writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Het Slinkse Genoegen

door Dora

Al weten zij als géén ander dat tijd geld kost, toch komen zij regelmatig samen.
Relaxen met dure overjarige whisky-on-the-rocks. Quality time waarin gelijkgezinden op adem komen. In hun exclusieve club hangen ze kwasie zelfverzekerd op de bank, rond de eigen haard is geld waard. Knoedelknus. Lazy genieten ze en prijzen elkaars magnifieke karakter, maar zelfs in deze intieme entourage leggen zij niet het zelfgecreëerde imago af. Warmpjes wentelen ze zich in ons kent ons. De dikke deken van het verbloemde vergoelijken, door hen omgedoopt tot hoogwaardigheid, past hier perfect. Zij, en niemand anders, zijn de almachtigen die weten of iets genoeg op de waarheid lijkt. Het breekpunt voelen ze haarfijn aan: wat hoort in de oren der integere schlemielen nog plausibel en wanneer klinkt het net niet meer betrouwbaar.

Men donderpreekt soms opgewonden en hoogdravend. Over DE moraal en HET recht.
Dat hebben zij zich met een ongelooflijke natuurlijkheid toegeëigend en men is het ook roerend met elkaar eens: Dan had men -die lui daarbuiten- niet zo dom moeten wezen! Ze laten niets merken, snijden er niet over op, maar in wezen zijn ze apentrots dat ze ondoorzichtig manipuleren, wat onmisbaar is bij het bespelen van anderen. Voor ontspanning toetsen zij hun status met 'Het Spel der Halve Waarheden'.
Daar is wel wat mensenkennis voor nodig. Men heeft een aardige woordenschat paraat, speciaal van begrippen die voor positief zowel als negatief kunnen doorgaan. In tijd van nood -betrapt worden- ontspringen zij daarmee makkelijk de dans. Ongeveer drie maal kunnen beginnelingen iemand iets wijsmaken, daarna krijgt zelfs de eerlijkste naïeveling argwaan. Tegen die tijd, ze voelen het aan hun water, speuren ze naar een volgend slachtoffer, maar altijd treffen ze elkaar in 'Het Slinkse Genoegen'.
"Ja, hoor eens, dan hadden ze maar beter op moeten letten. Haha, hallo daar, WAKKER worden!"
"Dom hé. Als je naïef bent vráág je erom. Er zijn altijd mensen die daar gebruik van maken, thats live."
Narcisten zie je dan bevestigend knikken. Het lijkt over de buitenwereld te gaan, maar ik vermoed dat ze een vervuild geweten proberen te lozen. Voelt men iets van wroeging? Hebben ze het deze keer zelfs naar EIGEN begrippen te bont gemaakt? Geruststellend om met meerderen in het kamp te zitten dat wint. Natuurlijk zijn er ook die niet meer weten hoe schuldig oneerlijkheid voelt.

'De Tocht naar het Licht', waar vaardigheden worden aangescherpt, is voor zeer vergevorderden. Zij trainen om in topvorm te blijven. Een exquise dure cursus, alléén voor doorgewinterde egoïsten. In spannende wedstrijden tegen elkaar kiest een delegatie van een andere groep de periodekampioen. Dat genoegen is weggelegd voor de geniaalste slimmerds wiens hersenen flexibel razendsnel anticiperen op valkuilen. Zij zijn verlicht! Waarschijnlijk hadden zij nooit een geweten en hebben het diploma al, of studeren voor 'Oplichten.' Breedsprakig larderen zij hun in moeilijke woorden verpakte vakjargon met 'aandacht en begrip' voor slachtoffers. Soms een hele groep. Het zijn uitmuntende acteurs. Verbaal moeten ze tevens geweldige redenaars zijn anders valt men te vaak, te snel door de mand. We vinden hen terug in de politiek en hier en daar in het goedkope genre roddelmedia. Deze specifieke groep gebruikt de addergebroedse succesladder. Zeven stadia. Nieuwkomers beginnen op locatie, waar ze voor spek en bonen oefenen op kansarmen, pubers en ouderen opdat de ballotage-commisie kan beoordelen of er talent aanwezig is. Erkenning. Sommigen doen er een moord voor. Het is fijn om te horen dat je leuk bent, lief, spannend of geil en vooral beter, veel gehaaider dan de rest. Iedereen wil begrip, maar wie persé KWAL (Kwaad Willend Altijd Link) wil wezen en om eigen ellende de ander afmaakt verdient geen goedkeurende aandacht. Meestal is hun slachtoffer niet schuldig aan Kwals pijnlijke lot.

Of je een ander op het hart staat zie je, hoor je, omdat hij/zij verdrietig reageert. Een egoïst hoort geen gebroken stem en de traan ziet men als manipulatiemiddel. Daarom hoort zo iemand niet thuis in het land dat 'In-Timi-Teit ' heet waar intimidatie ongewenst is. Waar voorzichtigheid heerst en je warme banden hebt met elkaar. Waar men aardig wil ZIJN voor een ander, niet aardig moet DOEN voor persoonlijke victorie. In wezen zijn emotioneel afgestompte a-socialen gehandicapt, zieligerds. Kom, ik kniel, vouw de handen. Laat me een schietgebedje bidden, voor hen die geen bodem in zichzelf vinden.
Heer, geef hen tenminste een klein beetje inzicht. Om mee te beginnen
en bewaar ondertussen die eerlijke enkelingen waarmee wij een
zuiver gewetenfeest kunnen blijven vieren.
Bij voorbaat dank.
Amen.


"Hallo?... "

"Héhe... Hallo... is daar iemand?"
"Nee joh, jij moet niet zo ongeduldig wezen. Hij is net even... om voor... vandaar..."

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Vannacht toen ik 't las, was het zware kost,
  nu vanochtend komt het helder binnen :)
  Super, dat slot!
  Dora: Dank je Wee. Ineens dacht ik, maar God luistert bijna nooit en ineens was de uitsmijter er...
 • Ivan
  Het was een slinks genoegen dit te lezen, een heel dik boek in weinig woorden , erg goed, vr/gr Ivan
  Dora: Dank je wel Ivan... Ja ik heb er meer dan de helft in geschrapt, dat wel. Morgen staat Egomania me haar Wijzen voor de deur.
 • warket
  Inderdaad.
  Dora: Dank je... het is deel van de drieluik...
 • Mistaker
  Heftig!

  G
  Dora: Dank je Greta, jaja,
  er komen voorbeelden die zeker heftig genoemd kunnen worden
 • ivo
  wie zegt dat god niet zou luisteren? het is maar de vraag wie je als god aanziet uiteraard ... alles is perceptie dora
  Dora: Haha, jaja, ik suggereer dat hij NU druk is met iets anders, Ivo
  Dank je wel
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .