writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Achter ,, MOM " en Dansmarietjes Deel 8

door hettie35

,, Den Haag," vandaag bleerde een stem.Wederom zette de stoet zich in beweging. Langzaam naderden ze het centrum, waar de flats pronkzuchtig stonden opgesteld als ware het een blokkendoos.
De balkons zaten en stonden tjokvol met kijkers. Vandaar was alles goed te zien. Net als een opera uitvoering, ze zaten loge en keken zich de ogen uit aan deze bonte kleuren pracht, die voorlangs trok.
Daartussen liep een mannetje met een houten been, op het bord wat hij droeg stond; ,, Ik houd mijn poot stijf". Een nar met een heleboel bellen op zijn hoofd dartelde daar tussen door. Tussen al deze figuren schoof een zwarte piet en strooide met snoep, de roe ging dreigend naar voren, voor wie te opdringerig was.
Een vrouw in klederdracht van de vissers, droeg een juk met daaraan twee emmertjes. Op de ene emmer stond met grote krulletters ,, Vis" op de andere ,, Wijf".
De carnavals stoet stokte weer. De dansmarietjes gaven een optreden van hun kunnen, de kippenkontjes goed zichtbaar. De stok van de matré ging hoog de lucht in.
Het feestgedruis barstte in alle hevigheid los.


Het oponthoud was nuttig voor een zwarte piet. Handig gleed ze tussen de massa door, strooiend om zich heen. Een gang was verlaten, de mensen waren gefixeerd door de marietjes, zo slipte piet een zijdeur in. De trap af naar een kelder, weer de trap op, toen stond hij voor een huisdeur in de gang.
De reservesleutel in de hand. Maar eerst probeerde hij de deurknop naar links te draaien..... en de
deur ging open!
In de hal was nog een deur naar de kamer, het geroesemoes van de straat via het balkon was goed hoorbaar. Hij keek de hal door waar de kleding hing aan een kapstok. Het voelen in de zakken van een jas leverde twee portefeuilles op. Die verhuisden in zijn snoepzak. Een kastje met een la trok zijn aandacht, hij opende deze. De buit was groot.
Een geldknip ging ook in de zak. Hij besloot om terug te gaan, opende voorzichtig de deur naar de gang, niemand te zien. Nog één deur verder, dan zou hij vertrekken.
Nog even luisteren voor de deur, ook hier was het balkon bemand. Het O en AH was niet van de lucht. Hij voelde aan de knop van de deur, ditmaal bewoog er niets.
Op slot bedacht hij spijtig, de reservesleutel moest uitkomst bieden. De deur openen en snel glipte onze Piet baar binnen. In de hal was niets van zijn gading. Een deur van rechts was van een slaapkamer, hier maar proberen.
Bij een kleerkast schrok hij, een flits wat bewoog. Maar een spiegel aan de deur verraadde z'n
eigen profiel. Buiten denderde het carnaval heviger dan ooit. Het kanon schoot met een harde knal weer een emmer confettie de lucht in, de massa jubelde.
Juist, toen zwenkte de kastdeur open, een kast vol met kleding. Hij voelde in de binnenzak van een jas en kreeg een schok. Een dikke portefeuille kwam te voorschijn, die niet eens sloot, de bankbiljetten puilden eruit. Het voelde als een loden vracht aan. Het ging dezelfde gang naar de snoepzak. De kastdeur sluiten, dan verdwijnen, maar hij hoorde iemand lopen in de hal...!
Gedemt hoorde hij zeggen; jullie moeten de deur in het vervolg op slot doen!! Een klik en alles was weer verlaten. Z'n hart ging heftig over op een hogere versnelling.
Bij de gangdeur trok hij de knip van binnen open en sloot de deur zachtjes achter zich dicht. Met de sleutel deed hij de gangdeur weer op slot. Om hiermede het huis tegen diefstal te beveiligen,
dacht hij ironisch.

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Ook ik loop voor 1x mee in de stoet!

  Groet,
  Greta
  hettie35: Gezellig geef je ogen de kost,
  groetjes Hettie
 • Hoeselaar
  Ja, wadde, een dief een lefgozer die niet bang was gepakt te worden? Ik had al zo een vermoeden

  Willy
  hettie35: Ja een lefgozer zeker maar van het verkeerde soort. Fijn dat je kwam lezen, groetjes Hettie
 • Wee
  Leuk, die vis-wijf emmertjes!
  Ik houd helemaal niet van carnaval, maar
  jouw stoet (en Piet) volg ik graag.
  x
  hettie35: Fijn om te horen Wee, dank je wel.
  Groetjes Hettie
 • Dora
  Oef, wat een lef zeg, terwijl de bewoners over het balkon hangen
  hettie35: En toch gebeurt het vaak zo,
  Dank je voor het lezen,
  groetjes Hettie
 • ivo
  jep de insluiper en gemene dief die mensen bang maakt in hun eigen huis ..
  hettie35: Zo gaat het in het dagelijks leven ook, men kan niet voorzichtig genoeg zijn. Dank je voor je blijven lezen, groetjes Hettie
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .