writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Paarse luchten 8

door Hoeselaar

"Ach, nu begrijp ik waar u naartoe wil, kwam Phebe heel attent tussen beide, Ja, ik had in het dorp al gehoord dat Thekla een zoon moest hebben maar die dan later overleden zou zijn. Gek toch en dit terwijl ze nooit getrouwd was, zelfs nooit een man had of in haar buurt duldde, moet jij me dan eens vertellen hoe dat dan kan.
Bij mij kwam meteen het beeld van de Madonna voor de geest die volgens de overlevering geen man nodig had om toch zwanger te worden". Ze lachte alsof ze haar verhaal komisch vond, maar omdat niemand reageerde stond ze op en rechtte haar kleding en vroeg of Jeffrey of hij verder wilde gaan met zijn verhaal.
"Thekla vertrouwde me eens toe en dat moet toen in die tijd geweest zijn dat hier in de buurt een grote klopjacht gehouden werd op een strafgevangene die zich jarenlang in de bossen had kunnen verbergen. Ze was toen heel ongerust, ja zelfs bang, maar de echte reden waarom is me altijd bijster gebleven: soit, ze vertelde me toen ook, hoe dat ze met haar vijfjarig zoontje die toen erg ziek was dagenlang door de bossen liep om de weg naar haar grootouders terug te vinden. Gelukkig was ze door de lessen in geografie die ze door pater Petrus volgde in staat geweest de juiste weg enkel op de stand van zon en sterren terug te vinden. Ze moest daarvoor meerdere doorwaadbare plaatsen van een rivier vinden en met een kind van vijf op haar schouders was dat geen sinecure". Ze moest ook ze wist niet meer hoeveel dagen en mijlen omlopen, omdat men haar vertelde dat er een klopjacht plaatsvond. Ze was al van te voren door een colonne politiemensen ingehaald die haar naar een ander gebied loodste omdat men hier deze voortvluchtige misdadiger vermoedde." De journaliste maakte zich over iets zorgen, maar Jeffrey nog de verteller wisten waarover het moest gaan. Ze wendde zich naar de slungel en vroeg bijna brutaal;"Heb jij nog wel genoeg band in voorraad, want ik wil niet nu tijdens deze opname een panne krijgen, en anders haal je nog maar een reservebandje uit de jeep." Verongelijkt antwoordde deze"Ik heb alles op band staan, dus waar maak jij je druk om, trouwens er is nog genoeg voor minstens een uur".
"Waarom moest ik dan zo nodig meekomen als je toch alles op band wilde zetten, ik had werk genoeg op de redactie, trouwens, meneer Burton heeft me persoonlijk opgedragen om een kleine reportage van het hink-stap-springen te maken, omdat zijn kleindochter daaraan mee doet" Harvey, die blijkbaar dorst had was naar de jeep gelopen en kwam met enkele flesjes bronwater aangelopen. Jeffrey was blij dat hem een flesje water dat hem door de jonge man werd aangeboden zodat hij zijn mond kon bevochtigen. De journaliste hief haar flesje en riep; "Cheers"
De wind had ondertussen in kracht toegenomen en blies de geelrode bladeren van de ahornlaan naar hen toe. Hoewel de zon deftig haar werk deed bleek het toch iets frisser te worden. Het koppel van het landelijke dagblad wisselde stil enkele woorden waarbij de
vrouw met haar hoofd naar de jeep wees. De jonge man stond nog maar eens op en liep naar de wagen, opende het portier en haalde een lichtkleurig damesvest dat hij omhoog hield en vroeg; "Dit hier?" en gaf het haar. De jonge vrouw sloeg het vest om en vroeg;
"Jeffrey, men vertelde ons in het dorp dat als zou Thekla's zoon Benjamin, door haar eigen vader verwekt zijn en dat ze daarom ook het hazenpad koos ." Jeffrey bekeek de journaliste verbaasd aan; "Daar kan ik onmogelijk een eerlijk antwoord op geven zonder dat ik het aandenken aan Thekla in een verkeerd daglicht plaats. Nee, ze heeft me wat dat betreft nooit iets daarover verteld.
Jeffrey sloeg de ogen naar boven en riep ietwat verstoord; "Sorry Thekla, sorry! In mijn ogen was deze Thekla een schat, een wijze oude dame die wel veel geheimen voor zich hield, en nog veel meer wist van alles wat er rondom ons heen gebeurde".
"Deze Benjamin moet er vreselijk hebben uitgezien en ook zijn verstandelijke vermogens waren die van een kind, dus kan het toch wel kloppen wat de afstamming betreft, nietwaar? Haar zoon mocht nooit in het dorp komen omdat hij door de dorpsgemeenschap gepest en nagewezen werd, enfin, zo zei men dat ons bij de bakker. Nu nog iets anders Jeffrey, kan het zijn dat haar zoon vermoord werd vlak nadat hij bij zijn moeder wegging? Men vertelde ons ook dat hij deel uitmaakte van een gevreesde bende die helemaal in Florida in de Everglades alcohol stookten en hij als koerier dit goedje naar het noorden moest versassen. Dit moet tijdens de drooglegging geweest zijn. Benjamin moet daarna weer voor een andere bende van bij de grote meren een vrachtje naar het oosten gebracht hebben en onderweg dodelijk verongelukt zijn." Of deze kletspraatjes op waarheid berusten, weet ik niet, meende Jeffrey kan ik niet zeggen. "Ach, weet je, men heeft snel een oordeel over iemand geveld zonder die persoon ooit gezien te hebben."
"Bij de kruidenier in het dorp spraken ze me aan, vervolgde Phebe, om me te verwittigen dat het op de plaats waar Jeffrey jullie naar toe brengt niet met de juiste dingen toegaat. Ze meenden dat ik nooit na acht uur in de avond alleen naar deze plek mocht gaan, maar als ik hen dan vroeg wat er eventueel gebeuren kon, zweeg men als een graf."
"Weet je ging Jeffrey verder, jullie komen toch uit een grote stad maar hier in zo een kleine leefgemeenschap gebeurt nooit eens iets opzienbarends, en dus, als er dan eens iets gebeurt of zoals dat nu met jullie, ja, dan gaat de geruchtentrommel aanzwengelen worden en ontstaat er een nieuw verhaal waar iedereen van de leefgemeenschap mee op diezelfde kar gaat springen."

 

feedback van andere lezers

 • Danvoieanne
  Voor nu ook "' cheers "' mooi ...
  Hoeselaar: Ook gezondheid en geniet met mate

  Willy
 • andremoortgat
  Jeffrey niet alleen
  Willy kan het brengen
  Hoeselaar: weet zeker dat Jeffrey het zal halen want ik help hem erdoorheen

  Willy
 • GoNo2
  Wederom genoten!
  Hoeselaar: Ben blij dat het genietbaar is

  Willy
 • Wee
  Je blijft boeien!
  Ook dit weer graag gelezen.
  x
  Hoeselaar: Bedankt voor het blijven volgen

  Willy
 • Rothe
  Schitterende dialogen !!!
  Hoeselaar: Dank je wel voor dit mooie compliment

  Willy
 • hettie35
  Oeps een foutje van mij, wel gelezen maar geen feedback gegeven. Dus
  bij deze zeker weer genoten.
  Groetjes Hettie
  Hoeselaar: Ook al niet erg lieve Hettie, onder penvrrienden kan zoiets wel eens gebeuren, nietwaar?

  Willy
 • joplin
  dorpsroddels, is nog niks veranderd
  xx
  Hoeselaar: Zo zal het altijd wel blijven, en hoe vond je het geheel?

  Willy
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .