writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De billen bloot.

door roodoff

>>Dat ze het niet meer aan kon en die rommel haar de strot uitkwam, zei de sloor. Om haar woorden nog wat kracht te geven, liet ze de onderlip lichtjes trillen en keek met glazige ogen als een geslagen hond naar de redder in nood Staf Van de CommerciŰle. Die Staf zag dat het goed was en trok zijn gezicht in een meelevende plooi, zoals mensen doen als er iemand dood gaat waar ze een hekel aan hebben maar ze toch de schijn van treurnis willen ophouden, zo'n gezicht was het. En dat haar man geen oor had naar haar verzuchtingen en alleen maar aan zichzelf dacht, smeet ze er nog rap achteraan.
De man, die haar evenzeer de strot uitkwam als het oud ijzer dat hij door de jaren opgestapeld had, was een autofreak die te veel en te lang naar het wel en wee van de Duitse smeerpoezen 'Die Ludolfs' had gekeken en copycat-gewijs hetzelfde arsenaal wilde uitbouwen. Anders dan bij een normale hobby-sleutelaar lagen er meer vervangstukken dan auto's. Vijftig koplampen in reserve, terwijl een normale auto er maar twee heeft die dan ook nog uiterst zelden moeten vervangen worden, kan nog moeilijk vooruitziend genoemd worden. Dat is hamsteren. Of vluchten, dat kan ook.

Hoe het sprookje verder ging en of Staf op het witte paard er een gelukkig einde aan kon breien, weet ik niet. Het was puur toeval dat ik het eerste stukje theater zag en ik kan het onmogelijk opbrengen om de hele rit uit te zitten. Altijd weer speelt er in mijn achterhoofd de gedachte dat er geen volk bestaat dat zo idioot is om ten gerieve van een halfuurtje roem, of wat daar voor door gaat, de broek op de enkels laat trekken door inspiratieloze programmamakers. Ze doen alsof, denk ik dan, kregen van een of ander bestuur de dwingende bede om hun stort op te ruimen en willen nu de kosten drukken door Stafke bij zijn pietje te pakken. En de baas van Stafke zit mee in het complot. Zoiets denk ik dan aldoor, al dwalen mijn gedachten nog wel eens af en denk ik dat de sloor zelve op wraak uit is en haar onverschillige trouwboek zodanig te kakken wil zetten dat hij uit schaamte richting Timboektoe of zoiets vlucht. En zij thuis kan genieten van haar proper hofke en zich aanmelden voor 'Boer zoekt vrouw', want zo zag ze er wel uit als iemand die een gezonde boer in bed wil. En Staf heeft een broer of neef die ooit nog het bed deelde met Dina van de boerenbond. Vandaar.

'Exotische liefde' en dat eiland waar gesjeesde BV's op zoek gaan naar een laatste strohalm om hun aanwezigheid in deze wereld te rechtvaardigen, zijn mij onbekend. Wat ik er van weet is datgene wat ik in de krant lees. En dat hier gaan herhalen lijkt me wat onnozel. Denk maar dat ik er van denk wat de meest negatieve recensent er over denkt, dan komt ge al dicht in de buurt.

Ps: omdat ik wel graag heb dat alles wat hier staat een beetje klopt, tikte ik even de naam van Duitsland's vettigste exportproduct in en las tot mijn verbijstering dat Horst-Ghunter Ludolf al ruim zes maanden dood is. De man die nooit at en rookte als twintig Turken kan nu voor altijd op zijn stoel zitten dichtbij zijn geliefde moeder. Dank voor de onvergetelijke televisie-momenten Ghunterken.

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Graag gelezen. ;-)
  roodoff: Wat zijn dat hier toch allemaal lange namen om te beantwoorden! Ga het toch proberen: dank Koyaanisqatsi voor het lezen. Groeten
 • mephistopheles
  aangenaam stukje, een rechtuit allure. Ik dacht trouwens dat het vettigste Duitse exportproduct zuurkool met worst was,ben blij dat ik verkeerd ben
  roodoff: Dat jij verkeerd bent, is nog iet zo zeker mephistopheles, ik sla er vaak ook maar met mijn klak naar. Als 't maar goed klinkt, is het voor mij genoeg. Dank voor het lezen en de reactie. Groeten.
 • Wee
  Goed verhaal weer!
  Ja, 'sloor' is ook nieuw voor mij. Het klinkt als verleden tijd, geweest, voorbij, ˇver.
  Zij zleurde zich slorend door het leven.
  Zij liet een skribberig sloor na. Haha, een woord om mee te spelen :)
  x
  roodoff: Ja Wee, denk niet dat het vandaag nog veel gebruikt wordt. Vroeger was het een gangbaar woord dat niet altijd negatief bedoeld was. Het werd ook wel gebruikt om iemand te troosten: 'kom hier sloor, dat ik u eens vastpak' Dank voor het lezen. Groeten
 • Dora
  Ik houd van jouw stijl... Lekker verhaal weer, maar onderlaag en nog een.
  Nieuw woord voor mij: sloor. Het bekt wel lekker, moet ik zeggen, Sloor. Het sloort... Slorend gesproken.
  Ik geloof wel dat ik er een goed beeld bij heb? Een slons, slim, sloom zowel als doortrapt...of zo iets?
  roodoff: 'sloor' is een ouder dialect dat gebruikt werd als men het had over slonzige en/of na´eve vrouwen. Dank voor die opbeurende reactie, Dora. Zal mijn best doen om nog wat te brouwen. Groeten.
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .