writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Hiërarchie of harmonie?

door Dora

Is er een nieuw fenomeen in de maak, onderweg?
Wordt de strijd om de macht omgezet in het verlangen naar vrede?
Ik hoop dat we getuigen zijn van de ondergang van het hiërarchiemodel en in blijde verwachting
van de vreedzamere harmoniemethode.

Strijd is inherent aan hiërarchie waarin men de rangorde hanteert van hoog naar laag of andersom. Daarbij draait het om macht. Het betekent dat men dingen en mensen kan be- of overheersen op grond van de op dat moment geldende middelen. Macht schijnt kennelijk geweldig gewild, een magnifiek groots na te streven goed. Ik heb er nimmer de lol van ingezien en ben er méér dan me lief is de dupe van geworden. Het vermogen de groep kuddedieren tevreden te houden kan echter niet zonder manipulatie. Tevens is inspelen op het groepsproces en het kunnen voorspellen wat wel of niet aanslaat onmisbaar. Daartoe moet men in staat zijn te luisteren naar wat er in de groep leeft om te voorkomen dat er onvrede ontstaat. In het hiërarchiemodel is het normaal dat er één leider is om de gehele roedel te sturen en het volk te behoeden voor de ondergang. De leider die daarbij enkel zichzelf verrijkt is in wezen zeer dom. Begrijpt hij niet dat hij afhankelijk is van zijn onderdanen? Het geeft geen pas hen monddood te verklaren. Wat gebeurt er als de mindere goden zich verenigen en met elkaar evenveel kennis hebben opgebouwd als de op eenzame hoogte staande leider? Voorspelbaar dat een dergelijke setting tot muiterij leidt. Gaat het om een onzekere leider of iemand die zelf wel weet dat het hem niet om de groep te doen is dan zal hij/zij dictatoriaal proberen zijn plaatst te verzekeren en behouden. Daarbij maakt hij gebruik van een groep volgelingen die hem zullen beschermen. Hij probeert opponenten 'weg te werken', gevangen te zetten of nog erger, om te voorkomen dat hun gedachtegoed de goegemeente besmet. We kennen over de gehele wereld landen die onder dat regiem gebukt gaan. Het is uiteindelijk zinloos dissidenten weg te werken want het mooie van vrije gedachten is dat ze, onafhankelijk van elkaar, bij meerdere mensen ontstaan. Totdat de vlam in de pan slaat onder het volk.

Hiërarchie gaf de kerk ook alle macht. We kennen allemaal de wijze waarop in internaten en door hen die het goede voorbeeld moesten geven, het verziekte daarvan veel kwaad heeft aangericht. Dat staat nu op het punt te ontploffen, gelukkig. Harmonie of hiërarchie? Graag zie ik grotere groepsbewegingen als het veel kleinere model dat binnen het gezin opgaat. Indien de leider het harmoniemodel hanteert zal hij/zij luisteren naar zijn 'onderdanen' en erkennen dat zij gezamenlijk ook weten wat goed is voor de groep. Kinderen van een dove en blinde dictatoriale vader of moeder rebelleren en keren desnoods de regent(e) de rug toe als hij/zij de nazaat niet leert respecteren.

Wie had ooit gedacht dat internet de katalysator kon worden die mistoestanden in de wereld aan de kaak zou stellen? Wij, het westen, zijn volgens mij getuigen van iets geweldigs.
Hoe stimulerend om mee te maken dat een vreedzame groepsopstand tenminste heeft gezorgd voor het vertrek van de dictator. Dat die groep nu zijn eigen troep opruimt omdat ze van hun land houden en voor zichzelf op zijn gekomen. Nu wachten we af…
Zal men op gezonde wijze het harmoniemodel op kunnen bouwen? Zal men daar op weg naar democratie niet in de val van hebzucht en macht vervallen?
Zal het westen hen de kans geven hun eigen weg te gaan? Laten we hopen dat men de tijd krijgt zonder de druk van 'bovenaf' hun eigen rijk te scheppen. Het is wel en lesje in nederigheid voor het westen dat zich meestal zo hooghartig opstelt als de enigen die weten hoe het moet. Haha… Wie zijn wij anders dan chefs over magazijnen vol lege dozen met gebakkenlucht. Beheerders van de ingestorte geldwereld. Is het niet van lotje getikt te denken dat een papierenaandeel geld waard is omdat iemand waar men tegenop kijkt dat roept? 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Intrigerende column.

  G
  Dora: Dank je MisT. Ja het houdt me wel bezig
 • Hoeselaar
  Ik durf geen pronose te stellen wat de toekomst van de Magreblanden betreft, we zitten in een zeer interessante tijd waar de wijzer van goed of slecht een heel andere betekenis zal krijgen.
  De wereldorde zal hoe dan ook een wijziging ondergaan ook al spreekt de Islamisering nu nog tot de verbeelding in dertig veertig jaar is het de Chineese cultuur die overheersen gaat.

  Willy
  Dora: Ja Willy, we wachten af en wie weet...
 • Runner
  Interessant en goed geschreven artikel
  Dora: Dank je Runner.
 • ivo
  en dan maar zeggen dat facebook de relaties virtueel maakt ... het maakt revolutie ja
  Dora: In dit geval heeft het virtuele leven een zinvolle invulling gekregen, maar als je alleen via internet blijft communiceren levert het weinig echte oplossingen op. Dank je voor je feed...
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .