writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

DNA onbekend

door Dora

Toen men het aankondigde was er weerstand tegen.
Men vond dat de programmamakers op goedkope wijze kijkcijfers genereerden.
Waarom moest er zoiets klefs bijkomen? 'Spoorloos' bestond immers al jaren.
Over de rug van zielige slachtoffers scoren was het. "DNA Onbekend," geeft echter uitsluitsel.
Ging moeder, volgens het hardnekkige gerucht, vreemd? Pieste paps buiten de pot? Is die man in Indonesië echt een broer, enzovoort. Mijn oren klapperen van de onwerkelijke constructies die voorbij komen. Het is vaak schrijnend wat er in het verleden werd aangerommeld, gesjoemeld, gelogen en verdrongen. Soms met de beste bedoelingen overigens. Ik vraag me af waarom er zoveel geheimen over zijn als men diep vanbinnen weet het beste met het kind voor te hebben. Wellicht komt het nu ook los omdat men destijds niets wist van de innerlijke onvrede. Of omdat niet duidelijk was hoe het vanbinnen bij kinderen werkt.
Ik vroeg me af of het allemaal op de tv moest. Van de andere kant horen we nu dat het onbekend zijn met je afkomst iemand een leven lang bezig kan houden. De mensen die meedoen zeggen te leven met een leegte die niet op te vullen is zolang ze de waarheid niet weten.
Die leegte lijkt me erg.

Veel mishandeling ook.
Kinderen die als pakketjes heen en weer zijn geschoven. Levens en gevoelens waarover werd besloten alsof het ging om waardeloos materiaal. Verdrietige levensgeschiedenissen zoals in romans voorkomen en dan als fictie vorm krijgen. Vaak blijkt er in het verleden via slinks gemanipuleerde constructies van alles te zijn bekonkeld en verzwegen. Schrijnende verhalen over (groot)ouders die glashard logen en nog liegen, weigeren uitsluitsel te geven of uiteindelijk pas als de betrokkene gestorven is. Dan valt er uiteraard niets meer recht te zetten of in te halen. De schaamte rond het onderwerp is nog lang niet de wereld uit. Ik vind het bijna misdadig, maar ach, overal is wel eens wat, halen anderen hun schouders op over die verontwaardiging. Een (klein)kind ontkennen, van hot naar her slepen of de veiligheid aantasten is m.i. een essentiële vorm van mishandeling en dit programma bewijst dat er over dergelijke zaken niet zou moeten worden gezwegen. Ook niet over de verholen ongure motivaties van de verantwoordelijken plus instanties die hun plicht verkreukelden of afschoven. Zij die een kind beschadigen moeten ter verantwoording geroepen worden als ze nog leven. Nu de beerputten over misbruik open gaan blijkt er wel erg veel te zijn verstopt in die 'goede oude tijd'. Schadevergoeding? Geld heelt niet voor de helft zo efficient als de eerlijke glasharde erkenning van onrecht.

Waarheidsvinding: P.v.Vollenhove van de Onafhankelijke Onderzoeksraad zei het in een intervieuw:
"De waarheid is gehaat want gevaarlijk. Men liegt alsof het gedrukt staat, ook in de hoogste regionen."
Er wordt nog steeds geld verdiend via ingewikkeld uitgedokterde systemen aan de verkoop van kinderen uit landen waar men er niet voor kan zorgen. Ik dacht dat slavernij af was geschaft, maar bij het horen van verhalen over mensenhandel en wat er gaande is in de seksindustrie vraag ik me dat wel eens af.

 

feedback van andere lezers

 • julien_maleur
  Dit is geen fictie, Dora, maar de weergave van een realiteit en van terechte boosheid. Ik kan jou alleen gelijk geven en ik ben blij met wat je hier schrijft.
  groetjes
  Julien
  Dora: Fijn Julien, dank je wel
 • koyaanisqatsi
  Ik baal NIET van programma's waarin (verdomme bewust) misbruik gemaakt wordt van mensen hun privéproblemen en trauma's (gratis acteurs, wat willen ze nog meer?). En de reden dat ik er niet om baal is simpel: ik negeer ze COMPLEET.
  En verder: wantoestanden met kinderen als slachtoffer zijn van (helaas) van alle tijden en daar gaat geen enkel tv-programma wat aan veranderen. Het enige dat helpt is de duimschroeven aan bij kindermisbruikers (van alle slag).
  Dora: Ja, helemaal waar koyaanisqatsi. als het maar een echt de wereld uit wordt gewerkt...
 • bessy
  een goed verhaal dat met het slot de spijker op de kop slaat
  Dora: De uitsmijter dus... Dank je Bessy
 • Wee
  Ik wil er niet eens naar kijken, naar zulke programma's.
  Je verhaal heb ik wél graag gelezen.
  x
  Dora: Waarheidvinding, daar ga ik voor, het programma is niet eens echt interessant, het gegeven waar het daar om draait is echter door alle leven heen geweven... tot aan mensenhandel toe. Dank je voor het graag lezen.
 • Hoeselaar
  Jazeker Dora, er wordt zo schijnheilig over gedaan maar als er geld aan te pas komt is het moreel ver te zoeken

  Willy
  Dora: Dank je Willy, laten we met zijn allen de schijnheiligheid de wereld uitjagen
 • Mistaker
  Ik kan me niet voorstellen dat je zoiets nou per se wil weten maar goed, ik heb geen reden om te twijfelen (denk ik toch, hoewel ik totaal niet opp mijn vader lijk!)
  Interessante column Door, ik vind dat soort programma's echt walgelijk. Hou zo'n speurtocht lekker privé!

  Groet,
  Greta
  Dora: Dank je MisT... Bij een column roep je meestal de meest uiteenlopende reacties op, altijd interessant. Toch denk ik dat er over het algemeen genomen veel onzichtbaar 'leed' is en dat men vaak vindt dat je daar overheen moet kijken. Ik kijk liever naar wat ik heb dan wat ik mis en jouw wwwtje heeft me aan het schrijven gezet voor morgen. DANK JE
 • Runner
  Een goede column. Interessant verhaal. Kritisch. Leest lekker
  Dora: Dank je Runner. Ja langzaam maar zeker... gestaag dooroefenen..
 • Ivan
  Weet je Dora, na de oorlog waren er veel heel veel kindjes, die ???? maar er werd niet over gerept, uit respect voor het kind, niemand had dan ook leed, verdriet spijt of berouw, het moet allemaal zo nodig vandaag de dag, en de hulp verleners staan te trappelen, kassa, en de t,v scoort, bahhh vr/gr Ivan
  Dora: Als ik die mensen zie schijnen ze er toch last van te hebben..willen ze het uiteindelijk toch weten. Dank je
 • ivo
  terecht, ik heb het programma tweemaal gezien en nu zap ik, het moet je kind maar wezen die twijfelt aan het auteurschap van de vaderlijke inbreng ...
  niet zo zeer vader, maar moeder wordt geviseerd ... en tja .. de mensheid maakt haar eigen verhaal van realiteit en geschiedenis.

  de mens zit zo in elkaar, het zal zo wel zijn zekers ..
  Dora: Ik zag een moeder die een leven lang is beschuldigd van overspel ONTERECHT, was laster en jaloezie de oorzaak en de kinderen opgezadeld met wantrouwen
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .