writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Geld verdienen met schrijven?

door Dora

Geld verdienen met het schrijven van artikelen?

Ga naar XEAD via http://www.xead.nl/wat-is-xead?RefID=10147 en meld je aan. Met of zonder alias en of foto. Geen ingewikkelde procedures. In drie stappen ben je binnen. Schrijf over je lievelingsgerecht, jouw leukste uitje of je allerliefste vriend(in) en hupsakee... je doet mee.

Uiteraard weet iedere weldenkende dat het een prachtige slogan is, een oneliner die midden in het doel schiet, want wie wil er nou geen thuiswerk waar je plezier aan beleeft. Spekje voor muisjes bekje en je hebt geen baas boven je die je voorschrijft waarover je moet berichten.
Voor elk wat wils. Voor de ZZpejer, de tekstverwerker en woordspelletjesfanaat.
Hoe actiever je bent hoe meer kans je maakt op een bonus. Zoek er foto's bij. Illustraties, een karikatuur of iets van je eigen fotoalbum. Is het erg ingewikkeld stoeien met associaties om te zien of die plaatjes iets met de tekst te maken hebben? Dichterlijke vrijheid is toegestaan. Tenslotte moet men zijn lezer ook wat fantasie gunnen. Wat wil een mens nog meer?
Nou …

Het sou wel leuk sijn als er geen taalvouten in staan, als de zinsbauw klop en so af en toe kan een komma natuurlijk geen kwaad, maar we doen niet aan discriminatie. Dyslexie of woordwaan mag. Of niet?

Welke artikelen spreken aan? Alles is mogelijk, van eten tot auto's, de emotionele en de rationele.
Herkenbare. Over gevoelens en miskleunen die we allemaal meemaken.
Speel in op het kind in jezelf en de lezers.
Gebruik een goede verdeling met kopregels.
Neem de reclame als voorbeeld, die meesterlijk inspeelt op onze kinderlijkheden. Wat die gewiekste lieden doen kunnen wij ook. Of niet? De goedgebekte voetbaljournalist en BNer beweert dat hij een slaper is geweest, dat u dat óók blijft als u niet ontdekt dat … Hij heeft met zijn team een Televizierring gewonnen en dat levert de energiemaatschappij geheid een knalhard kijkcijfer op. Dat tv programma maakt als geen ander gebruik van onze menselijke sensatiezucht. Humor en spanning tussen de gespreksleider en zijn gasten. Dat is hoofdzakelijk gespeeld, maar publiek smult ervan als anderen doen wat we zelf, om welke reden dan ook, nalaten.

Ligt er een Rotterdammer in het ziekenhuis verplicht naar het Ajaxstadion te kijken. Hij krijgt daar een harde maag en slecht humeur van. Leg een lelijke vrouw met een joekel van een bril uit 1960 in het bed er tegenover die hem verklikt als hij de gordijnen sluit. Leuheuk! Voor je het weet zitten we met zijn allen tegen de tv te blubberen met kinderbibberlippen. Lekker puh… goed voorbeeld doet goed volgen.
Dus, als je iets met schrijven wilt verdienen prijs jij je artikel vakkundig aan. Veeg er een vette vleug humor overheen. Zo'n plakkerige waas waar je in je keuken een bloedhekel aan hebt.
Hang er een pakkende titel aan die tussen al die anderen teksten opspat als een knapperig hard spekzwoerdje en jouw stuk springt er uit.
Roep tegen je vrienden van Facebook, Google en alle andere sociale internetverzamelingen dat je iets hebt gepost. Wie veel vrienden maakt krijgt zelf ook regelmatig complimenten. Twitter het door de ganse wereld en begeef je op de virtuele snelweg. Wel een beetje op de maximale snelheid letten anders vlieg je wellicht uit de bochel. Gooi er af en toe een lekker linkje door en meng er wat ongezouten woordkeuzes doorheen. Kijk het gaat erom dat de lezer op de reclames klikt die er naast het stuk staan, want die leveren per keer een percentage op.

Voor je er erg in hebt staat je spaarvarken trillend op de schap te wachten op de eurietjes die naar binnen rollen. Of niet? Dat valt reuze mee, maar waarom zouden we nog in sprookjes geloven? De aanhouder wint en hoe meer je doet, des te meer levert het op. Ik heb inmiddels al één recordje binnen. Negen reacties, maar dat is een vertekend beeld omdat er twee van mezelf tussen staan. Om hen te bedanken. Een kniesoor die erop let.

Het gaat om de centjes en wie het kleine niet eert zit in deze tijd van recessie duidelijk verkeerd met te hoog gespannen verwachtingen. Als het allemaal niet lukken wil? Niet met je carrière, je gezin en je geluk? Je bent van de straat zonder dat je er een dure bezigheidstherapeut voor hoeft in te schakelen, zullen we maar zeggen. Slaap je niet, dan rust je toch, riep mijn vader vroeger, als ik de slaap niet vatten kon. Als je kwaad was moest je op een blauw steentje piesen. Ik weet nog steeds niet waar dat op sloeg, maar ik ben en passant toch gewoon groot geworden en doe vol verve mee in de virtuele wasstraat van het vlugge leven. Ik geloof niet dat literatuur iets oplevert, buiten de bevrediging van persoonlijke ontwikkeling, maar daar zijn gelukkig de andere sites uitermate geschikt voor...

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Goh, ben ik blij weer iets van je te lezen al staat me de inhoud van dit niet aan, ben niet zo happig op reclame of ze moet erg geestig zijn dan kan ik wel erin vinden.
  Dora: Het gaat hierbij ook niet zo zeer om een diepgaande analyse van literaire hoogstandjes... Dank je voor je medeleven.
 • koyaanisqatsi
  Literatuur??? Ach... Mijn (figuurlijk) gat... :-)
  Dora: Ook een heel gelukkig Nieuwjaar, straks... met een big smile...
 • Mistaker
  De beste wensen Door!
  Graag gelezen je stukje, en de reacties ook ;-)

  Groet,
  Greta
  Dora: Ja, dank je Greta. Jij ook de beste wensen, 't kan nog net op Drie Koningen, geloof ik.
Er zijn 16 bezoekers online, waarvan 0 leden: .