writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De jonge dansers

door Dora

In de voorfilmpjes viel al op hoeveel zelfkennis deze jongelui hebben. Het zal te maken hebben met de toekomst die ze voor zichzelf willen. Natan vond zichzelf het meest terug in een aap, Michael was een panter, terwijl Jyeli zich als vogel op haar gemak kan voelen. Van Floor is het me even ontgaan.

Zojuist keken we naar de vier finalisten van de competitie: De beste jonge Nederlandse danser. Via voorrondes zijn zij vanuit diverse disciplines geselecteerd.
Het was een herhaling die MJ al had gezien, maar ze genoot er weer even veel van terwijl ik bijna kwijlend van genot op de bank hing. Twee jongens en meiden rond de achttien jaar waar ik grote bewondering voor heb. Getrainde lijven die wilskrachtig tot in het oneindige aan hun spieren slijpen. Individuen met een sterk karakter hebben er alles voor over om het beste uit hun lichaam te halen, maar ook de teamspirit is aanwezig, zonder het concurrentiegevoel. Zelfbeheersing ten top, onvermoeibaar en lenig, maar alle vier totaal verschillend.

We zagen tussen de bedrijven door tevens finalisten van vorig jaar.
Een kleine Albanese opdonder uit MacedoniŽ die zijn hele leven al in Nederland woonde, maakte me bijna gek. Een autodidactische breakdancer, overgestapt naar de moderne dans. Wat een enorme spierbeheersing heeft dit natuurtalent. Je moet het in je genen hebben om zoveel met je lijf te kunnen. Op straat zou je hem zo voorbijlopen. Hij is zeer bescheiden, zijn uitstraling nihiel, maar op toneel ondergaat hij een metamorfose en is het een slangenmens met een persoonlijkheid waar niemand omheen kan. De winnaar van vorig jaar komt uit een gezin waar alle vier de kinderen dansen. Een rossige puur Hollandse jongen. Omdat hij op tournee was werd hij met zijn zus gefilmd terwijl ze een duet instudeerden. Werkelijk intrigerend hoe die twee zeer langzaam bewogen en sterk op elkaar ingespeeld de enge benauwende sfeer neerzetten van loerend gevaar.

Mensen, wat een genot om te zien tot welke geweldige prestaties deze jongelui komen Doorzettingsvermogen en gedisciplineerde wilskracht waar volwassenen een puntje aan kunnen zuigen.
Twee zijn klassiek geschoold en de anderen komen uit de moderne hoek. Voor de finale waren speciaal op deze groep van vier, twee choreografieŽn gemaakt, waarin hun persoonlijke sterke kanten ook een plek hadden. Souplesse gekoppeld aan spanning, lichaamstaal die knapt en elastiekt, smeuÔgt als water of hoekt als een marmeren rotsblok dat volkomen willekeurig valt. Alles lieten ze zien in een woordeloos verhaal. De sterren sprongen uit de hemel en dan toch zie je nog verschillen die niets te maken hebben met goed of fout. Het is de individuele lichaamstaal. Net dat ietsje meer rakend of precies genoeg ingetogen om de spanningsboog bij de kijker strak te houden. Ik weet niet of een leek ook ziet wie de beste is, maar er is een moment dat zoiets er niet meer toe doet. Als publiek voel je wie je aanspreekt en dat zal ook wel iets te maken hebben met je eigen voorkeur.

Floor is een lang dun meisje, die in het voorfilmpje opviel door haar spontane genot. Ze is volledig door de dans in beslag genomen en heeft gewonnen, mag deelnemen aan de Europesche wedstrijd, die vanavond om half elf via de tv te volgen is. Ik zit aan de buis geklonken. In het voorfilmpje waren al geweldige kandidaten te zien uit de tien andere landen. Het zal er om spannen.
Oh, nu herinner ik het me ineens weer. Ze wordt wel eens vergeleken met een gazelle...

Zet hem op Floor, dans je in de hoogte vanavond. Toy-toy-toy.
Al word je laatste, ik vind dat jullie een medaille verdienen omdat ons koude kikkerland door Nederlands danstalent op de Europa-cultuurkaart wordt gezet.

 

feedback van andere lezers

 • bessy
  een verhaal van een liefhebber wat zeg ik een kenner
  iemand die weet waar ze ove praat, trainen en nog eens trainen passie en gevoel in je lijf en dansen
  dan... ja dan is het geweldig als je zo ver komt

  goed geschreven doorke
  Dora: Leuke feed Bessy, inderdaad, heb zelf altijd graag gedanst en die liefde zal altijd wel blijven. Dank je
 • Mistaker
  Ik heb NIETS met dans maar heb dit toch met genoegen gelezen.

  Groet,
  Greta (die nooit vergeleken zal worden met een gazelle)
  Dora: Ze heeft niet gewonnen maar we hebben toch erg genoten, zojuist, dank je Greta... Ik zag dat je nieuwe keuken al onder handen is genomen... proost alvast. Dank je
 • Wee
  Ik heb dit met swingend plezier gelezen
  al zal ik ook nimmer gazellig wezen.
  Dora: Dank je Wee, ik genoot erg van je gedicht trouwens, magnifiek...
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .