writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn Amsterdamse www (aflevering 11)

door Mistaker

Op een dag zat de naam Jan den Haen zomaar in m'n hoofd. Omdat ik wel nieuwsgierig was naar deze gast, raadpleegde ik Wikipedia voor informatie over hem.
Jan Jansz den Haen bleek een Nederlands admiraal uit de zeventiende eeuw te zijn geweest. Hij is na zijn dood niet als held vereerd en er zijn ook geen eigentijdse schilderijen of prenten van hem bekend. Vreemde zaak!
In zijn geboortestad Gouda is weliswaar een straat naar hem genoemd: de Johan den Haenstraat. Werd hij Johan genoemd omdat er teveel Jannen rondliepen op die schepen? Of vond men Johan om de een of andere reden beter klinken?
In de tijd van Johann Sebastian Bach kregen vrijwel alle mannelijke baby's als eerste naam Johann, waardoor je mag aannemen dat iedereen bij z'n tweede voornaam werd genoemd. Bach ging misschien wel als Seb door het leven. Indien deze trend zich nog een tijdje voortzette, dan had Goethe wellicht Wolf als roepnaam.
Ook in Amsterdam blijkt een Jan den Haenstraat te bestaan. Het leek me een goed idee om op mijn wekelijkse woensdag wandeling eens een bezoekje te brengen aan deze straat, gelegen in het buurtje Landlust.
Het was op die zomerse middag best lekker lopen door de straten van Landlust. Er paste een lenteliedje bij als Life goes on van Noah and the Whale, met een vrolijke, enigszins aan Lola van the Kinks herinnerende melodie en een tekst die deuken in een pakje boter slaat, want wat er ook gebeurt, het leven gaat door. Zolang je op zonnige woensdagmiddagen nog door obscure straten kunt lopen met een liedje in je hoofd dat nooit een hit zal worden, valt het meeste wel mee.
Life goes on, leve het clich Noah! Wat een dun stemmetje heb je trouwens, maar wie maalt daar eigenlijk om tijdens ideale dagen waarop al voor half acht de zon doorbreekt?

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Ik heb maar een naam, jammer.
  Wat een maf nummer laat je weer klinken in je www :)
  Alhoewel de naam 'Noah and the Whale' natuurlijk schitterend is!
  Leuk even met je meegewandeld.
  x


  Mistaker: Ik heb ook maar n naam maar varieer er weleens mee, moet kunnen.
  Dat nummer hoorde ik laatst bij de Vlaamse nachtradio.
  Bedankt voor je leuke reactie Wee.

  Groet,
  Greta
 • ivo
  idd leuk meewandelen is het wel, ik voelde alswaar de wind onder de plantanen die de zon vakkundig kunnne weerkaatsen zo in mijn aangezicht ... knap hoor ...
  Mistaker: Bedankt voor je mooie reactie Ivo.

  Groet,
  Greta
 • Dora
  Ik heb k maar een naam maar daar lommer ik ook best mee Door het Bos aan de hand van jouw lekkere tekst weer..
  Mistaker: Dank je Door!

  Groet,
  Greta
 • jan
  Heb weer even met je meegewandeld
  X
  J
  Mistaker: Altijd gezellig Jan!

  Groet,
  Greta
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .