writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Titanic

door GoNo2Op 30 januari 1945 zonk de Wilhelm Gustloff met aan boord 10.582 vluchtelingen. Slechts 1239 opvarenden konden gered worden. De boot werd tot zinken gebracht door een Russische onderzeeër met drie torpedo's.
Goya - 16-4-1945 6.817 slachtoffers
Generaal Steuben - 1- februari 1945 3.500 slachtoffers
Titanic - 15 april 1912 1.503 slachtoffers
Lutisiana - 7 mei 1915 1.198 slachtoffers
De Titanic komt pas op de vierde plaats op deze lugubere ranglijst. Waarom is er zon hype rond dat passagiersschip? Komt het omdat het haar maidentrip was? Was de Titanic verdoemd? Evenals haar zusterschepen? Ze spreken altijd over de Titanic, hoewel er ook nog de Olympic en de Gigantic ( later Britannic gedoopt) waren. Allemaal van dezelfde rederij en gebouwd volgens dezelfde plannen. De eerste reis van de Titanic was niet volgeboekt. Daarom had de rederij Cunnard Lines besloten om goedkopere tickets te verkopen aan immigranten die uit wilden wijken naar de Verenigde Staten. De meeste slachtoffers waren dus arme uitwijkelingen, die in de derde en vierde klasse zaten. Die ook de minste kans hadden het te overleven, gezien ze zich door een wirwar van gangen een weg moesten banen om aan deck te geraken.
De meesten geloofden niet dat de Titanic kon zinken. Ze stond geboekstaafd als " onzinkbaar ". Maar dat is een fabeltje, de rederij heeft nooit beweerd dat ze niet kon zinken. De media ( ja, toen ook al) heeft deze mythe doen ontstaan. Waarom spreekt die ramp zo tot een mens z'n verbeelding? Waarschijnlijk door de vele films en boeken die over het onderwerp gemaakt zijn. Er is, bij mijn weten, geen enkel schip waarover zoveel documentatie bestaat. De film van James Cameron heeft daar ook veel toe bijgedragen. Maakte van Leonardo Di Caprio een wereldster. De film leunt dicht aan tegen de werkelijkheid van wat er zich afspeelde tijdens de laatste uren van de Titanic. Buiten de romantische scènes, welteverstaan. Maar die waren er nodig, anders was de drie uur durende film te saai om naar te kijken. Wie wil er, buiten een visser, drie uur lang naar water zitten staren hé?
Er zijn reeds ontelbare expedities naar de Titanic geweest. Onderzoekers die een reconstructie wilden maken van het " waarom".
Er zijn ook expedities geweest met minder fraaie bedoelingen. Schattenjagers, die er alleen maar op uit zijn om voor grof geld de overgebleven persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te verkopen. Meer dan 5 600 voorwerpen zijn zo al bovengehaald. Een rechtbank heeft nu beslist dat de voorwerpen uit de Titanic samen in z'n geheel moet verkocht worden. Dit om verspreiding te voorkomen. De Unesco heeft de Titanic begin april op z'n Wereldlijst van Beschermde Monumenten gezet. Alle aangesloten landen, die dus de conventie ondertekend hebben, verplichten zich ertoe om de restanten van de Titanic te beschermen. Spijtig dat er nog vele niet-aangesloten landen zijn die rustig verder gaan met de plundering van de Titanic. Robert Ballard, de ontdekker van de ligplaats van de Titanic, zegde dat hij maar van één ding spijt heeft. Ik had het wrak moeten claimen, waren zijn woorden. Dat wrak is een zeemansgraf. Een zeemansgraf plundert men niet.
De Titanic wordt opgevreten door de bacteriën. Men voorspelt dat er binnen 20 jaar niet veel meer zal over zijn van het gigantische schip. De zeebodem schuift en zal vroeg of laat de restanten van het schip opslokken. Eindelijk zullen de doden dan hun rust vinden…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • joplin
  Vlot en interessant verteld
  x
  GoNo2: Dank u wel!
 • Wee
  Geboeid gelezen.
  x
  GoNo2: Dank u wel!
 • pieter
  Inderdaad, geboeid gelezen.
  Groet,
  Pieter.
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 17 bezoekers online, waarvan 0 leden: .