writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

kramp

door ivo

Het gebeurt me wel niet zo vaak, maar toch wel eens, dat ik een kind op de supermarkt de grond zie dweilen omdat het niet krijgt wat het wilt. Een genante vertoning voor de ouders van het kind die met zo'n spectakel geconfronteerd worden. Een vriend van mij vertelde me, dat toen het hem overkwam, hij gewoon met zijn armen gekruisd met de tientalle anderen stond toe te kijken. Toen een ouder hem verwijtend vroeg wat die nu aan het doen was, had hij lanconiek geantwoord 'ik ben mijn kind aan het opvoeden en ik wacht tot ik ze terug mee naar huis kan nemen'.

Een wijsheid die me deugt doet.

Tegenwoordig moet alles afgestoft in orde zijn, anders krijgt men een opmerking. Het is niet meer zo vrijblijvend als het ooit is geweest. Overheden willen dat er niets meer verkeerd kan lopen, daarom nemen ze zoveel maatregelen, dat je als brave burger zelfs deze regelgevingen niet meer kan volgen, want dan overtreedt je er onmiddellijk twee.

Zo mag je bijvoorbeeld in een zone 30 niet harder dan 30/uur. Terecht, een matige snelheid is logisch daar waar veel voetgangers en kinderen zijn. Maar wie kan er een tiental kilometers aan een stuk deze snelheid handhaven, uit angst voor een flitsfoto van je nummerplaat met de vermelding van hoe hard je wel niet reed. Je kan niet eens kijken hoe hard je rijdt, omdat je heel goed de straat moet in het oog houden en je geen kleine op zijn fietsje, die je onmogelijk kan zien aankomen, overhoop rijdt.

Een kramp overvalgt onze samenleving. Alles moet in wetteksten en in verorderingen staan, anders doet de burger niet meer zijn gewone plichten. Nuchterheid wordt in regels gestopt, opdat men zich ook als overheid kan distanciëren van de fouten die door ondoordachtheid van het bestuur, zijn veroorzaakt door een burger die niet meer weet wat nu nog feitelijk verboden is.

Geef mij maar het lekkere tegendraadse dat op een gezonde wijze terug in de pas wordt gebracht. Ik hoef me niet te schamen dat ik mezelf niet heb grootgebracht en ik geen jaren in een opvoedsysteem van kinderopvang, kleuterklas en lagere school heb gezeten. Ik heb dan mss een moeilijke tijd gehad, maar ik weet dat er altijd iemand thuis was (wat die thuis dan ook was).

Misschien moet onze sameleving zich hiervan maar eens moeten onthaasten, zodat die kramp, die alsmaar meer regeltjes wilt, door gepaste burgerzin kan vervangen worden.
Ik weet het, ik droom hardop ... ach ja ... onze kleinkinderen zullen het wel geweten hebben, zekers?

 

feedback van andere lezers

 • martine
  Op het ogenblik dat je je geduld verliest, houdt de pedagogie op en begint de opvoeding
  graag gelezen ivo
  ivo: dat is een goeie,

  bedankt Martine
 • Mistaker
  Een ex-collega van me had een zoontje dat altijd winkels op stelten zette, niet normaal. Z'n moeder en hij werden geregeld verwijderd uit winkels zelfs.
  Vreemd genoeg hebben de meeste ouders geen idee meer hoe je een kind moet opvoeden. Kinderen zijn de baasjes en ouders hun slaafjes.

  Groet,
  Greta
  ivo: tja idd Greta, het is jammer dat er geen ruimte meer is voor opvoeding dankje wel
 • GoNo2
  't Zijn de verkozenen die de regeltjes maken en 't zijn de burgers die ze overtreden hé?
  ivo: zo is het en sommigen zijn meer gelijk dan de anderen, we zullen maar niet gaan meten ... het zou ons ongelukkig maken
 • Wee
  Ik ben dol op tegendraads, maar sluit in dit geval braaf aan bij Warket.
  x
  ivo: bedankt Wee ...
 • warket
  Deze kramp zo beschreven deel ik met u mee.
  ivo: bedankt Warket ...
 • Dora
  Het is met de wet als met mensen, de onzekeren eisen regels opdat ze tenminste weten hoe verkrampt te leven,
  de vrijheid van eigen verantwoordelijkheid is veel te veeleisend want dan kun je op je fout worden gepakt...
  ivo: zo is het Dora, dank je wel
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .