writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Lotto en sterren…

door GoNo2" Wat zou je doen als je de lotto moest winnen?"vraagt Mark aan Erik.
Erik staat bekend om z'n nuchtere kijk op deze wereld, denkt altijd goed na alvorens z'n mening te geven. Wat van velen in deze kitcherige kroeg, dat wil doorgaan als een veredelde taverne, niet kan gezegd worden. Er zijn er maar een paar waar men een serieus gesprek mee kan voeren. Kamiel en Bonaventure zijn de enigen, Erik laat zich niet gauw verleiden tot een diepzinnig gesprek. En zeker niet met mij…
Maar de lotto is het gespreksonderwerp van de dag. 190 000 000 euro te winnen, de grootste pot ooit. Groter wordt hij niet want dat is de limiet. Zelfs als de nummers niet vallen blijft het bedrag hetzelfde. Ik ben benieuwd of Erik de handschoen zal opnemen. Maar ik ben nog meer benieuwd naar wat hij te zeggen heeft.
" De lotto winnen?"
" Ja, wat zou je met al dat geld doen?"dringt Mark aan.
" En moet ik daar nu op antwoorden?"
" Moeten niet, maar mogen wel?"vraagt Mark onzeker.
" Wat zou jij met al dat geld doen?"
" Ik zou het wel weten…"zegt Mark.
" Vertel me dan eens wat je zou doen?"
" Ik zou stoppen met werken en eens goed van het leven genieten…"zegt Mark, die zopas z'n vijfjarig jubileum van werkloze gevierd heeft.
Ik kan nauwelijks m'n lach inhouden en tel de glazen achter de toog.
" Zozo, en wat versta je onder van het leven genieten?"vraagt Erik met een monkellachje.
" Ha, da's niet zo moeilijk hé? Op reis gaan naar plaatsen waar de zon altijd schijnt. Een moto kopen en de wijde wereld intrekken. Een mobilhome kopen met alles erop en eraan. Een villa met zwembad en jacuzzi en een bar voor de vrienden. Meer moet dat niet zijn hé?"
" Nee, meer moet dat niet zijn…"beaamt Erik.
Het valt mij op dat Erik nog steeds niet geantwoord heeft op de vraag…
" En jij Gono, wat zou jij doen met al die miljoenen?"richt Mark zich nu tot mij.
" Ik? Tja, daar heb ik nog niet bij stilgestaan. Maar ik denk dat ik aandelen zou kopen in de wapenindustrie. Oorlog zal er altijd zijn en wapens die gemaakt worden moeten ook gebruikt worden. Daarnaast koop ik ook aandelen in de begrafenisbranche. Al die doodgeschoten mensen moeten vroeg of laat ook begraven worden hé? En al worden ze niet doodgeschoten, iedereen moet wel een keertje dood…"zeg ik met uitgestreken gezicht.
" Da's feitelijk wel een goed gedacht…"zegt Mark, terwijl hij fronsend nadenkt.

Als ik naar het toilet ga, komt Erik na enkele seconden erbij staan.
" Zeg Gono, dat meen je toch niet? Is er nog niet genoeg ellende op de wereld?"
" Erik, beste vriend, de meeste ellende veroorzaken we zelf hé? Zelfs in de natuurrampen hebben we de hand. Maar om je gerust te stellen, neen, dat meen ik niet. Ik zou een eiland kopen. De Grieken doen ze weg voor een spotprijsje. En op dat eiland zou ik al de asielzoekers verzamelen als volwaardige burgers met inspraak in het bestuur van m'n eiland. Twee vliegen in één klap. Ik heb direct een paar miljoen burgers en dat apenland, dat ze België noemen, is verlost van een groot probleem. Natuurlijk moet er ook gewerkt worden, voor wat hoort wat. Maar de belasting zullen zodanig laag zijn dat men met plezier zal gaan werken…"
" Ik geloof er de ballen van. Maar 't is het proberen waard. En hoe weet je dat je geen misdadigers in huis haalt. 't Zijn niet allemaal lieverdjes hé? "vraagt Erik, terwijl hij de laatste druppel in de pisbak mikt.
" Screening…m'n beste, screening. Dat kan toch zo moeilijk niet zijn? Er zijn firma's genoeg die zich daarmee bezighouden…". Het lucht een mens op als hij een gezellig gesprek kan voeren terwijl hij staat te wateren…

" En Erik, wat ga je doen met al die lotto-miljoenen?"vraagt Mark nogmaals.
" Euh, vraag het aan Gono, da's de baas, ik ben maar z'n secretaris…"
Erik drinkt z'n glas leeg, betaalt en in het voorbijgaan fluistert hij me toe: " Ik wil de portefeuille van minister van Toerisme…"
Toerisme? Waarom toerisme? Ik kan eventjes niet volgen. Ik zeg hem dat ook. Denk eens na, vanwaar gaat ge anders uw inkomsten vandaan halen? Ja, vanwaar? Misschien moet ik op m'n eiland toch maar een wapenfabriek bouwen. En een grote begrafenisonderneming. Daarna verkoop ik aandelen. Maar eerst moet ik de lotto winnen. Dat staat als een paal boven water. Paalwoningen bouwen voor de toeristen. M'n plannen beginnen stilaan vorm te krijgen. Ik betaal en verdwijn in de nacht. Als ik van iedere ster aan de hemel één euro krijg, kan ik de ganse wereld opkopen, bedenk ik mij. Met een knal kom ik tot stilstand. Iemand heeft een lantaarnpaal op m'n pad gezet. Ik heb nog nooit zoveel sterren niet gezien en ze zijn geweldig dichtbij…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • warket
  Vooral het einde vind ik goed en moest ik ooit de lotto winnen (ik heb nog nooit op de lotto gespeeld) zou ik me afvragen hoe groot de kans is dat ze mij met mijn fiets omverknallen. Warket in kunstmatige comma door een incident met de Lotto.
  Met het geld? Kopen we ergens op een plek waar het stil is een kasteel. De rest is voor de kinderen en kleinkinderen. En ja, voor één keer in mijn leven eens uitzinnig ergens in Amerika zonder vuurvrouw de zot uithangen.
  GoNo2: Dank u!
 • koyaanisqatsi
  Als ik de lotto win... Zou ik eerst en vooral proberen om 'gewoon te blijven doen', wat niet gemakkelijk zou zijn. ;-)
  GoNo2: Dank u!
 • Danvoieanne
  Ach ja de lotto winnen...
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 11 bezoekers online, waarvan 0 leden: .