writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn Amsterdamse www (aflevering 4)

door Mistaker

Mijn wekelijkse woensdag wandeling bracht me langs een hotel genaamd Abba. Het budget hotel is gelegen onder en naast een filiaal van supermarkt Albert Heijn, wat natuurlijk makkelijk kan zijn voor toeristen met honger en dorst.
Door de naam Abba moest ik denken aan de Zweedse popgroep. Ben ik de enige die hun nummer 'The Day Before You Came' opvat als een zelfmoordbrief? Die gelooft dat de 'you' is vertrokken en dat de ik-persoon aangeeft dat er nu geen reden meer is om te blijven leven?
Toen ik jong was, lang geleden, mocht je Abba niet goed vinden. Er zat slechts één Abba-fan bij mij in de klas: een jongen die overduidelijk homo was en tevens fan van Olivia Newton John. Hoewel ik erg goed ben in het onthouden van namen, kan ik me die van hem vreemd genoeg niet herinneren.
Zijn beste vriendin, die later door wilde breken in showbizzland als zangeres/gitariste, kwam op zeventienjarige leeftijd om het leven toen ze op weg van school naar huis werd doodgereden door een jakkerende automobilist. Haar ouders konden vanaf hun balkon de plek des onheils zien; het duurde niet lang voor ze verhuisden. Ze hadden maar één kind, wat het misschien moeilijker maakte om door te gaan met hun leven. Maar wat wisten ik en mijn klasgenoten daar eigenlijk van?
The Cats, dat was ook zo'n groep die je bagger moest vinden. Het feit dat ze uit Volendam kwamen maakte ze bij voorbaat al enorm verdacht. Dat ze zeer pakkende melodieën konden schrijven (One way wind, There has been a time) en dat Piet Veerman, samen met de bij vrijwel niemand bekende Fred Piek, de beste zanger van Nederland is, werd gemakshalve over het hoofd gezien. Wat een rare tijd was dat toch.
Overigens begon Piet Veerman zijn carrière bij een band genaamd De Everly Kosters, met afstand de slechtste bandnaam ooit!
Marco Borsato, die grossiert in overdreven pathetische nummers met teksten die je in de gordijnen doen klimmen, kan zonder meer goed kan zingen. Hij herinnert me vaak aan Fred Piek, die natuurlijk in 1988 door had moeten breken met zijn album 'Soms een moment'. Al die mooie nummers gingen ongemerkt aan het grote publiek voorbij, zodat Piek een anonieme boekhouder bleef met een schaduwbestaan als artiest.
Terwijl ik het Vondelpark inliep, moest ik denken aan een liedje van Fred Piek:

Nu is het stil geworden bij de plas
Het vogellied verstomd
Mens en dier, ze moeten wachten tot
Het nieuwe voorjaar komt

Gelukkig hing er die middag al heel wat lente in de lucht.

 

feedback van andere lezers

 • martine
  prachtig neergeschreven
  Mistaker: Heel erg bedankt Tine! Is dat niks voor jou ook, stukjes schrijven, maar dan over de natuur?

  Greta xx
 • Ivan
  Prachtige overpijnzing roept veel op, graag gelezen , enne ik vond abba wel goed, maar ja ik vaarde, en was dus veel op zee, daarin tegen vind ik nu en altijd al gevonden Borsato een kweillebak, die totaal geen stem heeft, sorry , nog maals ik heb het graag gelezen Greta
  Mistaker: Ik vind de nummers van MB om te walgen en van hemzelf ben ik ook zeker geen fan, zelfingenomen mannetje. Maar z'n stem vind ik goed, des te triester dat hij van die bagger zingt!
  Bedankt voor je gerse reactie Jan.

  G
 • jan
  gladde jongen die Piet Veerboot Greta;-)

  grtzz
  Mistaker: Echt een palingboer he ;-)

  G
 • ivo
  ik heb het altijd al wat met SLADE gehad ... pas nog een nummer op youtube terug beluisterd, louter nostalgie
  tip : zet de luidsprekertjes maar wat zachter hahahaha ..

  http://www.youtube.com/watch?v=XryAJ_E1bt0

  en zoals altijd was je stukje overheerlijk ...
  Mistaker: Ik vond die zanger heel erg grappig!

  G
 • Dora
  Ik geniet van je stukken. Ze roepen ook heel wat op, zo aan de hand van je wandeling.
  Je mocht inderdaad bepaalde muziek niet goed vinden anders hoorde je er niet bij. Abba, ik heb er heel wat bij door de kamer gezwierd met mijn kind op de arm. Of als een vriendje me niet begrepen had. Linda Ronstad, Joan Baez, op mijn gloednieuwe Pioneer stereotoren. Oef ik houd er maar mee op...herinner dingen bij de vleet
  Mistaker: Mooie reactie Door! Mijn eerste stereotoren, gespaard met Zilvervlootrekeninggeld... zo lang geleden...

  G
 • Wee
  Geweldig weer, Greta.
  Graag gelezen!
  x
  Mistaker: Dank je Wee! Ik had deze www al eerder geschreven want vandaag ben ik er niet toe in staat (griep). Het lente-element heb ik wél vandaag toegevoegd.

  Greta xx
 • hettie35
  Lees het graag, werkt ontspannend.
  Groetjes Hettie
  Mistaker: Fijn om te horen!

  Groet,
  Greta
 • Hoeselaar
  Zeg je gaat toch niet gek doen he en als een aap de gordijnen in gaan, ik wou dat ik jouw stad beter kende en er eens wat dagen doordbrengen maar ons Corry wil niet de stad in zelfs niet zo een kathedraal als Amsterdam

  Willy
  Mistaker: Haha ik laat de gordijnen met rust hoor. Misschien kun je Corry verrassen met een weekendje Amsterdam en dan allerlei leuke dingen doen zoals musea bezoeken, kerken, uit eten, winkelen, weet ik veel.
  Maar ja ik bengeboren en getogen in een grote stad en moet er niet aan denken in een dorp of zelfs maar klein stadje te wonen.
  Bedankt voor je fijne reactie Willy.

  Groet,
  Greta
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .