writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Speelbal 17

door Hoeselaar

De eerste nacht bij moeder thuis. Bertje kan zich die eerst dag en nacht nog voor zijn geest halen. De woonkamer was een grote vierkantige plaats met twee vensters naar de straatkant. Toen Bertje voor het eerst door dit venster keek, zag hij aan de overzijde van de straat een grote donkergroene kar. Naar het reclameopschrift te oordelen was het een zuivelboer die hier een huis aan huisleveringen verzorgde. Een dik Belgisch trekpaard met roodbruine vacht stond voor de kar gespannen en keek telkens naar achteren. Recht tegenover dit venster was er een glas en verfwinkel waar verschillende mensen uit kwamen en naar Bert lachten. Bij het binnenkomen in moeders woning had Bertje een nieuwe radio zien staan met aan de rechterbovenhoek een soort van groen oog dat de aandacht trok van de binnenkomer en waarbij hem de naam Gründig zeker aansprak. Een vierkante tafel met drie stoelen eromheen stonden in het midden op een versleten vloerkleed dat wonderwel behaaglijke warmte uitstraalde. Een geďmproviseerd aanrecht met een bloemengordijntje ervoor waarop een tweepit gasbrander stond vulde de rechterhoek op. Ook rechts maar dan in het midden van de rechtermuur stond een allesbrander die waarschijnlijk de twee wereldoorlogen al had gekend, met daarnaast een kolenkit. Op de schouwmantel stonden kleine vaasjes en een wekker met door fosfor ingekleurde wijzers die heftig zijn getik liet horen. Links juist achter de deur zag Bertje een ijzeren rek waarin een witte geëmailleerde waskom in verzonken zat daarlangs een handdoek die aan een nagel hing en boven het wasbekken een vierkantig geel omrandde spiegeltje.
Tegen de linkermuur maar dan in het midden had zijn moeder een klein laag dressoirtje geplaatst waarop dan die Duitse radio stond die hem bij het binnenkomen al meteen opviel.
Hier zou nu zijn leven verder gaan zonder al die andere jongens waarmee hij tot vanmorgen nog dagelijks contact had gehad. Het was een vreemde gewaarwording ja, maar hij verlangde ook naar verandering maar kon niet bedenken wat dit dan zou moeten zijn. Hier werd hem gevraagd wat hij eten wilde en op welke plaats hij zitten wou. Morgen zou geen zuster de slaapzaal binnenkomen en met een belletje iedereen uit bed rinkelen. Gezamenlijk toilet maken gezamenlijk naar de kerk gaan, gezamenlijk naar de eetplaats. Nee! morgen zou alles veel anders zijn.
"Waar ben je met je gedachten, vroeg moeder,het lijkt alsof je heel ver weg zat. Kom je aan tafel, zeg maar waar je zitten wil het maakt mij niets uit, m'n jongen".

 

feedback van andere lezers

 • Mistaker
  Heerlijk sfeervol.

  Groet,
  Greta
  Hoeselaar: Bzen blij dit te mogen lezen, mag ik je daarvoor danken,

  Willy
 • GoNo2
  Genoten!
  Hoeselaar: Ben blij met jouw reacties

  Willy
 • Wee
  Mooi, al die details. Sfeer-smakertjes zijn het.
  Ik zat zó even bij Bertje thuis.
  x
  Hoeselaar: Het was een alledaags thuis en toch voelde het heerlijk

  Willy
 • Dora
  Prachtig beschreven, ik kan de bloemetjes bijna uit het gordijntje plukken. Oog voor detail, heerlijk en dan die verandering waarvan niemand weet waar het naartoe zal gaan.
  ( De onze kwam uit Eindhoven en het kattenoog zat in het midden)
  Hoeselaar: Leuk om te weten, ach alles begon toen eerst uit de startblokken te komen
  Lief dat je nog even lang kwam, dat waardeer ik

  Willy
 • ivo
  zo'n detail alsof het op de ogen staat gebrand en nooit meer vergeten kan worden .. sjongens ..
  Hoeselaar: Tja, die radio nooit eerder gezien en dan valt dat op

  Willy
Er zijn 10 bezoekers online, waarvan 0 leden: .