writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Effen beppen?

door Dora

"Ik wil best met jou van bil" zei hij en zij keek hem spottend aan
"Dan zul je van gegoede huize moeten gaan," antwoordde ze opgevat en spontaan.
Hij was even van de greep want zoveel tong had hij zelf nooit van de riem gesneden en zo had hij er als ingezetene van de bar in kwestie geen klein geld noch ene rooie cent van terug.

Ze zaten met een clubje pappenheimers in de kroeg waar ze flink teveel van lotje serveerden en inmiddels hadden ze hem, de drank, al aardig geraakt.
Op de breedbeeld tv, die de kroegbaas op een plekje in de hoek van de baan had gedaan, verscheen een uitgestoomd heerschap die beter laat dan nooit een journalist bleek te schijnen.
De opgeknipte vogel onaneerde bravoureus over hoe men hier, in Brussel notavoeten, niet van de hoed en de handschoen wist want toen de klok in Beieren begon te klepelen wist men niet meer achter welk behang het paard had gestaan.

Zij, de nuffigste zandtaart van het gezelschap, lachte zich een stuip omdat ze deze spastische taal wel aardig vond maar hij, ooit was hij schoolmeester van beroep, verbeterde haar met een dubbel gehemelte alsof de patat rechtop in zijn muil had gestaan.
"Mens, lach je toch geen soepkip alsof het zo bijzonder is. Die gozert kan zijn waargezegdes niet uitwendig. Het moet zijn, als hij tenminste iets van onze taal heb meegeobserveerd, dat hij de klingel zag hangen maar omdat zijn klokkenspel op de loop ging met Jan Doedel van de Pet kwamen er breuken in de uitslag onder na de meet." Ze loensde hem betraand van de lol aan. Had de doedelzak aan zijn wangen gehangen of was de wereld nu toch echt met haar op de loop gewandeld?
De kroegbaas deed nog een aardig pilske bij hun duitje door het kind van de rekening te representeren en toen bleek niemand pegels onder de voet te hebben. Een zakkenroller had met zijn porte de bras aan hun geslagen hond gezeten en was van de sokken met hun poen loops gegaan.
Het vlutje dronken meleiers eindigde samen in de afwaskeuken alwaar ze de appels voor de dorst en later plus de taart van morgen te schillen hadden. Zij verzonnen achteraf huilend van plezier, terwijl ze dikke plakken zaagden met de dunschiller, hoe ze de duitendief te grazen zouden stelen als ze hem in de oren kregen.

De bazin had er de volgende dag de handen leeg mee om van die tonnen naakte Cox Oranjes een buslading moesvlaaien te bakken. Het was zo'n rijke appelscha dat ze er op de bonnefooi een vlaaienkabinetje mee aanvong. Toen ze er de krenten in de pap ook nog doorheen pollepelde, kon je over de hoofden van de kruimels de dieven tellen die er hun voordeel mee bestalen. Binnen een week was ze buiten.
Ze kocht van het statiegeld, dat ze als doorgeefluik had gebruikt om het schuimgebak op te verkopen, een binnenhuisje onder het landgoed van de bekende graaf van Lombardije. Zo kon haar man een eeuwigheidje betijen die een vuurrode eikelpet droeg omdat hij te vaak haar gespekte billen had verwisseld.

 

feedback van andere lezers

 • Runner
  Leuk gepenis in het universum oftewel gelul in de ruimte!
  Dora: Ook wel eens lekker toch? Dank je...
 • GoNo2
  Van genoten!
  Dora: Dank je wel GoNo, fijn om te horen.
 • Hoeselaar
  Gossie Dora, heb jij me effe late lache!
  Waar haalde jij dit dooreen gegooide bargoens en straattaalgedoe vandaan, je bent werkelijk van alle markten thuis.

  Had even het gevoel ergens in Amsterdam of eender welke stad in een kroeg aan de toog gezeten te hebben.

  Willy
  Dora: Het kwam door de tv, waar een jounalist werkelijk alle gezegdes verhaspelde en ineens dacht ik, kom aan, Dora van Mora, laat je ook eens gaan. Zelf had ik er echt ook wel plezier om, dank je Willy.
 • ivo
  sjongens wat een associatieverhaal ...
  Dora: Dank je wel, effen beppen niet waar? Even niet serieus
 • elpe
  prachtig hoe jij deze "gezegdes en uitspraken" gebruikt in een waanzinnig verhaal .

  Dora: Dank je wel, je moet ze wel kennen om ermee te spelen uiteraard.
 • hettie35
  Mooi aan elkaar geknoopt, graag gelezen,
  groetjes Hettie
  Dora: Dank je wel Hettie, even lekker gehusseld met een knipoog
 • Mistaker
  Een potje ouwenelen is altijd gezellig Door!

  G
  Dora: Ach Greetke, ik was er nog in aan het knoeien en toen had je al je duit in het zakkie gedaan... Haha. Dank je wel. Ja ouwenelen heeft op zijn tijd beslist zijn charme, van och arme. < : ))))
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .