writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

CUT

door GoNo2" Mag ik jullie, namens Cult-TV kortweg CUT, hartelijk welkom heten. Ik stel mij even voor: ik ben regisseur L.Odderoog. geboren en getogen in Amsterdam, maar wegens financiële en belasting-technische redenen uitgeweken naar Brasschaat. U zult mij ongetwijfeld nog kennen van de alom geprezen realty-show " Is dit je vader en moeder wel?"waarin bastaardkinderen op zoek gingen naar hun verloren gewaande ouders…
Jullie zijn de overgebleven kandidaten, die alle testen glansrijk doorstaan hebben. Jullie zijn met twaalf, een beetje zoals de twaalf apostelen. Ik zal jullie "Jezus" zijn, jullie leider, jullie vader en moeder. Jullie rots in de branding, als 't ware.
Zoals jullie weten kan er maar eentje de hoofdprijs van 50 000€ in de wacht slepen. Het hele concept is gebaseerd op een afvallingskoers. De kijkers thuis, voor wat ze waard zijn, mogen meestemmen via televoting. Die stemmen kunnen in bepaalde gevallen doorslaggevend zijn. Ik wil er jullie wel op wijzen dat ik en alleen ik, het laatste woord heb. Een goed verstaander heeft maar één woord nodig, zou ik zo zeggen. Met andere woorden, degene die mijn bevelen niet opvolgt, mag zijn valiezen en koffers pakken. Is dat duidelijk? U daar, met uwen rooie kop, bent u zo geboren of bent u het restant van een miskraam? Ja, 't is tegen u, roestkop…"
De jongeman met een rooie kop en ook nog eens ros haar, kijkt alsof hij door een wesp gestoken is. Krijgt nog een rooiere kop. De elf anderen lachen hem uit. Een goed begin is alles. De regisseur weet nu al wie er als eerste uit zal vliegen. Maar eerst zal hij dat kereltje met de grond gelijk maken. Die roestkop doet hem teveel denken aan z'n oude schoolmeester. Die voor 't minste over de rooie ging. Losse handjes en zeker als je hem de " Rooie " heette. Wat omzeggens iedereen deed, zelfs de collega's.
" Bon, waar was ik gebleven? ( Kijkt even in z'n draaiboek…). Juist, de locatie is gesitueerd in de grotten van Han. Gelieve dus rekening te houden met de ongerepte schoonheid van de natuur en geen troep achter te laten. Er zijn plaatsen voorzien waar u uw behoeften kunt deponeren, onder het alom tegenwoordige oog van de camera. Kwestie van de kijkers thuis ook iets te gunnen. Voor de verlegen scheten onder u, geven wij media-training. Maar meestal loopt het wel los, na enige tijd merk je niet eens dat er een camera boven je hoofd hangt. Koppelvorming wordt ten stelligste aangeraden, hoe meer conflicten hoe meer kijkers. Hoe beroemder jullie ook zullen worden in Vlaanderen en omstreken. En wie weet, zit er een carrière bij de televisie voor één van jullie wel in hé?"
Bij het vooruitzicht van een duurbetaalde televisie-job beginnen de meeste gezichten te glunderen. Touché, denkt de regisseur. Nu nog een paar van die onnozelaars de goeie richting uitsturen en de eesrte conflicten kunnen morgen gefilmd worden. Hij werpt tersluiks een oogje in z'n draaiboek en ziet de namen van de eventuele koppels staan. Verdomme, die rooie wordt gekoppeld aan die blonde verpleegster. Als dat geen vurige relatie wordt, weet hij het ook niet meer. En 't is toch maar voor enkele afleveringen.
" We gaan ons nu eerst omkleden, jullie krijgen kledij met ons logo. Daarna is er een koud buffet voorzien. Na het buffet, krijgen jullie de tijd om de omgeving te verkennen. Om tien uur wil ik iedereen in de barak zien. Voor een briefing. En om jullie eerste indrukken vast te leggen…Zijn er nog vragen? Doe geen moeite, ik beantwoord ze toch niet, 'k heb wel andere dingen aan m'n hoofd dan stupide vragen te beantwoorden…"
En zo begint de eesrte dag van een realty-soap die zou uitgroeien tot wat het proces van de eeuw genoemd zou worden..

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • Mephistopheles
  tja, de normen en waarden van een samenleving worden bijzonder goed zichtbaar in het entertainment dat aangeboden wordt. De Romeinen zeiden het al: Panem et Circenses!
  GoNo2: Dank u!
 • Dora
  Ik stel mij even voor: ik ben ... ... huppeldepuppel
  Dubbel op, zoals die lui meestal zijn.
  Jullie zijn, en jullie, en jullie en ik ben.
  Goed getroffen, daar niet van.
  GoNo2: Dank u!
 • greta
  Haha, geweldig. Zo gaat dat, kijkers smullen, kandidaten uitgebuit.

  GoNo2: Dank u!
Er zijn 14 bezoekers online, waarvan 0 leden: .