writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Voedertafel EEN RONDJE GELUK

door puk


We hebben roodborst in de pan. Elk jaar is hij een van de eersten, het begin van maanden genieten en smullen. Nou ja, genieten doe ik en smullen doen de vogels in mijn tuin.
We hebben een vogeltuin. Veel groen, veel schuilplek en nestgelegenheid en vooral veel voedsel, water en badgelegenheid. Volop bessen en zaden en voldoende insecten voor allerlei soorten dieren. Vakantie houden we dan ook in onze eigen tuin. Met zo'n 25 nestelende vogelsoorten en de vele "eetgasten", eekhoorn, egels, padden, kikkers, vlinders, libellen en ander moois, is elk seizoen interessant en spannend.
Er is nog volop voedsel in de tuin te vinden, maar toch zit er af en toe al een vogel in onze pan. Ze zijn het niet met mijn "nog-niet-nodig-nog-voer-en-warmte- zat" filosofie eens. De roodborst die er nu in zit is een wintergast. En vorig jaar vond hij in deze pan voer. De pan is nu nog leeg, maar er zijn al verschillende soorten komen kijken.
"Zal ik dan toch maar?..."
Als ik naar de schuur loop, komen de tortels van het dak af. Ze volgen elke handeling. Ze koeren als ik het zaad in de pan doe en vliegen nog een stukje lager in de boom. Nog voor ik weer binnen ben zitten ze al in de pan. De roodborst kijkt vanaf de schuur toe en wacht op zijn beurt.
"…eisen voldoen. Er moet een rand op zitten, zodat het voer er niet afvalt. En voor grote vogels moet je een andere voedertafel maken. De heggemus, b.v. komt niet op de tafel." zegt Nico de Haan juist op de T.V.
Leuk een voedertafelontwerpwedstrijd. Ik heb verschillende voederplekken in de tuin, maar onze pan is echt het meest geliefd en echt voor alle vogels. De heggemussen halen ook het voer uit de pan, soms gaan ze er in zitten en 'badderen' zo hard, dat er zaad op de grond valt en dan komt de rest van het stel erbij.
Huis- en ringmussen wisselen elkaar af. Mezen en lijsters, turkse tortels, groenlingen, vinken, goudvinken, roodborst en winterkoninkje, fitis, tjif-tjaf, merels, staartmezen, kneutjes, zwartkopjes, fluiters, enz. vinden
hun weg naar de pan. Maar ook de bonte specht en de boomklever, verdwaalde papegaaien en kooivogels leren snel hoe je hier kunt eten. Het is leuk om te zien als er een nieuwe gast komt. Ze kijken de kunst af van de andere soorten en zoeken dan hun manier om erbij te kunnen.
Om een overzicht te geven van de uiteenlopende soorten gasten stuur ik wat foto's op. De afgedankte rode pan hangt aan een waslijndraad in de boom. De oude wok is een mooi dak en dient voor sommige vogels ook als glijbaan om op de rand van de pan te komen. De eerste keren gaan ze via de boomstam. Om het ze te vergemakkelijken hebben we een bagagedrager in de boom geklemd, het aanvliegen is dan gemakkelijker en ze kunnen even daar op hun beurt wachten. En ik kan er ook vetbollen enz. ophangen. De foto van de specht bewijst dat het ook zonder dat allemaal kan, maar in de loop van de tijd is het geheel vervolmaakt. De bende huismussen laat de mogelijkheden van de pan zien, de vier tortels met de staart omhoog is een stel met twee jongen, ze pasten er precies in. Ook de staartmezen zitten soms zo in een kringetje, alle staarten omhoog!
Op de foto van de duif en de papegaai laat de duif even zien, dat de papegaai te lang zit te eten. Op de andere foto van de papegaai in de pan, is de kop van een oude speelgoedgiraffe te zien. Die is omgebouwd tot vlindervoedertafel, met buisjes vol honing, suikerwater en fruit. Ook een succes. Verder is er in de omgeving van de voederpan bad- en drinkgelegenheid. Gemaakt van oude glazen deksels en plantenschalen, het babybad en oude wasmanden dienen als vijver. Hoewel er ook een grote vijver is heeft elke bak zijn eigen bewoning. Meestal een pad en een kikker per bak. Snoeihout en composthoop bieden schuilplaats en overwinteringsplek voor egels en amfibieën.
En ook aan de vleermuizen en solitaire bijen is gedacht.
Zo kunnen wij een klein plekje teruggeven van de ruimte die wij mensen steeds meer in beslag nemen. En wat ik er voor terug krijg? Schoonheid om naar te kijken, prachtige zang om naar te luisteren en spannende avonturen in mijn eigen tuin. Er gebeurt altijd wel iets en er is altijd wel wat te beleven, zodat ik steeds weer een aardig RONDJE GELUK kan schrijven.

 

feedback van andere lezers

  • geertje
    Marja,
    nu begrijp ik perféct waarom jij nooit op vakantie gaat,
    de vakantie komt gewoon naar jou toe, de vakantie is er altijd !!!!
    (dat was jij toch die op mij antwoordde gisteren ?)

    SCHITTEREND STUK
    heerlijk lezen.
    liefs
    puk: Ja dat was ik en dat vakantiegevoel heb ik heel vaak inmijn tuin. Vooral ook omdat ik oorspronkelijkuit Amsterdam kom. Maar sinds ik ziek ben helemaal. Ik rol vaak naar buiten als ik niets anders kan en ga kijken naar wat er om me heen gebeurt. Zoals deze week: de eekhoorn heeft een partner. Dat is voor mij een cadeautje als ik daar getuige van mag zijn.
  • Ghislaine
    Met genoegen gelezen. Een tip waar je mee doet wat je wenst:
    Afkortingen zoals T.V kunnen in lopende tekst beter geschreven worden. Enkel als het titels betreft mag deze regel overschreden worden: vb BVBA of Z.K.H.
    puk: Dank je voor de tip.
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .