writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Taalkundig uit de lengte of breedte

door Dora

Linksom of rechtsom. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Wie niet sterk is moet slim zijn, heette het vroeger bij ons thuis en ik verzeker u, dat werkte als een tierelier. Ik heb uren nagedacht over het hoe en waarom van bepaalde vreemde zaken. 'Slim' is toetsbaar, 'Sterk' is zo veelzijdig.
Lichamelijk sterk.
Potige kerel. Stevig touw. Pottig ogende vrouw, wat niet hetzelfde is als lesbie. Hoe snel vliegt 't vooroordeeltje als een unindentified object door het ongrijpbaar wijdse parallellogram van de geest.
Geestelijk sterk.
Dan zit je niet bij de pakken neer zodra het niet loopt zoals je het wilt. 'Jij krijgt alles wat je wenst' hing niet als bijsluiter om mijn nek toen ik de wereld overviel, blauw en veel te licht. Het lieve leven begon op dat moment pas echt. Nou nou zeg, dat heb ik geweten...
Sterk verhaal.
Er zijn er waarbij het lijkt alsof ze alles in de schoot geworpen krijgen zonder een vinger uit te steken, maar pas op, schijn bedriegt. 't Is niet alles goud wat er blinkt. HOE heeft men het lot naar zijn hand gezet? Zijn er truukjes om Gods wil te omzeilen of lukt geluk enkel via egocentrisch gemeengoed? Een sterk staaltje taal kan schokken, amuseren, ophelderen of troosten en komisch gebruikt is het soms een Uilenspiegel.
Geestig sterk.
Dan ben je gezegend met gevoel van humor. Zelfspot. Komt voor bij mensen met een gezond gevoel van eigenwaarde. Daarvoor moet je bijvoorbeeld in staat zijn om te spelen met de dubbele inhoud van woorden. Piet Snot heeft niet echt een snottebel, maar die man/vrouw of jijzelf staat lichtelijk voor aap. Apen zie je daarentegen niet snel voor Piet Snot staan, of ze moeten toevallig een encounter hebben met een bezoeker van Burgers Bush. Lulletje Rozenwater is geen uni-sexistische benaming dus minder breed inzetbaar door het bepalend lid-woord. Voor dames is er ook één en ander aan vleeswaar in de handel maar in deze tekst bevuil ik liever niet mijn eigen nest. Onderzoek wees ooit uit: Voor vrouwen bestaan meer typeringen dan voor mannen en de nare zijn talrijker dan leuke. Hoezo gelijkberechtiging?
Taal sterk
Ik heb een zwak voor spreekwoorden. Dat werkt alleen lekker als men ze hetzelfde invult. Ziet de ander hoeveel lagen een gezegde heeft? Draai de inhoud om en de keerzijde, die op het eerste gezicht niet zichtbaar was, spreekt andere boekdelen. Ik wil niet dat de kapper mij een luis op de kop poot. Dan krijgt hij een proces aan zijn broek. Luizen poot je ZELF op je hoofd of je BENT er één. In iemands pels en dat vinden zij weer niet hilarisch lollig. Laatst hoorde ik een nieuwe, maar die komt uit familietaal. Het ligt er ook aan WIE het zegt. Uit de mond van een lui mens klinkt het toch heel anders dan dat een workaholic zegt: In ieder lang eind zit altijd wel ergens een lui stuk…Origineel vond ik.
Ik ken haar goed. Het was een citaat van haar alcoholverslaafde man waarmee hij ooit zichzelf bijzonder raak had geëtaleerd. Zelfkennis toen hij nog redelijk mee leek te kunnen komen. Haha, mijn nicht en ik lagen tien jaar na zijn dood in een deuk. Gemeen om misbruik van hem te maken? Ben je mal, bij hem ging 'van de doden niets dan goeds' zeker niet op. Postuum gehuldigd is meer dan niets en wat niet weet wat niet deert... gaat voor de bezopen dooie diender weer wel op.

Ik denk wel eens: Wie spreekwoorden heeft geïntegreerd leerde van het leven. Behalve als je iets op wilde steken van wie met je meeliep. Niet in de zin van gezond in het bos wandelen. Nee, iemand naar de mond praten. Bruine armen halen snapte ik pas nadat me was uitlegd dat je dan iemand in de kont kruipt. Als het dan tot achter de ellebogen is heb je wel heel erg je best gedaan. Bij de baas slijmen, zelfs maten naaien om in een goed blaadje te komen is niet bijster bevorderend voor besef van integriteit. Voor eigen gewin (kattengespin) heeft men kennelijk beestachtig veel over. Een wit voetje halen hoeft niet altijd over iemands rug, dat kan ook door positief op te vallen via je prestatie. Met een kruiwagen blijf je natuurlijk wel wat schoner in het proces om via voorspraak aan de bak te komen. Men heeft niets aan meelopers behalve dat er meerderen zeggen dat ze denken zoals jij. Veel lieden papagaaien hun meerdere makkelijk tot ze de baas de kont toekeren. In het geniep achter de rug komt de waarheid boven drijven. Woorden die niet worden uitgesproken betekenen vaak meer dan wat wel wordt rondgebazuind.

Als iemand eerlijk vertelt hoe je op hem/haar overkomt leer je jezelf kennen. Hoe weet je anders dat je bot bent als jij het de normaalste zaak vindt de ander de grond in te stampen? Dergelijke vertrouwelijke kennis deelt men alleen in intieme kring. In de buitenwereld zegt niemand dat je een gore egoïstisch bent want wie zoekt vrijwillig zo'n engerd op. Egoïsten onderling hebben veel begrip voor elkaars eenzijdige karaktertrek. Daarom verwacht ik niet dat zulke mensen veel met spreekwoorden op hebben. Confronterend als ze zijn doorzien en horen hoe ze met alle winden meewaaien. "Onbetrouwbaar! Zoals de wind waait, waait jouw rokje." Geheid dat ze je aankijken of je van Mars komt. Zodra lik-op-stuk-beleid dreigt kiezen eenzijdige leegvraten of onzekere eenzaten het hazenpad via snelle BEN*

*Bange Egoïstische Noorderzon.

 

feedback van andere lezers

 • ivo
  tsj tsj Dora, je bent me er eentje (knap geschreven btw)
  Dora: Dank je Ivo. Wat is dat nu? By the way, een graantje meepikken? Aan wie moet ik die BTW betalen? ,
 • warket
  Dit wordt herlezen.
  Dora: Ja, deze krentewegge zit erg vol kruipdoor, sluipdoor, omkeer en draaikrenten om te wegen, op de schaal van taal. Dank je wel Warket
 • Wee
  Hoe ik dit ook wend of keer, 't blijft een taalkundig hoog standje :)
  Dora: Ik bij laag bij de gronds genoeg om lekker te genieten van jouw compliment Wee, heel erg bedankt weer.
Er zijn 5 bezoekers online, waarvan 0 leden: .