writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Noes allons

door Dora

"Voe permetee, mesjeu." gillen we met Adamo mee en die goede oude Dave verkrachten we galmend goedgezind: Dansee, mentenan toeletee le blabla dan le saable.
Ontspannen snorren we richting Amiens waar we in 'de Marmotte', nadat we de kamer hebben bekeken, niet eens de koffers de trap op slepen. Die passen er niet meer bij in. Enkel de overnachtingsset (incluis grijze leuttas), gaat mee naar boven en terwijl de koffie pruttelt hangen we rokend uit het piepkleine raam. Buitenwijk-op doortocht-straks een hapje bij de buren, besluiten we. De eerste dag zit erop en we moeten de taal van diep opgraven. Frans kent ons wel, maar wij zijn hem in de loop der jaren vergeten, blijkt.

Het is dit jaar anders. Lux doen we. MJ heeft het plan opgevat via de Campagnille te reizen. Vanwege 'de neus', waarover in een andere aflevering wellicht meer. We zijn onderweg zonder gasfles, pannen of driepitter, maar wel met twee borden, bekers, bestek, een scherp mes, snijplank en niet te vergeten: mijn mini-koffieapparaatje. Eenmaal ingekwartierd bezegelen we de behouden vaart het liefst met sterke koffie.

Na twee overnachtingen hebben we de slag te pakken. Eerst het Buro Touristiek voor een plattegrondje. Het weer is voor ons perfect. Fourgere blijkt een verrassend leuk middeleeuws plaatsje te zijn. Als we afgepeigerd op het plein in het dal staan, bij de resten van het grootste kasteel van Europa, ontdekken we het toeristentreintje... en zijn verkocht. Lekker puh… al die grote onregelmatige keien en immense trappen… Deraf gaat nog, maar derop... poehhh. De bananasplit op het terrasje halverwege de auto heeft gekleurde kinderkorrels, mjammie. Later op de kamer slepen we de rechte stoeltjes van de kamer naar buiten en besluiten, genietend van de koffie, in de stad te eten… Daarna pluizen we via de kaart l'etappe-swievant uit. MJ leest voor uit het Normandie-Bretagneboek van de ANWB. In de volgende pleisterplaats valt veel te bezichtigen en ik heb nog geen zin een verhaaltje in de laptop te drukken... We trachten de tv te volgen, in steekwoorden: Noorwegen met die moordende gek en zijn manifest, een jonge vrouw is na maanden in een bos gevonden, vermoord. Men houdt een stille tocht...Het weer? Bij ons is het beter dan in de rest van Frankrijk. Pijn in de kuiten, haha...

"He, lekker, eindelijk, een scheur," verzucht MJ en ik weet, zonder naar rechts te hoeven kijken, dat ze tevreden glimlacht. Knisperend vouwt ze de kaart. Gevierendeeld steekt Bretagne uit het handschoenenvak, dat wij "het hosje" noemen. In één oogopslag is te overzien welke afslag ik straks moet nemen. Het kleine wit-groene Campagnilleboekje wordt schaamteloos dubbelgevouwen waarboven de loep zwabbert om de wirwar van aanwijzingen te ontcijferen. Afslag 19, onder de snelweg door via drie points-rondes, driekwart rond, tweede rechtuit en laatste 4/5e rond, of zo. Meestal ligt het hotel in het I.R- gebied*.
We naderen Dinan, waarvan af en toe boven op de berg reeds het kasteel door de bomen schemert.
"Nous avon reservee un sjambre avek deu lie-separee, reetsjosee ee a'l ootre kotee de parkieng,"... repeteer ik vast in gedachten...

* Industriegebied.

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Leuk dit reisje te volgen

  Willy
  Dora: Gezellig als je meereist, Willy, dank je wel
 • Mistaker
  Fijn je weer eens te lezen en welkom terug!

  Groet,
  Greta
  Dora: Gelukkig weer heelhuids terug, na alle kaarsen in iedere kerk...
  Het is net als verhuizen, alleen pakten wij iedere keer hetzelfde in en uit... en zagen we tussendoor heel veel nieuws.
  Dank je Greta.
 • Wee
  Even met je mee gereisd, leuk!
  Dora: Ga je vandaag ook weer mee?
  Bedankt Wee...
 • silvia
  hahaaaaa....daar zat je dus ! graag gelezen Dora, wanneer krijgen we het vervolg ?
  Dora: Jaha, daar! Vervolg moet nog dé-camemberten, of heb je liever briehiehi. Dank je ,Silvia
 • koyaanisqatsi
  Bretagne... Aah... Ooit tien dagen bij kennissen gelogeerd. Sjonge, die Bretoenen... Nooit zoveel zuipschuiten per avond gezien als ginder. Hik...
  Dora: Die zuipschuiten hebben we gemist.
  Met de auto op die wegen is minder geweldig onder invloed immers...
  Dank je voor het meelezen...
 • badstop
  het is Fougere zonder r dus. Ons favoriete ford, want het is geen kasteel. In het aangrenzende bos heb je de le cordon de druides. prachtige wandeling kan je daar maken o.a, naar het oude kasteel dat niet meer is dan een overwoekerde hoop stenen, maar dat terzijde.
  Dora: Helemaal gelijk heb je... inmiddels heb ik het aangepast na jouw oplettende suggestie. Volgens de winkel bij de ingang hebben ze in dat fort wel degelijk met ridders en aanverwante artikelen rondgestruind... Wij hebben gedeeltelijk de muur ´gedaan´ Dank je.
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .