writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Namens diversiteit.

door Dora

Bij geboorte krijgen we namen mee waar we al dan niet tevreden over zijn.
Sommigen gebruiken op internet hun eigen naam. Enkele jaren geleden kwam ik er echter achter dat men dan over de gehele wereld traceerbaar is. Door 'Jan-en-Alleman' Brrr ... Er ligt soms een ongezond appeltje in het mandje sappige Coxjes. Daarvan heb ik rotte voorbeelden gezien; fleurig geurig buitenkantje, glimmend glad velletje, maar wormstekig tot diep in het klokhuis. Dat is mij te veel intiem van het goede en wat er achter mijn rug wordt bekokstoofd zie ik altijd pas als het te laat is. Tegen karaktermoord is niets te beginnen, verzeker ik u. Ik blijf graag de ballotagecommissie over mijn kenissenkring om misbruik te voorkomen en zocht derhalve een pseudoniem. Doch hoe kiest men die 'nepnaam'? Past hij beter bij ons dan waarmee we al jaren leven of is het een soort 'Hulp-Sinterklaas'?

Mijn alias komt van Wim Sonneveld, die ooit zijn werkster/huishoudelijke hulp/interieurverzorgster bezong:
"Dora de binnenboel, Dora de buitenboel doehoet." Zo n van 'niet lullen maar doen'. Verantwoordelijk en trouw is ze van alle markten thuis. Lief zonder te knellen. Hollands uit de klei getrokken staat ze met beide benen op de grond, nuchter verstandig en waar nodig, pragmatisch voor het algemeen nut.
Ik zie haar voor me: Kraakheldere hagelwitte 'Zondagse' schort met kruisbanden op de rug die ruikt naar 'buiten-gedroogd'. Hij is niet strijkvrij, maar wel afgezet met frivool lachende brodderiekantjes van loepzuivere katoen. Ik vond/vind Dora een lekkere blonde naam en dan niet in de zin van dom, maar Doortastend. Intelligent analytisch weet ze emotionele hoofd- en bijzaken te scheiden met een vracht aan ervaring die empathie mogelijk maakt. Gaandeweg ontdekte ik dat de naam Dora een speeltuin vol mogelijkheden is, zich breed inzetbaar leent voor woordspelletjes. Liefkozend mag Door natuurlijk ook, terwijl Dorothee/Dorothea, Doortje of Dootje weer heel andere kanten belicht. Lezers denken er zelf ook lekker over mee: Doorkijkje, Doorgaan, Doorheen de Door-nen, etc. Door scha en schande (D)oorverdovend en zo kunnen we nog wel even Door bomen. Kortom, die ingeving als Doorgeefluik via Sonneveld werpt originele vruchten af.

Er zijn er die meer aliassen scheppen. Men kan op die manier uiteraard anticiperen op de diversiteit aan reacties die de personages oproepen. In principe niets op tegen, lijkt me. Hoe meer zielen hoe meer vreugd zolang we er plezier van ondervinden. Het heeft uiteraard, ook so s'n foor- en s'n nadelen. Je moet er geen last mee krijgen. Ik noem voor het vaderland eens wat: Al dan niet te Doorgronden, Doortrapt of Doorluchtig, maar wat als men het Doorziet? Makkelijk, altijd een slag om de arm. Niet voor n gat te vangen. Kampt men met meerkeuze vragen over zichzelf? Internet is een parallelwereld, waar men alles kan verzinnen, maar heeft zo'n bosje aliassen in het echt k een multipersoonlijkheid? Stel die bloemen ontsnappen uit het boeketje en paraderen losgeslagen rond? Wat als de hele ploeg persoonlijkheden met elkaar in de clinche ligt? Of met mij? Met wie heb ik het dan aan de stok? Waarover? Wie vind ik aardig, wie roddelt en wie doet eigenaardig? Wie spelletjes speelt is enkel aan zichzelf verantwoording schuldig, maar ik vind het te moeilijk om met een stuk of zes aliassen van n 'het' te stoeien. Dan haak ik af.

"Ik schrijf k als vrouw. Daar komen toch heel andere reacties op dan bij een man," was hij serieus. Welk wetenschappelijk experiment ligt daaraan ten grondslag, vroeg ik me af. Kan een man niet 'vrouwelijk' schrijven onder n en dezelfde naam? Verlangt hij naar 'duo-goedkeuring' van beide seksen?
"Mijn schilderijen signeer ik niet met mijn voornaam want vrouwenkunst wordt anders beoordeeld," antwoordde ik. Al is mijn binnen- en buitenboel van een Doorsnee vrouw, persoonlijk wil ik een totaal plaatje leveren, mijn mannelijke en vrouwelijke kanten eerlijk etaleren. Gelukkig krijg ik op 'Dorateksten' Doorlopend diverse reacties. Al lijkt Dora simpel blond, inmiddels word ik grijs en er zit veel meer Door aan mij dan men op het eerste gezicht Doorheeft. Gelukkig weet ik wat van mij is. El-Dora-do geeft consequent Doordachte reacties om een Doorgaande relatie te onderhouden met hen die daar interesse in hebben. Ik ben gn Doorgangshuis voor dakloze octopusachtigen die in mijn Doorzonwoninkje zuignapjes op de glazen bijzettafeltjes achterlaten (tenzij men zijn/haar eigen werkster meebrengt die alles achteraf spik en span schoon sopt.)

 

feedback van andere lezers

 • MarieChristine
  Jouw foordeel is dat je heeel veeel Doorziet. Leuk geschreven.
  Dora: Dank je wel MarieChristine, mooie foordelige Cruyferiaanse Doorzage
 • Wee
  Leuk om te lezen hoe jij aan Door komt.
  Hoeveel en waarom een ander aliast moet hij/zij zelf weten, als het maar integer blijft.
  Mijn nick is een koosnaam die mijn jeugdliefde me ooit gaf, n letterlijk past hij wel bij me, ik ben niet zo groot (wee=klein).
  Verder is er ook fijn mee te woordspelen.
  Ik heb mijn handen aan haar vol, dus voor mij is n meer dan genoeg.
  Weet je, jammer dat Meph en ERWEE geen doorkijkje geven :))
  Dora: Ja, soms volg ik een ingeving en dat pakt dan goed uit... Weltevree.
  ERWEE is misschien RW en Meph heeft vast iets met oude tijden, denk ik dan vrijpostig, hahi. Dank je wel Weetje (klein, haha)
 • Mephistopheles
  In een meer rechtvaardige wereld zouden we onze naam zelf mogen kiezen. Sommige ouders hebben er immers geen bal verstand van hoe ze een deftige naam moeten bedenken ipv voor de zoveelste keer met iets onorigineels op de proppen te komen. Ik had gerust Beelzebub willen noemen
  Dora: Mijn opoe heeft de mijne gedroomd, dus dat zit wel goed...
  Ik ben blij met mijn echte naam, altijd geweest ook... dank je wel.
 • ERWEE
  Kan deze Dora es iets komen doen aan mijn stoep? Krijgt zij van mij een standbeeld. Midden in een groot bassin van schuimend sop.
  Op het Dora-plein.
  Ik bedoel maar: Wim Sonneveld is een van die mensen die mij (ooit) de weg gewezen heeft naar wat ik hier of elders doe op het vlak van de schrijverij.
  Dora: Zie je het al voor je? Mijn pseudo is net zo in-ter-net netjes als de werkster van Wim... Dank je voor de leuke feed ERWEE
Er zijn 7 bezoekers online, waarvan 0 leden: .