writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn Amsterdamse www (aflevering 9)

door Mistaker

Omdat ik tijdens mijn wekelijkse woensdag wandeling, die zich deze keer afspeelde in de Jordaan, slachtoffer werd van een regenbui, besloot ik de dichtstbijzijnde winkel binnen te gaan. Dit was een supermarkt genaamd Jumbo. Nooit eerder geweest, maar in zo'n zaak kan een mens zich wel een tijdje zoet houden. Lang genoeg om het einde van een regenbui af te wachten in elk geval.
Het bleek in de zin een vervelende supermarkt, dat de gangpaden zeer smal waren en bovendien gevuld met leden van, hoe toepasselijk, vulploegen; volgens mij moeten ze echter vakken vullen en geen gangpaden.
Op zoek naar een beetje ruimte kwam ik bij het soepschap terecht. Daar bevonden zich slechts twee personen: meiden van een jaar of negentien, voor zover mijn vermogen tot het schatten van leeftijden me niet in de steek liet.
"Je kent die gast toch wel, zijn vader gaf vroeger muziekles. Die pa heet trouwens Wim. Zoon heet Tim en vader Wim, dat vind ik behoorlijk gay," zei het grietje dat er een beetje Indisch uitzag.
"Maar jij kan nou wel wat willen met die Tim, je weet toch dat hij een vaste vriendin heeft?" vroeg degene die er net zo Hollands uitzag als ik.
"Nee, wist ik niet, maar dat maakt niks uit. Alles kan kapot."
Terwijl ik Cup-a-Soup Hongaarse Goulash en Bospaddestoelen uit het schap pakte, dacht ik na over die laatste zin. Bedoelde het meisje dat ze persoonlijk ging proberen de relatie tussen Tim en z'n vriendin op te blazen? Dat was een destructieve benadering die mij totaal niet aansprak. Het zou echter ook kunnen dat ze alleen maar vol vertrouwen ging wachten op De Definitieve Breuk. Zo'n optimistische kijk op de dingen van het leven, daar kon ik wel wat mee!
De meiden schakelden over op het onderwerp 'blackberry.' Ik begaf me in de richting van de kassa, omdat ik inschatte dat de bui inmiddels wel voorbij zou zijn. Zo lang duren ze meestal niet in Nederland.
De kassadame bracht me ongevraagd op de hoogte van de ins en outs van Jumbo's spaaractie. Tieft op met je spaaractie, wilde ik zeggen, ik koop hier alleen maar n keer Cup-a-Soup en verder zie je me nooit meer. Uit beleefdheid mompelde ik echter woorden als 'o', 'ja' en 'fijn'.
Buitengekomen bleek het inderdaad droog te zijn. Toch was het nog steeds een grauwe maartse middag.
Ooit heette de Westerstraat Anjeliersgracht. Ook toen was het bedrijf van draairorgelmakers Perlee er gevestigd. Deze firma verhuurde orgels aan Stompie, Sleepbeen, Ruigpoot en andere draaiorgelmannen.
Bij het woord orgel moet ik altijd meteen denken aan het nummer Drowning in Berlin van the Mobiles, met dat stemmetje dat de woorden 'Sind Sie allein in Berlin?' uitspreekt, roekeloos onheilspellend zoals de sfeer Berlijn, die jaren voor de tweede wereldoorlog. Tenminste, zo stel ik me dat voor.
Terwijl ik naar de bushalte liep, begon het opnieuw te regenen. Ik had behoefte aan Cup-a-Soup, een handdoek om mijn haar te drogen en die jaren tachtig cd met The Mobiles erop. Sind Sie allein in Amsterdam? 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Wat we denken is bijna nooit wat we zeggen :)
  Graag gelezen, Greta!
  x
  Mistaker: Zo is het Wee, soms wel jammer he ;-)

  Groet,
  Greta
 • Danvoieanne
  Graag gelezen, Greta ...
 • GoNo2
  Dubbelgraag gelezen!
  Mistaker: Dubbel bedankt Noel!

  Groet,
  Greta
 • ivo
  wat leuk om lezen
  Mistaker: Jouw reactie ook hoor Ivo!

  Groet,
  Greta
 • julien_maleur
  mooie beschrijving van wat je in die jumbo observeerde. Leuk gebracht.
  groeten JM
  Mistaker: Bedankt Julien!

  Groet,
  Greta
 • warket
  Ik lees wel graag wat mensen zien en het goed kunnen beschrijven.
  Mistaker: Dank je Warket!

  Groet,
  Greta
 • Dora
  Cup-a-Wwwandeling van jou is voor mij ook een opkikker...
  Gewikkeld in de warme badjas, na een douche...
  Mistaker: Lekker he...

  G
 • Hoeselaar
  Ja, dat moet je er vandaag wel bij vertellen dat iemand echt hollands uit ziet, en je houd er nogal rare gedachten van over als het om de concurentie uit te schakelen valt.
  Vroeger dat weet ik nog, dat er van die grote straatorgels door de straten reden en een heerlijke sfeer tevoorschijn toverden

  Willy
  Mistaker: De ik-persoon is niet geheel dezelfde als ikzelf hoor, ik zie er ook niet z Hollands uit bijvoorbeeld.
  Dat waren nog eens tijden, met die orgels!

  Groet,
  Greta
 • jan
  ga eens wat vaker wandelen;-)

  grtzz
  Mistaker: Grote kans dat ik mijn baan kwijtraak dus dan heb ik tijd zat!

  Groet,
  Greta
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .