writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Richard Dawkins, "a great believer"

door Pake

 

feedback van andere lezers

 • Hoeselaar
  Wie durft met zekerheid verklaren dat het geloof zoals wij het kennen wel het juiste is. Ten tijde van de oermens werden ook goden aanbeden de zon en maan bomen planten dieren en water als heilig beschouwd en dus aanbeden. Ik van mezelf durf te verklaren dat ik al vanaf mijn jongste denken een gespleten gevoel voor religies heb beleefd. Heb zolang ik terug denken kan steeds getwijfeld aan het Goddelijke beeld dat men ons ophing maar daar tegenover heb ik diezelfde twijfeling in wat een Stephen Hawkins ons vertelt gehad.
  Ik zit dus middenin een vacuüm van overtuiging en afwending. Heb deze vraag al meerdere malen aan mensen voorgelegd die meer kaas van zulke thema’s gegeten hadden en die me een mea culpa, zo gevraagd weten wij het ook niet precies als antwoord gaven.

  Willy
  Pake: Ja willie, het is niet eenvoudig. Ik bewonder je betrokkenheid. Definitieve antwoorden heb ik niet, en niemand heeft die. We staan daarmee als mens toch maar mooi in de leegte. Of zou er toch hoop zijn? Ja, ik denk het wel, als we niet alleen blijven staan in ons individualisme en ]ons eigenwijze verstand.
 • Wee
  Een stuk dat doet nadenken over een moeilijk onderwerp.
  Naar wat je vertelt over Dawkins, kan ik niet anders dan het met je oordeel (over hem) eens zijn.
  Zelf geloof ik niet, maar ik hoop toch stilletjes dat er 'iets' is.
  Wat kleine puntjes: eerste alinea: haakjes sluiten na 'geweest', en na 'ontkent'.
  Alinea vijf: sexueel = seksueel.
  x


  Pake: Ik heb iets stoms gedaan, nu kan ik opnieuw beginnen met mijn respons.
  Ik ben nogal zuinig op onze taal, en ik weiger om met elke verandering die de Neerlandici uitdenken mee te gaan. Seks is voor mij minder sex/ks dan sex. We dreigen werkelijk van onze wortels afgesneden te worden, en daar ga ik niet in mee. Voor mij is een paardebloem nog altijd geen paardenbloem. Belachelijk, dat meervoud. Nou willen ze het dy (stam plus t) weer afschaffen. Cultuurbarbaren Jij als dichter moet daar toch ook moeite mee hebben?
  Over geloof kan ik lang praten. Ik ben daarin ondergedompeld geweest. Het probleem met mensen als Dawkins is dat ze bij geloof niet weten waar ze het over hebben, en er werkelijk infantiele, om niet te zeggen debiele, redenaties hanteren om hun gelijk te halen. Een gruwel.
  grrr oet, Kees
 • tinucha
  Heb echt genoten van het te lezen! Ben het helemaal met je eens. Waar ik ook zo'n hekel aan heb zijn van die (vaak exacte) wetenschappers die echt het geloof bekijken als iets naïefs. Het is niet omdat je iets niet kunt waarnemen dat het er niet is, want wie zag er ooit een gedachte?
  Pake: Ik ben zelf ook een exacte wetenschapper, met als specialisatie de Biologie, net als Wilson. Ik verwacht van een bioloog toch echt wel meer gevoeligheid. en meer empathisch vermogen. Daar had hij van Darwin nog wel wat kunnen leren vermoed ik.
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .