writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Graffiti

door verfGraffiti wordt wel eens zeer vervelend genoemd. Maar men vergeet wel eens dat voor er graffiti was er puberende jongeren waren die met die elkaar met de vuist met een mes te lijf gingen. In Antwerpen waren de bende van het sintjansplein en de bende van het zuid bekend. In iedere buurt waar jongeren samentroepen en ergens veiligheid van een groep zoeken zijn er wel van die groepjes vrienden die door buitenstaanders bendes worden genoemd. Graffiti gasten vechten niet met de vuist of met een mes . Het zijn dezelfde puberende jongeren die hun weg zoeken in hun onderlinge concurrentiestrijd maar zijn bestrijden elkaar niet met de vuist of het mes. Ze bestrijden elkaar met kunst. Dat die uitingen van de individueelste impressie dan opeens verschijnt op plaatsen die daar niet voor geschikt zijn. Is misschien een luttele prijs die de gemeenschap betaald voor het indijken van het geweld onder jongeren. Het verschrikkelijke van de huidige politiek is dat wie door graffiti een openbaar of privť bezit schend er veel erger voor veroordeeld wordt dan de puber die met vuist of mes zijn weg baant door het leven.
De enige regels die ik ken bij graffiti gasten onderling dat zijn de volgende. Wanneer ergens een graffiti verschijnt dan is dat op een plaats die door jongeren opgemerkt wordt en bewondert. Op dat kunstwerk mag niemand iets anders zetten. Alleen wie zich sterk in de graffiti kunsten waant kan met het nodige lef op het voorgaand kunstwerk een ander kunstwerk zetten en zo het vorige vernietigen. Het vorige blijft over in de vele foto's die door bewonderaars van de graffiti kunstenaar zijn genomen. Wanneer het nieuwe kunstwerk niet de toets van het vorige kunstwerk kan doorstaan dan volgt de straf namelijk de vernietiging van de reputatie. Met emoties die soms hoog kunnen oplopen maar waar nog nooit de vuist of het mes worden gebruikt. Ik noem het vooruitgang. Daarom zijn de kunsten niet zomaar een kers van een taart van een samenleving. Kunst en dus het respecteren van en leren omgaan met wat er in de samenleving omgaat is veel efficiŽnter dan het meer investeren in meer beton en meer kettingen.
Eventjes terug in de geschiedenis. Hoe lang is het geleden dat trams egaal vaalgeel waren gekleurd en de treinen grijs. Nu zijn die kleuren niet vervangen door kleurrijke individuele impressies maar het zijn rijdende reclame zuilen geworden. Het monotone van het collectivisme is niet ingevuld door de kleuren van creatieveling maar door de kleuren van de handel. Waar ik niks tegen heb maar een klein beetje ruimte voor wat individuele impressies zou toch wel mogen. Afgestudeerden van diverse scholen in de steden zouden als opdracht kunnen krijgen die openbare voertuigen in te kleuren. Of individuele in hun graffiti gemeenschap bewonderde kunstenaars een tram bus trein laten inkleuren. Het zou schoon zijn. En het zou een enorme stimulans zijn om met wat er nu gebeurt in de straat te begrijpen. Of is er dat niet meer bij?
Het stimuleren van een cultuur waar jongeren spontaan vreedzaam hun puberale competitie ondergaan lijkt mij toch veel zinvoller dan te moeten vaststellen dat het bezit van steek en andere wapens meer en meer als standaard jongeren uitrusting lijkt te behoren. Jongeren doen dat niet voor niks ze doen dat uit angst. Die grootte angst dat ze zich opeens moeten verdedigen tegenover iets of iemand van die o zo boze buitenwereld die hen niet begrijpt. Iedereen begrijpt die ooit jong geweest is die gevoelens. Maar wat ik niet begrijp is dat sommigen jongeren zich zo bedreigd voelen dat ze wapens veiliger vinden dan hun omgeving. En waar vele wapens omgaan is de kans op accident veel groter. Daarom is kunst geen betere investering in de toekomst dan de investering in een verstarrende cultuur?
Nu worden de winsten die gemaakt worden met de trein tram bus als reclame zuilen te gebruiken niet aangewend om creatieveling de kans te geven met hun werk naar buiten te komen. Het geld wordt aangewend om de bestaande cultuur mee te bekostigen.

 

feedback van andere lezers

  • warket
    Ik vind graffiti (zolang het brugpeilers, oude fabrieksgebouwen enzo...versiert) boeiend om naar te kijken. Het zijn verhalen op zichzelf. Ben het met je eens.
    verf: dank u voor uw FB
    GR..... ed
Er zijn 4 bezoekers online, waarvan 0 leden: .