writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het komplot (10)

door julien_maleur

9. DE DIRJU SPEELT OP VEILIG!




De moord op volksvertegenwoordiger Vanhees gaf de gerechtelijke directeur de gelegenheid om wat hij gelezen had in vakbladen met betrekking tot personeelsbeleid in de praktijk om te zetten. Toen hij in functie trad had hij onmiddellijk alle afdelingen ontbonden. Volgens zijn visie was het nutteloos om rechercheurs in kleine gespecialiseerde eenheden samen te brengen. Dat maakte hen te onmisbaar, onhandelbaar en te onafhankelijk van zijn gezag. Hij had geopteerd om al zijn speurders onder te brengen in een grote pool, zonder diensthoofd, rechtstreeks onder zijn gezag. Ieder van hen kreeg zijn opdrachten individueel toebedeeld en was verantwoording verschuldigd, rechtstreeks aan de directeur, die zich liet bijstaan door twee officieren, van wie hij wist dat ze hem nooit zouden tegenspreken. Dat hij op die manier een goed werkend korps ontmantelde en een voedingsbodem voor een algemeen ongenoegen schiep, deerde hem niet in het minst. Een ongelijke behandeling leidde bovendien tot vele frustraties.
Omdat de moord op de socialistische politicus Jan Vanhees voor heel wat ophef zorgde in de pers, met heel wat druk uit de politieke wereld voor gevolg, stelde de gerechtelijke directeur een onderzoekscel samen, een ad hoc team, dat zich uitsluitend zou bezig houden met het zoeken naar de moordenaar. Hij begreep maar al te goed dat de lezers van de diverse kranten, de luisteraars van de verschillende radiozenders en de kijkers van de televisiestations, door handige journalisten werden gemanipuleerd en te dikwijls een negatief beeld van de politie kregen voorgeschoteld. Dat zijn hiėrarchische oversten niet ongevoelig waren voor wat in de media werd gebracht, ondervond hij al heel vlug. Zij lieten hem geen ogenblik met rust. De moord was pas enkele uren ontdekt en toch wilden ze al weten hoe het onderzoek verliep en wie de leiding had. Hij oordeelde dan ook, dat hij beter niet zelf de leiding op zich nam in deze delicate en opzienbarende zaak. Daarom had hij commissaris Verdonck teruggeroepen uit verlof en hem de leiding gegeven in deze moordzaak.
"Je rapporteert aan mij persoonlijk en ik wil resultaten zien, en vlug." had hij gezegd.

(wordt vervolgd)

 

feedback van andere lezers

  • Hoeselaar
    meestal als zulke uitspraken gedaan worden wil men er zeker van zijn dat ze nooit de openbaarheid belangen

    Willy
    julien_maleur: idd, veel zaken mogen het daglicht niet zien.
    groeten
    JM
  • Dora
    Het lijkt me wel een machtig potentaat
    Toch zou hier en daar wel wat voor de lezer na te denken laten, sommige dingen lijken me voor de hand liggend.
    Hij begreep maar al te goed dat krantlezers (van de diverse kranten), radioluisteraars (van de verschillende radiozenders) en tvkijkers (van de televisiestations) door handige journalisten werden gemanipuleerd
    julien_maleur: met dank voor lezen en fb. Ik begrijp wat je bedoelt, maar als ik schrijf van 'diverse kranten', 'verschillende radiozenders' 'TV stations' wil ik alleen aangeven dat dat 'manipuleren', kleuren van de gebeurtenissen en waarheid, niet tot een krant, een radiozender of TV-station beperkt blijft, maar dat ze het allemaal doen. Ik wil meegeven dat puur objectieve berichtgeving een utopie is.

    groetjes,
    Julien.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .