writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

God kwam geroepen

door Dora

Hallo meid. Nee, 'k Vind het niet lastig. Beter laat dan nooit, eh... hulp vragen.
Onzekere mensen? Ja, nou en of, die zijn er legio en dat verbloemen ze allemaal net zo perfect als jij.
Volksziekte nummer één. 'Uitvlucht-ticitus' en 'Smoes-omnie' want onzekerheid wordt als onvolwassen gezien, maar men overziet de kwalijke gevolgen niet. Jezelf ontkennen is zinloze tijdsverspilling en acteren dat je alles kan of weet is vermoeiend en gevaarlijk. A: het is niet waar en B: je valt zeker door de mand. Het komt door dat trauma. Jij schoot op je vijfde al in de moederrol. Fatale ontwikkeling, lieverd, die je nu terug kunt draaien. Geen man overboord: Kijk neutraal naar het verleden en een kind kan de was doen. Schaam je niet. Op jouw leeftijd is niets 'klaar'. Men ontwikkelt tot aan de dood. Als het goed is...

Wat de functie is van falen?
Dat je er wijzer van wordt. Jij denkt: fouten maken is zwak maar paradoxaal genoeg wordt het sterk als les. Dat getuigt van visie en inzicht en wie zonder zonde is werpe de eerste steen, immers. Hoe? Door de fout analytisch te onderzoeken, wie, wat, waar en hoe, zodat je weet wat je anders kunt doen. Accepteren dat je niet perfect bent lucht op, meid. Het geeft een bredere kijk op het leven en anderen. Jij kruipt graag achter de 'ik-ben-zeker-façade' in de dodelijk neerwaartse spiraal waar de hulpvraag een afgang is. Speel wie van je houden niets voor. Zeker geen alwetendheid, want zo helpt niemand je... Wantrouwen, zie je.

De basis? Intimiteit. De binnenwereld. Daar mag je ongestoord oefenen, proberen en twijfelen. Nee, liefje, binnen intiem zoek je naar begrip, NIET naar schuld, zolang het geen misdrijf betreft. Schuld en boete verkondigt de kerk wiens broodheren mij niet begrijpen. Wacht, dat zeg ik verkeerd. Het gaat hen enkel om rijkdom en bezit. Ze BEgrijpen wel, maar VERgrijpen zich aan de hun toegekende macht en zelfs aan onschuldige kinderen. Kotsmisselijk ben ik daarvan. Vreselijk dat men binnen MIJN muren misbruik maakt van intimiteit. Kinderlijke onschuld is verspeeld, hun afhankelijkheid afschuwelijk verkwanseld. Een schandvlek op mijn leer. De verdeel-en-heersshow overwoekert mijn epistels. Ik ben blij dat het eindelijk naar buiten komt want zo wordt duidelijk hoe de duivel het menselijk falen en de lust bespeelt.

Kind toch, het lag niet aan háár dat hij ging. Ze kan veel, maar iemand veranderen niet. Dan had ze jouw vader beter gemaakt! Ontwikkelen moet ieder zelf. Ik gaf jou het goede gereedschap mee, maar ik ga niet over keuzes of het geweten. Dat is je eigen verantwoording. Vertel me eens, jij bent inmiddels dikke maatjes met wie jou van je moeder losrukte? Dat deel je niet met haar. Waarom niet? Waar ben je bang voor? Oh dat weet je niet? Geloof je het zelf? Eng hoor, de duivelskeerkring is geen kinderspeelgoed... Vraag je moeder naar dat Okéboek. Waarom? Ik hoopte dat jullie van haar hielden zoals zij van hem hield en later onvoorwaardelijk van jou... Anders was je niet geboren, maar je vader en jij... houden niet eens van jezelf. Laat het helse wantrouwen los mijn kind, zodat je jouw oorspronkelijke kracht hervindt. Durf positief te denken, meisje.

Nee! Dat is géén overheersing. Een moeder hóórt belangstelling te tonen, op het welzijn van haar kind te letten. Jij concureert op je drieëndertigste nóg met haar. Werk aan de winkel als jij belangstellend medeleven ervaart als aanval en afkeuring. Dat duidt niet op een gezond geaard binnenleven.
Nu staat zij alleen. Dat was beslist niet mijn opzet. Jij en je pa verschuilem je in versmeerde doofpotten om het verleden weg te stoppen. Die hoogmoed laat geen ruimte voor genezing. Wat is het doel van geheimen? Dat je kunt vasthouden aan het gelijk dat jouw ma de gevreesde vijand is? Waar het oordeel van hoog en laag heerst heet de gevangenis 'ONmacht versus OVERheersing'. Daar kent men geen vrijheid! Omdat het gelijk wint over geluk en in die wereld zijn de vrije mensen fout. Hebben zij geen recht op liefde en nagelen jullie jezelf aan het omkeerbaar ingebeelde martelarenkruis?

Oh ik zie het verkeerd? Het is MAAR mijn beleving?
Weet je kind... erg vermoeiend, die dovemans oren. Wie niet horen wil, moet voelen. Ik ga, tot jij luisteren wilt. Haha. Gottegot, zo erg verdwalen is ook een kunst, hoor. Sjongejonge. Wat zeg je? Jawel, je mag roepen, maar of ik naar jouw pijpen dans? Ik ben dan wel God, maar niet gek...Dag lieverd, veel succes... je snapt het... ooit misschien.

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Ach Dora het is alsof ik onze dochter met haar moeder mijn vrouw hoor praten. Altijd dat verdoken vingetje zo van , ja maar dat had je zo moeten doen.
  Als ik dan tussenbeide kom en vraag of dochterlief volwassen is en geen verantwoording aan mama moet afleggen springen ze alle twee als wilden op me af, "daar weet jij niks van" is hun commentaar
  Ik heb geleerd te zwijgen

  Willy
  Dora: Dank je wel
  Jammer Willy, want een paps heeft immers zijn eigen zinvolle inbreng...jammer om buitengesloten te voelen....
  Ik heb mijn mond compleet dichtgeritst, want de mijne was al vroeg onderweg in 'onherkenbaarland'...
  Maar God, ach, als Hij er geen speld tussen krijgt, zwijg ik zeker pijpenkrullen...
 • ivo
  wat een open boek, haast genant om in te lezen, en ook al is veel mss maar gespin, veel kan men niet schrijven of het heeft ergens wel een ankerpunt in het diepste van de kleine ik die als een super ego zich kan opblazen, maar feitelijk zoals een mannelijk lid in rust niet meer is dan wat rimpels en veel vel.
  Dora: Het is glashelder als het gedicht van vandaag, Ivo...Dank je wel voor je mooie feed.
  Ik beschrijf waarnemingen. Inderdaad genant om iemand zo verdwaald te zien waar het helemaal niet zou hoeven, maar zolang angst de raadgever blijft, zal zelfs God niets veranderen...
 • Ivan
  Oh ik zie het verkeerd? Het is MAAR mijn beleving?
  Precies, zoals jij het ziet, hefig hoor , maar graag gelezen ,
  vr/gr Ivan
  Dora: Dank je Ivan, zal het maar beleven en je hoort dan zoiets, daarvan knap ik toch echt af....
 • Wee
  Rakend, ook omdat ik herken.
  Sterk verwoord weer.
  Dora: Dank je Wee. Oef ik hoop niet te pijnlijk?
  Niet ieder hoeft in 'God' te geloven om gerechtigheid en integriteit te prediken. Respect is vaak verhaspeld met het angst/macht fenomeen.
 • GoNo2
  Weergaloos knap!
  Dora: Dank je wel, GoNo
 • warket
  Ik beschrijf maar waarnemongen...
  Dora: Dank je, ik ook... wie eigenlijk niet?
  De een ziet dit, de ander dat, ik tracht gevoelens in een vorm te gieten om die aan anderen te geven of op te roepen, denk ik...
  Dank je
 • Mistaker
  Breek me de bek niet open...

  Groet,
  Greta
  Dora: Ik zou niet durven... Dank je
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .