden LEKKERE literaire rookgordijnen op te hangen, haha. Goedkoop scoren met schijnheilige verhalen is uitgekookt maar uitgerookt is het nog lang niet. Nee er bestaat geen gerechtigheid.
Wie zoekt onpartijdig uit: A: welke pyromaan de boel heeft opgestookt? B: Waarom hij dat deed. C: welke straf hij krijgt? Daar wil niemand zijn handen aan branden.
Er zijn er die de waarheid liever niet weten: roddeljournalistiek leeft ook van sensatiezucht.
Dan is er nog de groep die zich afzijdig houdt want in een wespennest steekt men ook onschuldige slachtoffers neer. "Zo is het leven, Fulmina, leer er mee om te gaan!" riep Dora en kreeg de griep.

Ik denk er echt totaal anders over. Gelegenheid maakt de dief en tegenwoordig is de verantwoording voor je daden ontlopen bijna 'geaccepteerd.' Hulpmiddelen in overvloed. Drugs&Drank is zo'n prachtig 'kutsmoes'.
De dealer 'weet zogenaamd niet' wat hij 'deed' en zodra de klokken luiden doet hij zielig dat 'de boel wordt opblazen' en men in ZIJN misère wentelt. Een rotte jeugd wil ook de verklaring heten van ontbrekend geweten. Er zijn echter evenveel mensen met een nog veel verziektere jeugd die wel een geweten hebben ontwikkeld! Oprotten dus. Ere wie ere toekomt: drugs- en drankgebruik of vreemdgaan doe je zelf, sta dan ook voor de gevolgen in.

Verantwoording is het toverwoord. Rekenschap van je daden afleggen en je straf uitzitten.
Ach ja, ik hoor het al: "We leven niet meer in de middeleeuwen!"
Nee het is beschaafd dat misdaad ongestraft blijft omdat daders de rollen omdraaien. Boontje komt in onze tolerante 'beschaving' niet om zijn loontje, misdaad loont en ontkende fouten bestaan niet, dus men kan er niet van leren. Pas geleden hoorde ik een smerig verhaal van een van de betrokkenen. Hoe een leuk bedoelde ontmoeting uitmondde in zinloos geweld. Gastvrijheid misbruiken is al misselijk, maar mensen betasten nadat je ze eerst zelf in coma brengt is legaal? Zo is het leven? Deal-er maar mee? Mij niet gezien, aan de paal ermee!
Als Dora beter is zal ik wel op mijn duvel krijgen, maar dat heb ik er graag voor over…

PS ik ben wel voor medicinale wiet!

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Dope hoort bij de mensheid; zelfs de (oude) indianen drogeerden zich (nu zijn het allemaal alcoholisten, met dank aan de reservatenpolitiek van de VS). Maar verder treed ik Dora bij: stoned als een aap, straalbezopen als een tempelier, bloednuchter als een kloosternon, je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je streken.
  Dora: Dank je voor je zichtbare feedback. De Feed van de anonieme NIET GOED is tekenend voor dit verhaal. Dat die persoon de verantwoording niet openlijk neemt voor de insinuerende teksten (alleen zichtbaar voor mij) Daarover dan morgen maar meer.
 • ivo
  drugs is een probleem dat men enkel zal kunnen keren als men legaliseert door het te verspreiden bij de apotheek en dat men niet meer naar de dealer hoeft, de apotheek levert het aan kostprijs - waardoor het grote gewin weg zal zijn.
  Maar dan zal er wel iets anders komen, gewin moet er zijn blijkbaar
  Dora: Ja en als een junk zijn zin niet goedschiks krijgt...zijn er wel middeltjes.
  Gelukkig was ik niet alleen..
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .