writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Eier Keizerin

door Dora

Tatjana had als kind al gevoel voor styling wat in de krottenwijk waar ze opgroeide uiteraard geen kans had. Nu getuigt haar flat van smaak in de wonderlijke mengeling van oud en nieuw door de moderne kunst die ze heeft verzameld. De open keuken, van alle gemakken voorzien, wordt door een moderne lichte bar gescheiden van het zitgedeelte. Eén van de vaste klanten heeft hem naar haar ontwerp gemaakt. Ze houdt werk en privé strikt gescheiden en weinigen kennen haar appartement.

Het vroege zonnetje, dat net over zee kijkt, plaagt door de smalle opening van de dure gordijnen.
Voorzichtig rolt ze uit bed om Frank niet te wekken en gaat een uitgebreid ontbijt maken.
Ze heeft iets op haar lever dat ze in alle rust met hem wil bespreken.
Beseft hij hoe bijzonder het is dat hij hier kon overnachten?
Denkt hij vanwege zijn positie recht te hebben op deze vipbehandeling?
Op het tijdstip dat hem uitkomt? Dan heeft hij een dom flintertje buiten de waardin gerekend.
Ze bekijkt vanuit de deuropening de grove man die vannacht zijn verdediging liet vallen, wiens hoofd nooit zo volledig ontspannen is geweest als nu en legt een zeepje, spons en badhanddoek plus gastendoekje voor hem bij de douche. In haar bijzondere kimono, een unicaat dat een klant ooit van zijn zakenreis voor haar meebracht, perst ze vier sinaasappels uit terwijl de eitjes koken. Zij beheerst als geen ander de kunst van het perfecte ei, heeft zichzelf uitgeroepen tot ongekroonde eierkeizerin. De dooier, precies in het midden, moet zacht vloeibaar blijven zonder harde rand terwijl het stevige wit met een lepel moet kunnen worden genuttigd. Verrijkt met een vleugje zout. Niet te veel of te weinig. De wijze waarop men het ei tot zich neemt getuigt volgens haar van al dan niet aanwezige fijnbesnaardheid. Hierover kan niemand haar het tegendeel bewijzen. Men dient per hapje evenveel wit als geel te nemen en het met de intensiteit te genieten alsof het kaviaar van echte steur betreft.

Ooit kreeg ze de schrik van haar leven.
Het is toch al een eeuwigheid geleden. Nog krijgt ze kippenvel als ze het zich voor de geest haalt.
Ze had van haar rantsoen beleg, twee eitjes en broodjes gespaard waar ze veel precisiewerk en tijd aan besteedde om er een heuse delicatesse van te maken. Het was prachtig weer toen ze zich met die beschaafde knul op de hei terugtrok voor die romantische picknick. Hij leek zo aardig,
Het deed bijna zeer hoe hij in twee happen de feestelijke broodjes weg smakte zonder aandacht voor de verfijnde smaken die ze had gecombineerd. Gelukkig pelde hij het eitje wel met zorg.
Daardoor had ze niet op tijd in de gaten waarom hij het toegestoken lepeltje negeerde.
Even later lag het ontvelde ei maagdelijk in de kom van zijn hand.
Hoe moest het nu verder, zonder het stevige bruine bastje?
Verbaasd zag ze hoe hij er verlekkerd naar keek en er een vracht zout overheen strooide.
Tot haar afschuw, het gebeurde voordat ze kon protesteren, propte hij het in zijn geheel in zijn mond.
Ze zag een uitgehongerde hond die zonder kauwen zijn vreten in rauwe brokken door het keelgat wrong. Het deed haar via een omweg denken aan die keer dat ze was verkracht. Dat haar ogen vochtig werden merkte hij niet, maar zij kon háár blik niet meer afhouden van die opbollende slappe wangen waarachter hij liefde verdrukte en fijngevoeligheid verslond. Zij verdrong dit, maar vergat het nooit. Pijnlijk onfatsoen. Sindsdien schuift ze iedere vent die hetzelfde geintje flikt met een perfect gekookt eitje als gevoelloze lomperd uit haar leven. Op haar vijftiende ontdekte ze de filosofie over het nuttigen van voedsel. Eetgedrag kan de binnenstebuiten kant van woorden worden en meer subtiele waarheden over die persoon etaleren dan uitgebreide gedragswetenschappelijke encyclopedieën in woorden kunnen vatten.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Top! En je laatste zin is zó waar.
  x
  Dora: Dank je wel Wee, (de definitieve versie, denk ik)
 • warket
  Pijnlijk onfatsoen, inderdaad.
  Dora: Dank je Warket, zoiets kan er zo inhakken
  als je jong bent, lijkt me
 • mephistopheles
  Eieren tot daar toe, maar kaviaar? Bweurgh!
  Dora: Kwestie van smaak? ! ? Dank je.
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .