writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Kolderiek actueel 4

door IvanHet leukste wat veelal tot lachen aanzet, is als er niets te lachen is. Zo kennen wij bijvoorbeeld het giechelen bij een begrafenis of crematie. Ook het nerveuze gniffelen alvorens men een riskante operatie moet ondergaan, of zelfs van een ter dood veroordeelde die de dodencel betreedt. Nu is daar op zich niets mis mee, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, zo zegt men immers.
Toch is het oppassen geblazen voor de altijd aanwezige afkeurende blikken, welke dan weer naderhand reden tot geroddel geeft.
Zo van, "heb haar of hem gezien, schaamteloos"
Men houdt er geen rekening mee, dat het wellicht niet te onderdrukken emoties zijn, en dat wellicht de persoon in kwestie meer begaan is met de situatie van het moment dan wie dan ook van de aanwezigen.
Nee, het mag, niet het past niet, het hoort niet.
Nu hebben wij het onvoldongen fijt, dat als populaire grappenmakers het voor volle zalen presenteren, om vergaande grappen over pijnlijke gebeurtenissen te maken, dat meestal als tophumor wordt bestempeld.
Denk even aan de Holocaust, softenon baby's, vreselijke misstanden in de samenleving, de politiek, en niet te vergeten het Koningshuis.
Deze onderwerpen worden veelal gebruikt. Ook is het een groot bedenkelijk voorrecht van deze performers om mensen te beschimpen, zelfs te misbruiken, die daar uithoofde van hun positie geen weerwoord op kunnen, of mogen hebben. Dit alles onder donderend applaus van de toehoorders. Hebt u wel eens naar de moderne Rapper geluisterd?
Teksten als "I fuck your sister man, but don't tach myn" zijn heel normaal.
Dit alles onder het motto,"vrijheid van mening uiting"alles mag, en alles kan, moet kunnen.
Mijn oordeel hier over is niet van belang, doch wil ik u niet onthouden mijn alles omvattende gedachtegang hier over.
"het is niet moeilijk iemand in een rolstoel voor de Metro te duwen".
Deze publiekelijk belachelijk makerij, is een vorm van gemakzucht, welke steeds meer gebezigd wordt, het is immers dagelijks om ons heen. Je hoeft het alleen wat ordinaire te maken, aan te dikken, en zie de 'joke' is er, en het trekt ook nog eens volle zalen.
Slechte n was in staat dit alles te mijden. Hij presteerde het op geheel eigenzinnige wijze, vol humor, en nimmer echt grove manier.
Zelf uitgedokterde grappen zo wist hij te presteren, en groots te scoren.
Onze Toon, "Toon Hermans"
Maar hij maakte er dan ook werk van.
Wij glimlachen nog steeds bij het denken aan hem, en dat mag.


Ivan Grud

 

feedback van andere lezers

 • Wee
  Een boeiend stukje, Ivan. Soms moet ik ook lachen terwijl het eigenlijk niet gepast is, of toch wel grof. Dat hebben we denk allemaal wel.
  Toon is niet te evenaren. Ik denk ook aan zijn gedichtjes, z eenvoudig, z rakend ...
  Heel graag gelezen.
  x
  Ivan: Heel erg dank Wee vr/gr Ivan
 • joplin
  Toon Hermans
  fijne beschaafde humor
  nooit ruw of kwetsend
  kon ik echt van genieten
  zonder vervelende bijsmaak
  x  Ivan: Heel erg dank Joplin vr/gr Ivan
Er zijn 8 bezoekers online, waarvan 0 leden: .