writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn Amsterdamse www (aflevering 6)

door Mistaker

Op het Hugo de Grootplein moet ik altijd terugdenken aan die vermaledijde tijd op de middelbare school. Ik zat namelijk op de Hugo de Groot scholengemeenschap. Het schoolvoetbalteam, waarin ik als spits actief was, heette Snelle Hugo; nogal een misplaatste naam want lamlendig rondhangen op het veld was het enige sterke punt van dit elftal.
Nog niet zo lang geleden ben ik vlakbij dit plein naar een woning gaan kijken en die beviel me buitengewoon goed, vooral de keuken waarin met gemak een eethoek paste.
Eten in de keuken doet me terugdenken aan 'vroeger', aan de tijd van de hete zomers. 's Ochtends zat je in de keuken te ontbijten terwijl je dacht aan de lange, warme dag die voor je lag.
Neem nou de zomer van 1976. Bij hits uit die tijd, hoe onsmakelijk ook, krijg ik nog steeds behoefte aan koude drankjes en waterijs.
Misschien herinner ik het me verkeerd, maar volgens mij waren de populaire liedjes uit die tijd allemaal z slecht dat ze lachwekkend werden. 'Dokter Bernhard' van Bonnie St. Clair en Ron Brandsteder bijvoorbeeld, op de Hugo de Groot veranderd in 'Juffrouw Bernhard', naar de hysterische, platinablonde handarbeidjuf.
Ook heel erg: This melody van de foute Fransman Julien Clerc. Hij sprak This uit als iets van Zis, de stumper. Nou moet ik toegeven dat k de th-klank ook pas rond mijn zeventiende leerde beheersen.
Wandelend in de richting van de Jan van Galenstraat, kwam ik tot de conclusie dat 1976 het eerste jaar uit mijn jeugd is geweest waaraan ik met enig plezier terugdenk, aan die onwaarschijnlijk warme zomer dan met name.
Wat muziek betreft zou New Wave gelukkig snel een triomfantelijke intrede maken. Ik had nog een paar moeilijke jaren te gaan voor de jaren tachtig begonnen, die tijd waarin ik me ondanks alles wonderlijk thuis zou blijken te voelen. Avondspits, Verrukkelijke Vijftien, Krachtvoer, Noenshow en Vrijaf de radio maakte het leven lichter toen.
Over de brug begint het 'verkeerde' deel van de Jan van Galenstraat, hoewel de boel flink opgewaardeerd is door cameratoezicht en lampjes in de bomen. Ze zijn altijd aan als ik in de buurt een pizza ga eten.
Opeens moest ik denken aan een t-shirt: gebroken wit met in donkerrode letters namen als Arizona, Florida, Texas en Virginia erop.
Droeg ik dat in de zomer van '76? Geheugen is toch een vreemd iets.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  dan was ik mijn apenjaren al weer voorbij .. knap hoor hoe je dit schrijft ..
  Mistaker: Bedankt Ivo!

  Groet,
  Greta
 • Wee
  Godzijdank hadden we ook Bohemian Rhapsody n Love Hurts (en dt deed 't!).
  Ik droeg overhemden van m'n vader (witte) met bretels :)
  En de dagen duurden nog laaaaaaaaaang!
  Gelukkig had ik wel een leuke schooltijd.

  Heerlijk even back in time, thanx, Greta!
  x
  Mistaker: Mijn schooltijd was rampzalig, nou ja ik was er bijna nooit.
  Bohemian Rhapsody is ook uit '76 ja, vond ik dus ook niks. Later ben ik Queen erg gaan waarderen hoor, maar BR hoeft voor mij nog steeds niet.

  Greta x
 • hettie35
  Je verteld zeer innemend,
  groetjes Hettie
  Mistaker: Bedankt voor je compliment Hettie!

  Groet,
  Greta
 • Dora
  Literatuur geeft een tijdsbeeld en het jouwe doet me teruggaan... 1976 Rolls Roys en een tumtumjapon, zelf ontworpen maar het was mistig die dag, een veeg voorteken...
  Mistaker: Nou klinkt lekker, tumtumjapon!
  bedankt voor je leuke reactie Door.

  G
 • Hoeselaar
  Goh, in 76 was ik al dertien jaar getrouwd was veertig en had twee kids van 10 en 9, maar de muziek van toen heb ik in m'n geheugen opgeslagen, trouwens de hele zeventiger jaren waren fantastische muzikale jaren

  Willy
  Mistaker: Ik ben persoonlijk niet zo'n liefhebber van jaren 70 muziek, doe mij de jaren 60, 80 en 90 maar!
  Bedankt voor je fijne reactie Willy.

  Groet,
  Greta
 • lief
  amai, dat was een lange hete zomer!

  liefs
  Mistaker: Ja, toen had je ze nog!

  Liefs,
  Greta
 • GoNo2
  Graag gelezen!
  Mistaker: Mijn dank!

  Groet,
  Greta
 • jan
  '76 A'dam, de Wall of Dolls was er toen nog naast het Waterlooplein denk ik heb goed herinneringen aan dat jaar (woonde aan de Amstel) poeh he wat een tijd was dat, Elvis leefde nog... Hotel California van de Eagles, Rumours van Fleetwood Mac, Black&Blue van de Stones....

  grtzz
  Mistaker: Ik woonde toen nog in Rotterdam, ben pas in de jaren 80 naar A'dam gekomen.
  Bedankt voor je leuke reacrie.

  Groet,
  Greta
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .