writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Mijn buurvrouw en ik

door Mistaker

"Ik kan blijkbaar geen normale kinderen baren," zei Liana Wakker ooit tegen me. Geen wonder met zo'n moeder, dacht ik.
Ze was veruit de vreemdste buurvrouw die ik ooit had meegemaakt, al moet ik bekennen dat ik de laatste jaren mijn buren helemaal niet kn. Eentje draait geregeld Frank Sinatra midden in de nacht, wat toch redelijk ongewoon is maar wel van goede smaak getuigt. Mij maakt het niet uit; ik ben nou eenmaal een slechte slaper pur sang.
Mevrouw Wakker meende na de bevalling origineel te moeten zijn en noemde haar kinderen niet, zoals ze aanvankelijk van plan was, Maurits en Rutger, maar Mauser en Ruger.
"Mijn vader was eigenaar van een schietvereniging," verklaarde ze, "dus zie die namen als een eerbetoon aan hem."
Liana was van beroep actrice. Zelf beschouwde ik haar als matig getalenteerde real life soap actreutel. Ze dook weleens op in reclamespotjes en vervulde een aantal keren een figurantenrolletje in de serie Baantjer, als langslopende roodharige in regenjas. Vreemd genoeg was ze een aantal afleveringen achter elkaar te zien, wat volgens mijn toenmalige buurvrouw veroorzaakt werd door haar verhouding met 'iemand van de casting.'
De tweeling Mauser en Ruger deed het slecht op school. Ze wilden het artiestenvak in, verkondigden ze te pas en te onpas; daar had je volgens dit stel geen diploma voor nodig want talent heb je, of je hebt het niet. Dat dit laatste het geval was bij hen en hun moeder, zagen ze niet in.
Hun vader, die niet in beeld was, kwam volgens Liana uit Georgi en heette Jafet Mazjoeladze. Klinkt als: een verzonnen naam uit een pseudo-intellectueel toneelstuk, vond ik, maar ik sprak haar niet tegen.
De Wakkers waren fanatieke carnavalsvierders. Ieder jaar gingen ze naar Bosuilendorp, zoals zij het noemden, om zich daar in het rijk van Prins Carnaval te misdragen. Dat denk ik tenminste; zoiets paste wel bij hun karakter en bovendien vertrouw ik lui met een masker niet. De Ku Klux Klan, Jason Voorhees, Michael Myers
Ja, ik ben ook vr een boerkaverbod.
"Soms droom ik van een bestaan als wereldberoemd actrice," biechtte Liana Wakker me ooit op. "Geen zorgen over luiers, want je hebt een nanny, of over de hypotheek, want die kun je makkelijk betalen."
"Een echte artiest staat niet stil bij zaken als luiers en huishuur, die is alleen maar met Kunst bezig," verkondigde ik. Ach, ik riep maar wat. Wist ik veel dat het mens van Wakker me serieus nam en me deelgenoot maakte van haar armoedige jeugd.
"Mau en Ru mogen nooit iets tekort komen," zei de actreutelaar bijna in tranen.
Het woord 'aandacht' schoot me zomaar te binnen; ik hield het echter bij wat instemmend geknik. De mededeling dat ik naar de cursus Georgisch voor beginners moest, bezorgde me een alibi om te verdwijnen, de erbarmelijkheid van de jaren tachtig Czaar Peterbuurt uit en een kroeg in. Die cursus had ik namelijk gewoon verzonnen.

 

feedback van andere lezers

 • Dora
  Hahah dat actreutelt als Grandma Flodder door de ether, ik heb er zomaar midden in de nacht de slappe lach van...talent heb je achter een masker niet meer nodig, hahahahahah, hihihi...ik ben k voor een verbod op aandachttrekkende dreutelmutsen...proost. oh, hahaha... Dank je Greta, heerlijk even schuddebuiken
  Mistaker: Fijn dat je je zo vermaakt hebt Door!
  Soms heeft een mens dat hard nodig.

  Groet,
  Greta
 • ivo
  als ik mag kiezen, dan heb ik liever een maskerverbod voor de mens in zijn 'echte' leven en een verplichte maskerade op carnaval. en ja wat is nog echt en wat is vals, en wat jij op een cursus georgisch moet, terwijl zij ermee getrouwd was, tja ik zal iets gemist hebben wss of is de maskarade hiermee ook wel geduid, de mens die zich verhult om de realiteit niet te moeten zien of ondergaan? of zoals ik net net hoorde, de realiteit is zo hard dat mensen liever meespelen in een droom, dan hebben ze tenminste toch nog in iets geleefd dat ze zelf konden bepalen.
  Mistaker: Wat een mooie filosofische overpeinzing Ivo! Die cursus was inderdaad een verzinsel van de ik-persoon.

  Groet,
  Greta
 • Wee
  Ik las: als lang-slopende roodharige in regenjas. Als een soort
  zenuwslopend mens maar dan langdurig :)
  Aan carnaval heb ik een hekel en maskers vind ik eng.
  Maar je stukje is super!
  x
  Mistaker: Haha soms lees je een woord net even anders!
  Bedankt voor je leuke reactie Wee.

  Greta x
 • hettie35
  Heel mooi geschreven en zeker graag gelezen.
  Groetjes Hettie
  Mistaker: Dank je voor je fijne reactie Hettie!

  Groet,
  Greta
 • jan
  alles zit in de genen Greta;-)

  J
  Mistaker: Ik hoop het toch niet helemaal Jan!

  Groet,
  Greta
Er zijn 9 bezoekers online, waarvan 0 leden: .