writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

'HET bezwaart

door Dora

"Achterlijke idiote imbeciel. Randdebielig piepkuiken. Ingedeukt blokhoofd. Alledjezuss nee, he."
Pierre gaat iedere keer een stapje verder achteruit. Tot overmaat van ramp is de tolk is erbij. Juist daarom schroeit schaamrood zijn konen. De fikse bonus die hij verwachtte verdwijnt brandend in de prullenbak.
"Denk nie da jij iets weet, vuile fluitnarcist. Onderkruipsel. Jij mot géén verbeelding krijge want ik maak korte mette met je, laat je opzette in het musea voor kanninefaten. Dat denk mij op te vollege? Jij? Lame nie lache." Het schelden houdt een kwartier lang aan. Droogknuppel, geblaasbalgde dropviool, etc.
"Hoepel toch op. Opvollege is niet voor overjarige bedpissers. Ben je van de pot gepleurd, of wat? Dit slaat alles, gronderige ganizoensgarnaal." Bijna vliegt Pierre de bullebak aan.
"Geluk bij een ongeluk dat Pietje Puk om complimenten komt hengelen. Ben ik effe blij dat die douwende site-bouwer te laat is voor die maffe deadline van jou. Nou mot ik dat weer rechbakke."
Le Grand geeft de opdracht om het werk stil te leggen. Alles wat mooi en lelijk is komt voorbij behalve de vette complimenten die hij wilde oogsten en Pierre dondert van de denkbeeldige trap, die hij moeizaam, jaar na jaar, geduldig onderdanig heeft beklommen. En waarom? Omdat hij de baas wilde behoeden voor de over het paard getilde Damian. De ingebeelde doorgedraaide taalfanaat beflikkert zijn 'vader', de man die hem van de straat plukte. Heeft de grote Baas echt niets door? Woorden verklooien is toch niet hetzelfde als zelfstandig handelen? Een smak geld opstrijken voor Scabble in de kantlijn, een partijtje woordstoeien. Dat stelt toch niets voor! Le Grands gedoodverfde lieveling druipt met de staart tussen de benen af. Zijn grote held geeft nog een uur alle aandacht aan Damian om diens vertaling te interpreteren waarna de tolk gniffelend vertrekt met een dik pak geld. Om in Dinan zijn werk te hervatten. Hij krijgt als beginneling het afgeleefde Pandaatje mee, dat hij altijd bij een ander hotel moet parkeren, al slaapt hij naast AIH.

Vanaf de eerste dag in de middeleeuwse stad staat dagelijks de 'bestelling' op tafel: exclusieve gerookte ham met meloen naast een fles uitstekende Rosé. Het is een goed gevoel van de hoed en de rand te weten, de drank kolkt bloedend door de wc. Ze drinken eigen wijn bij de eikeltjesham uit Spanje waar niet mee kan zijn geknoeid. Bij kipfilet in piripirikaramel, of bij de makreel in bladerdeeg, etc. Telkens ligt de rode haar nog tussen de laptop en al dagen rust de ongeopende enveloppe in het handschoenenvak van de Mazda. Eus is hem zelfs vergeten. Inmiddels is het een sport om hun volgauto's te observeren. De verveelde slungels met de Nissan in hun donkere collpullovers en mafiozozonnebrillen zijn te cliché om serieus te nemen. De jonge honden in die Jeep, te opvallend door protserige schijnwerpers op de bar en idioot brede banden zouden hun zoons kunnen zijn. Die ene mooie man... is er echter niet meer bij.
Ze zitten in Le Centre Historique tegenover het theater te wachten op het komische toeristentreintje.
"We hebben rare volgelingen, haha, of zouden ze zelf denken dat we niets merken? Als je het eenmaal weet raak je er aan gewend, vind je niet? Dat stelletje Sherlocks zal wel niet met ons meegaan?"
"Het zijn niet wat je noemt wonderen van slimme onzichtbaarheid, die opgeschoten knullen, maar dat Nissanvolk is helemaal geen lichtkrant van doorspekt intellect. Moet je zien hoe lamlendig ze in die stoelen hangen. Zo ben je toch een maatje te klein voor het grote werk?"
"Paul, wat valt er nou toch aan ons te bewaken?" Eugenie vraagt het zich oprecht af voordat ze op staat.
"Anderhalve vierkante meter gerimpeld vel met voor hen oninteressante herinneringen en een plan dat ze niet doorzien. Voor de rest vervelen zij zich met onze burgertruttige uitstapjes. Alles is wat je er zelf van maakt en we moeten ooit ergens aan dood, nietwaar?" Ze gaat haar mailbox controleren.

Le Grand snapt er niets van. AIH blijft zelfs ongevoelig voor Pierres smerige praktijken! Ze bellen niet, sturen niemand met een boodschap, proberen op geen enkele wijze contact met hem te leggen en slaan ook niet terug. Wie ben je als je zelfs hierop niet reageert? Levensgevaarlijk. Ongekende hooghartigheid. Hij zal het nooit toegeven, maar onwillekeurig krijgt hij respect. Omdat ze zich niets aan hem gelegen laten liggen. Onaantastbare dominantie getuigt van overwicht. Het is eenzaam aan de top en zij brengen leven in de brouwerij. Schaken met grootmeesters windt hem op. Hele volksstammen zijn voor de 'Pierre-methode' gezwicht. Tot in de hoogste regionen van de zakenwereld en regeringskringen is men ervoor door de knieën gegaan. Maakt het AIH niets uit dat hun directeuren met dergelijke plaatjes door de wereld gaan? Het is maar goed dat die troep nog niet is ge-up-load. Uiteraard, mocht het uiteindelijk toch nodig zijn, heeft hij dankzij Pierre het materiaal achter de hand…
Damians rapport ziet er gelikt uit. Le Grand is het met de conclusie eens want hij vermoedde het al: AIH/sexindustrie/horecabranche/zwartgeld wassen/vrouwenhandel. Hun dekmantel is een verdomd briljante vondst voor een diversiteit aan praktijken. Zeer geraffineerd. Wonderlijk dat niemand hen kent. Met illigale speelholen, die zo goed verborgen zijn moeten ze heel wat in hun mars hebben. Zonder een oorlog te ontketenen zijn ze onkwetsbaar. Geduchte tegenstanders. Voor het eerst bespeelt hem de gedachten dat het voor alle partijen voordeliger is om tot een soort samenwerking te komen. Verhouding 70/30?

 

feedback van andere lezers

 • koyaanisqatsi
  Zowaar, een ingebouwde scheldtirrade...
  Dora: Ja, alles moet erin, immers.. Dank je
 • Wee
  'Vuile fluitnarcist', haha!
  Houd ze op hun hoede, Door, het is een smerig spel.
  x
  Dora: Doe ik, probeer het althans... maar of het lukt? Dank je weer wel Wee
 • bessy
  wat is er gebeurd met die mooie man?

  en waar men in eigen oneerlijkheid een ander al niet van verdenkt
  ik ben het met Wee eens; het wordt een vuil zaakje...
  tot morgenbessy

  Dora: Die mooie man is als opvolger van de troon gestoten om wat hij heeft geflikt... Dank je Beske, kennelijk moet ik dat iets duidelijker maken? Alhoewel, dat mysterie mag best later in het verhaal pas blijken...
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .