writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Hoofdzaak

door Dora

Met het hoofd kun je alle kanten op.
Het laten hangen, er hoorns opzetten, in de schoot leggen of op het offerblok voor het nut van het algemeen. Om onbekende reden een hoofd als een boei of een houten kop krijgen. Kopschuw zijn is geen ramp, want zolang u hoofd- en bijzaken scheidt staat er op uw hoofd geen prijs. Houdt het erbij, zoek de hoofdmoot van het verhaal want het draait hoofdzakelijk om essentie bij het op orde krijgen.
De verliefde verliest echter het hoofd, probeert dat te verbergen, maar omstanders merken waar het hart vol van is. Wie zijn neus schendt, schendt zijn aangezicht en je staat met de mond vol tanden als de hoofdkraan van communicatie is dichtgedraaid. Ga voor de rest van je leven voor schut als de kop van jut. Kiezen of delen: op je kop staan of kopje onder gaan als men de spijker op de kop slaat. Hij geeft een kopstoot waar het blokhoofd duizelig van wordt. Ook de dader ziet als een kip zonder kop een waas voor ogen, maar hij laat het uit het hoofd de pijn te tonen. Wat een stunt. De hoofdrol spelen in een absurde komedie die niet op je lijf geschreven is omdat je dramatalogisch geschoold nergens om lachen kunt. Hoofdbrekens, want hoe breng je dit lachwekkende toneelstuk tot een goed eind? Of leg jij je hoofd op het kussen waar het duivels meeronkt tussen twee geloven? Kop of munt gooien omdat je niet kiezen kunt. Als iemand zijn hoofd in een strop steekt lijkt me dat een typisch geval van jezelf een luis op de kop poten tenzij hoofdluis is uitgeroeid.

Liefde is een geliefd breed uitgemeten hebbeding, maar ik merkte dat ik hoofdzakelijk in eigen hoofrekensommen had geloofd, waardoor je niet oogst wat je zaait. Daar ben je medeschuldig aan. Voor de bloedeerlijke helft. Ik had mezelf kennelijk een halve luis op de kop gepoot. De vraag is nu: Waar ging de andere helft van die luis naartoe? Hij leed aan de ziekte van Klutje, was zijn kluts kwijt en zocht hem in een ander schutsputje. Zij was geen theemuts zoals ik, want dan was er niet zo'n vlooientheater ontstaan. Dit gewiekste typetje had kijkgaten, was de bivak waarin men bij roofovervallen het hele hoofd verstopt... De ander helft van mijn luis liep met het hoofd op hol in de onzichtbare kleren van de keizer. Verteerd door kopzorgen werd hij niet. Prinsheerlijk beunde hij nevenbij als een rijkeluis zoon met jeuk op zijn hoofd. Aan het hoofd van haar leger ontluisde volgelingen vlooide moeder de Gans haar liefde uit onder het motto: Met melkmuil meer mans en met hoofdluis meer sjans.

Vooruit kijken is onmogelijk maar terugkijken geeft veel te overdenken. Zo werd ik docent omdat ik terug kan naar momenten dat ik zelf nog worstelde met onvermogen in slecht overzicht. Ik herinner me nog dat ik schaduwen niet goed kon onderscheiden. Tot het hoofd van de portrettekenafdeling me erop wees dat ik mijn ogen bijna dicht moest knijpen. Door de waas van wimpers heen gezien zag ik veel beter welk licht wat bescheen. Meestal bepaalt de zon hoelang de schaduw gaat. Sindsdien knijp ik een oogje dicht en zie het licht dat anderen in mijn wereld werpen. De maan maakt alle contrasten minder scherp. Slaap ik daarom zo weinig? Ik kan me af en toe wel doodergeren aan zoetgevooisde verhalen alsof we, wat betreft de liefde, met zijn allen in sprookjesboeken geloven. Na een bepaalde leeftijd klinkt het mij te veel suikerspin want die olifant blies immers die verhaaltjes uit...

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  En ik heb al zo'n hoofdpijn!
  Bij je brandende bramen (4) bedoel ik, dat ik het kind herken.
  Had je vraag niet goed gelezen (vanwege die koppijn).
  Dora: Dank je Wee... Oef...
  Heb jij nooit geweten wat van jou was en nam je niets aan van wat een kind normaliter nodig heeft? Is dat inmiddels over en hoe deed je dat?
 • Mistaker
  Knap stukje Door!
  Suikerspinnen, bah.

  G
  Dora: Dank je Greta... nog even en de vakantie begint..zonder suiker gespint
 • warket
  Jij kan echt met woorden goochelen tot het een uitdrukking wordt.
  Dora: Dank je Warket. leuk je weer te zien. Dat zwoe(r)zelt wel lekker, vind je niet? Al zwoerzel jij minstens net zo uitdrukkelijk...maar dan anders
 • Hoeselaar
  Hoeveel hoofd-stukken heb je hier in verwerkt. Ongelofelijk hoe dat je met gezegden speelt spreekwoorden nieuw leven inblaast en verhalen vezindt die altijd weer om het zelfde thema draaien.
  Heel knap Dora, ja ik blijf je volgen want leergierig ben ik altijd al geweest maar daarom nog niet in staat zoiets als dit hier neer te pennen

  Willy
  Dora: Dank je Willy, zo heeft iedereen zijn eigen stijl... Mensen interesseren mij. Ook werelden die ik zelf beslist niet kan volgen blijven me boeien.
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .