writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Achter façades

door Dora

Gezellig samen kneuteren in de donkere dagen. Buiten sneeuw en binnen het warme samenzijn. Verbondenheid met een vleugje religie, spiritualiteit. Wijntje, stukje kaas en een goed gesprek bij het naar dennenappels geurende knapperende haardvuur. Dikke sokken aan.
Men respecteert en waardeert elkaars individualiteit en wensen, is op de hoogte van ieders verlangens, of leeft bezorgd mee. Voor een luttel bedragje zoekt men wellicht iets persoonlijks uit voor wiens lot getrokken is. Sinterklaas, ja gezellig, zingen en tussen vrolijk cadeaupapier kind zijn met de kinderen. Gedichtjes en snoeperij, oh wat zijn we heden blij. Een hecht gezinsleven waarbij men bij elkaar betrokken is en iedereen voldoende geduld heeft. En inzicht. En onbaatzuchtigheid. En gevoel van eigenwaarde. En creativiteit. En liefde. En tijd. En interesse. En geloof, hoop en inzet. Er komt wel verdomd veel bij kijken.

Wat te doen als je met dat alles niet gezegend bent?
Voor hen zou men December af moeten kunnen schaffen en voor mezelf zeg ik dan: neem Januari dan meteen ook maar mee. En Moederdag. En Vaderdag. En de vakantie. En mijn ogen en oren, mijn verlangens, maar niet mijn mededogen en inlevingsvermogen.
Dat kan echter niet, dus blijven we binnen. Dan zie je al die gezelligheid niet van de gelukkige families. De blije gezichten met koopavonden, die volle boodschappenkarren. Dan zie je ook niet de stress die ervoor nodig is om het gelukkig te houden. Ik heb jaren geprobeerd met lotgenoten samen iets te organiseren. Het blijft echter nep, een noodmaatregel en als je het relativeert: De jaarwisseling is tenslotte ook maar een collectieve poging om te verbloemen dat er overal wel iets achter de fašade broeit, dat het niet alles goud is dat er blinkt. Alles heeft zijn voor en tegen. Schijnt de zon niet dan is er gelukkig nog de regen.

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Indringend stukje.
  x
  Dora: Dank je, Wee. Het is een telkens terugkerende wrangheid... hoe ik ook probeer er iets van te maken. Volgens mij hebben meer alleenstaanden hier last van, al zijn ze niet zielig.
 • yellow
  je zegt het goed, het is nep maar we hebben het nodig om ons veilig te voelen
  Dora: Het hoeft geen nep te zijn, weet ik, maar er moet natuurlijk wel medewerking voor zijn om het voor elkaar te krijgen. Dank je.
 • greta
  Oh Dora toch. Wat een melancholische blik op december. Maar toch, gezelligheid zit tussen de oren. Schrap de stress, doe mee, doe gek, gooi je haar los.
  Sterkte. ;-)
  Dora: Dank je Greta
  Ik doe altijd al gek, en het is tussen mijn oren heel gezellig, maar dat wil niet zeggen dat je zielig bent als je erover schrijft ... Er zijn er meer zoals ik... lijkt me.
 • Mistaker
  Singing in the rain, Gene Kelly deed het dus waarom wij niet?

  G
  Dora: Ik zing en dans inderdaad ook met natte voeten, natte sproeten en Gene en ik kunnen het heel goed vinden... Dank je wel Greta
 • koyaanisqatsi
  In feite zou het leven alle dagen feest moeten zijn. ;-)
  Dora: Inderdaad, dank je wel
Er zijn 3 bezoekers online, waarvan 0 leden: .