writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Grijze Graaf

door Dora

"Maar hoe kan dat nou ineens? Het ging toch altijd zo goed?" vroeg ik. Nog net kon ik inslikken wat op het puntje van mijn tong lag. (verdorie trien, ik heb je gewaarschuwd!)
Verdrietig en verslagen haalde ze haar schouders op.
"Al sla je me dood. Ik dacht dat ze er geen moeite mee had met ons alle twee bevriend te zijn, maar kennelijk gelft ze Gemma. Heeft Nienke geen ogen in haar hoofd? Voor dat wijf moet Cock zijn kind wegmoffelen!"
Ik geloofde niet dat mijn antwoord er iets toe deed en dacht: 'Hoe weet ik wat Nienke, die ik niet zag zitten, bezielt? Wat ze wel of niet ziet of denkt? Doe niet zo moeilijk, ik heb het voorzien.'

"Ik zweer het, er is meer dan wij overzien. Nu is het hek van de dam." mompelde ze ontmoedigd.
'Zo ken ik Noorke Ringeloorke niet,' dacht ik, 'het klinkt te gelaten' en rustig vulde ik de mokken terwijl ik besloot dat ik enige chronologie in het verhaal moest zien te krijgen.
"Ik word overal buiten gehouden. Dat is niet voor niets!" blies Noor.
"Vertel het nu eens vanaf het begin, Noor," zei ik en zette haar de dampende Grijze Graaf in de beker voor.
"Ze heeft vast niet door hoe ze als een pion wordt ingezet," verzuchtte ze terwijl ik de koektrommel voor hield. Deze keer zaten er de goedkoopste kaakjes in. Noor kon fabelachtig budgetteren en de trommel illustreerde of er geld was. We knabbelden als knaagdieren aan de droge biscuitjes en Noor was inmiddels uitgejankt. Ik kon er nog steeds slecht tegen haar in tranen te zien, want hoe troost je een volwassen vriendin zonder te plakkerig lesbo te lijken?
Ik vroeg door: Hoe kwam Nienke binnen. Hoe deed ze tegen Maartje. Wat was er gezegd en uiteindelijk werd het duidelijk. Nienke beweerde dat Noor een giga-geldbedrag per maand aan alimentatie eiste van haar ex.
Ik kon er feestelijk om lachen maar ze keek bezeerd, was daar niet aan toe.
Ze zuchtte verdrietig en haar ogen werden weer nat.
"Noor, jij krijgt niets, ook niet voor Maartje, dus het is lariekoek wat ze je voor de voeten gooit."
"Ja, dat weet ik ook, maar ineens had ik het door. Jij hebt gelijk gehad! Ze is opgestookt en ik kreeg het ijskoud. Ik kon haar de ogen wel uitkrabben maar ik ben beheerst NIET gaan schreeuwen of slaan. Marg, dat is mijn overlevingsmechanisme. In n seconde, pats, ging mijn hart op slot. Zij mocht niets meer van mijn intiemste weten. Ik heb enkel diep in haar ogen gekeken en gezwegen. Expres, al voelde het als onaardig. Ik dacht: geen ruzie, niet op in gaan. Dat speelt het duivelse driespan in de kaart," vertelde Noor. Dit was compleet nieuw voor mij, Noor die probeerde te manipuleren. Ach gossie, precies waar ze zelfs geen Zwitserse strooikaas van gegeten had.

"Ja Marg, het was duidelijk dat ze me toch niet meer geloofde. Verspilde energie om er nog meer woorden aan te spenderen en ik heb geen traan gelaten. Dt had ze niet meer verdiend!" spoog Noor boos en ineens doorzag ik hoe het bij haar vanbinnen werkte. Och arme... Zij was gespeend van valse bedoeling en kijk... Ineens werd het me duidelijk hoe kwetsbaar Noor was. In het spel dat Gemma speelde was dit haar Achillespees. Haar vertrouwen werd simpel misbruikt.

 

feedback van andere lezers

 • bessy
  "vriendinnen" soms kun je jezelf er lelijk op verkijken.....
  echte vrienden zijn een kostbaar goed en schaars ook...
  Dora: Soms zijn mensen als Noor de dupe van streken, die zelf niet bedenken zou...maar al doende leert Noor het vast wel... Dat lijkt me best een mooie reden om over te verhalen. Dank je weer Bessy
 • Mistaker
  Uit het leven gegrepen!

  G
  Dora: Dank je weer Mistaker
 • julien_maleur
  Dit is nieuw voor mij: vriendinnen die bij elkaar hun hart uitstorten en elkaar proberen te troosten. Ik ben dan ook geen vrouw. Ik vond het wel spannend en heb me even afgevraagd of zo iets tussen mannen ook op die manier zou kunnen. Ik weet het niet. Ik ben nogal een solitair. Goed geschreven en met plezier gelezen.
  groetjes
  Julien
  Dora: Oh wat leuk Julien day ik je iets nieuws heb laten kennen, dank je wel
  Ja vriendinnen die elkaar al jaren kennen kunnen dat met elkaar, maar ze kunnen ook katten zijn. Het hele scala kan voorkomen in intieme vriendschap, maar mannen doen dat op een andere manier, heb ik me laten vertellen. Ook prima natuurlijk.
 • Runner
  Vetrouwen in de medemens hebben blijft riskant.
  Mijn devies: Blijf wat hereserveerd.
  Dora: Vriendschappen van vijf of meer jaar moeten een stootje kunnen hebben, dacht ik...
 • Ivan
  Ik sluit mij bij Greta aan, het is indringerig maar ik heb het nog niet, ben benieuwd leg eens uit, of wachten op vervolg?
  vr/gr Ivan
  Dora: Het is een deel van een geheel, er zit veel vooraf en er volgt nog een en ander.
 • greta
  Ik val al lezend zo in je verhaal. Het boeit me. Ik heb nog niet de draad te pakken, is het een serie? Ik ga wat zappen hier in je werk!
  Dora: Ja, er zijn meer delen, misschien kun je ze ook wel los lezen, dank je
 • ivo
  je kan het wel schrijven, mensen worden gebruikt en misbruikt, hoe erg het ook is
  Dora: gebruik-misbruik, geven-nemen, vrede-strijd, zwart-wit. Het een bestaat niet zonder het ander
  Niets menselijks is ons vreemd, dank je
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .