writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het echte verhaal van het Laatste Avondmaal

door GoNo2Het is een drukte van jewelste aan de ingang van de kibboets. Maria, moeder Gods, staat als een volwaardige matrone, de gasten te verwelkomen. Ze zijn met twaalven, meer kunnen er niet binnen. De andere volgelingen- meelopers kunnen buiten genieten van een bbq met alles erop en eraan. Op hun borst plakt een papyrusblaadje met hun naam. Kwestie van te weten wie de trouwe volgelingen zijn van Jezus. Laten we ze voor ons gemak maar de twaalf apostelen heten. Petrus, de rots op wie men later de Kerk zou bouwen en die ook de eerste paus zou worden. Diezelfde persoon zou Jezus driemaal verraden, als de haan driemaal gekraaid zou hebben. Ze hebben eerst nog een haan moeten vinden die tot drie kon tellen. In het Aramees hé. Johannes, intieme vriend van de Messias, met z'n vrouwelijke trekjes, is ook aanwezig. Paulus, de voorloper van Paulus de boskabouter, ex- bevelhebber van een Romeins legioen, maar nu bekeerd tot volgeling van Jezus, heeft zoals gewoonlijk een ferm stuk in z'n kraag. Met een leermeester die constant water verandert in wijn, lijkt me dat niet zo moeilijk. Judas, de man die het kussen op de wang uitvondt, houdt zich een beetje afzijdig. Zit waarschijnlijk nu al te denken aan de dertig zilverlingen ( in die tijd een fortuin), die z'n verraad zullen opbrengen. Hij wil graag een taxibedrijfje oprichten, die zich uitsluitend richt op de begoede burgerij. Wat hem ook gelukt is. Die zogenaamde zelfmoord dienen we in het licht van recent wetenschappelijk onderzoek dus met een kilootje zout te nemen. Bewijs zou gevonden zijn in een graftombe, ergens in Jeruzalem. Op een papyrusrol staat de oprichting van Judas Taxi uitvoerig beschreven. Geloof het of niet, maar de oprichters dragen toevallig dezelfde naam als de twaalf apostelen. Dit ruikt naar een samenzwering op hoog niveau…
Ze zaten met twaalven achter de tafel. Jezus in het midden, met aan weerszijden elk zes apostelen. Als leermeester en Messias is dit de plaats waar hij recht op heeft. Van enige bescheidenheid gesproken, zou ik zo zeggen. Als het ware in 't middelpunt zitten, is dat geen teken van hoogmoed? Maria Magdalena of is het Johannes, daar zijn de geleerden nog altijd niet uit, zit aan z'n rechterkant. Sommigen beweren dat Jezus een relatie heeft met Maria Magdalena. Maar buiten wat kussen op de mond en een tong draaien, zijn er weinig bewijzen te vinden over het seksleven van Jezus. Als er al sprake was van enige seks tussen die twee, zal het wel goddelijk geweest zijn. 't Kan bijna niet anders of ze moet in de zevende hemel geweest zijn. Op haar hoogtepunt hoorde ze waarschijnlijk de klokken van Rome. Jezus goddelijke klepel zal er wel voor iets tussen gezeten hebben, vermoed ik. Maar 't zijn maar vermoedens, niet meer en niet minder.
" Beste vrienden apostelen, welkom op wat de geschiedenis zal ingaan als het Laatste Avondmaal. Ik ga geen namen noemen, maar iemand zal mij tot driemaal verloochenen. Als we een haan kunnen vinden die tot drie kan tellen, anders zal het voor een andere keer zijn…"zegt Jezus met vastberaden stem, die geen tegenspraak dulde.
Er is rumoer aan de tafel. Iedereen bekijkt iedereen. Het wantrouwen staat op hun gezichten te lezen. Wie zou de Messias verloochenen?
" Stilte, ik ben nog niet uitgesproken. Iemand van jullie zal mij aan de Romeinen verraden. Voor dertig zilverlingen, indexaanpassing inbegrepen en vrij van belastingen…"
Nog meer rumoer, Judas zit op de hoek van de tafel en voelt zich geviseerd. Judas, samen met Thomas, zijn de enigen die Jezus heilige boodschap wel eens in twijfel durven trekken. Thomas is van nature uit ongelovig. Wil voor alles een tastbaar bewijs. Judas vindt geld het enige tastbare en om een taxibedrijfje op te richten heb je geld nodig. Een lening bij de Farizeeërs kan hij niet krijgen wegens nog openstaande schulden. Niets nieuw onder zon.
" Stilte, stilte, zeg ik u…voorwaar ik zeg U, ik ben een beetje teleurgesteld. Teleurgesteld omdat jullie schijnbaar m'n boodschap niet begrepen hebben. Jaren hebben jullie mij gevolgd, jaren hebben jullie lief en leed met mij gedeeld. We hebben goede en slechte tijden gekend. Maar onze Beweging is uitgegroeid tot een massabeweging., die gebaseerd is op solidariteit, menslievendheid en kindvriendelijkheid. Voorwaar ik zeg u, er is een tijd van komen en gaan, nu is mijn tijd gekomen om te gaan. Vandaar dat ik dit Laatste Avondmaal opdraag aan zij die mij trouw tot in de dood zullen volgen…"
De apostelen spitsen de oren. Spreekt de Heiland over volgen tot in de dood? Petrus ziet dat niet onmiddellijk zitten. Hij heeft nog een heel leven voor zich. Is getrouwd en heeft schatjes van kleinkinderen. Om nu al een weduwe achter te laten, daar is het nog te vroeg voor. En wie zou er zijn visverwerkingsbedrijf runnen? Johannes? Die zegt dat vis stinkt. Paulus? Die zou graag terug het bevel voeren over een legioen, ergens in het zonnige zuiden van Galicia. Judas? Die denkt alleen maar aan geld. Maria Magdalena? Die zou het kunnen, maar de Joodse autoriteiten verlangen een attest van bedrijfsbeheer. Hij bedenkt zich dat hij beter een kippenfokkerij begonnen was. Kon hij alsnog de driemaal kraaiende haan leveren…

Wordt vervolgd

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Beste Noël dit is een persiflage van een verhaal dat voor de een een heiligschennis voor de ander een leuke anecdot is, hoe dan ook het is luchtig geschreven met veel humor en acseptabel voor wie ruimdenkend is

  Fijn Paasgroetjes

  Willy
  GoNo2: We leven in de 21ste eeuw hé?
 • warket
  Het onderwerp spreekt mij niet zo aan, maar wel de manier hoe je het ziet en schrijft.
  GoNo2: Ieder z'n meug en de boer kroop op z'n zeug...
 • Dora
  Jou kennende: als er staat: het echte verhaal van... ...
  kunnen we een humoristische verwerking van een gedragen onderwerp verwachten. Misschien minder geschikt voor gelovige mensen, maar het zit goed in elkaar gedraaid.
  GoNo2: Wat voor de ene de waarheid is, is voor de andere een leugen...
 • ivo
  ik volg dora helemaal
  GoNo2: Zelfde repliek als bij Dora hé...
 • wereldwandelaar
  Gewaagd maar dit maakt mijn paasdag onklopbaar.
  GoNo2: Gewaagd? 't Is gewoon een verhaal zoals zovele verhaaltjes...
 • Danvoieanne
  Fijne paasgroetjes....
  GoNo2: Voor u ook!
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .