writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Paarse luchten 16

door Hoeselaar

"Jeffrey, je doet juist alsof deze vrouw een alles beter kunnende en wetend iemand was, die geen hulp van buitenaf nodig had. Ze was toch ook maar een mens van vlees en bloed zoals wij dat zijn, dus vertel me geen sprookjes maar hou je bij de waarheid, wil je?"
"Mensen willen graag griezelverhalen lezen, maar wat jij ons tot op heden verteld hebt is juist het tegengestelde, het verhaal van een overjarige puber. En daar wil jij grof geld voor hebben, laat me niet lachen Jeffrey, nee, jammer dat ik daar mijn tijd in stak." Ja, maar onderbrak Jeffrey haar, dit verhaal is nog niet gedaan hoor! Ik ging de laatste tijd voor haar dood elke dag naar haar toe om haar bij te staan met het voeren van de ganzen en de kippen. En juist op de dag dat ik dacht dat de wereld onderging was ik helemaal de kluts kwijt omdat de hemel zo een heel speciale kleur kreeg, echt het was alsof het hele firmament paars uitzag en alle kleuren op de grond grijs toonden, later toen ik Thekla voor haar veranda zag liggen vermoedde ik meteen dat ze dood was. Een blik met graan lag naast haar op de grond waarmee ze het vee voerde. De glimlach die haar gezicht kroonde was die van iemand die tevreden de wereld verliet. Haar lichaam voelde al koud en dus moest dit al heel vroeg in de morgen gebeurt zijn. Ze was toen ook al in de tachtig".
Thekla was heel trots op een zaakje dat ze in haar jeugdjaren ooit afhandelde. Ze toonde me dit prachtstuk meermaals en telken ze dat deed glunderde ze als een klein kind. Kijk Jeffrey, kijk jongen, zei ze dan je moet dit eens zien, en ze haalde dan een uurwerk van onder oude dekens vandaan en zette het voor me neer. Wat vind je daarvan, was steeds weer haar vraag en ze glunderde dan als een schoolkind. Dat heb ik van een heel oude man gekocht die er heel veel geld voor wilde hebben, maar ik heb het voor een luttel bedrag gekregen omdat die man me zo mooi vond. Hij wilde koste wat kost even met zijn handen door mijn haar strijken verder niets, ja, daar had ik totaal niets op tegen en zo ben ik in het bezit gekomen van deze mooie pendule. Je moet weten Jeffrey dat dit uurwerk helemaal van uit Frankrijk naar hier is gekomen en dat het heel veel dingen gezien heeft, die eigenlijk niemand had mogen zien. Telkens voordat er iets gebeurd zo had die man me toen gezegd, gaat dit belletje af. En nu komt het; de dag voordat ik Thekla dood terugvond had, heb ik dat belletje gehoord en heb het toen tegen haar verteld. Weet je
wat ze toen tegen me zei? Jongen je zult versteld staan wat dat ding nog allemaal kan, daarom mocht mij ooit iets overkomen dan moet je me beloven dat je deze pendule mee naar huis neemt en altijd goed opwinden en verzorgen doet, ja, dat beloofde ik haar ook maar kon niet weten dat het zo snel gaan.
Toen ik daarna de veranda uitruimde, want familie bezat Thekla niet, ben ik nog veel spullen van haar tegengekomen die ze als waardevol beschouwde, maar velen daarvan bleken achteraf gezien enkel emotionele waarde te hebben. Enkele stukken waar ikzelf niets mee kon doen heb ik daarna te koop aangeboden maar achteraf spijt van gekregen." Hoezo vroeg Phebe ge´nteresseerd, bleek de waarde daarvan veel hoger te liggen of wilde je deze stukken eigenlijk eerder voor jezelf houden? " Nee, antwoordde Jeffrey, heb later van enkele van de kopers te horen gekregen, dat de meesten van hen, dit duur hebben moeten betalen."
"Hoe zo? Dat begrijp ik niet, vroeg de journaliste, hoezo duur betaald? Was er dan iets met hen na de aankoop gebeurd. "Ja, antwoordde Jeffrey, er zijn mensen geweest die na haar overlijden de eerste maal tot hier kwamen kijken, en vroegen en zagen hoe dat Thekla hier in het echt geleefd had. Bij het zien van haar bekrompen woonst konden ze hun verbazing niet onder stoelen of banken steken. Iedereen ging ervan uit dat Thekla al die jaren in dat witte huis woonde, waar de luiken altijd gesloten bleven, en dat dit voor speculaties zorgde. Zij die de meeste roddelverhalen tijdens haar leven rondstrooiden, stonden opeens met de mond vol tanden. Nee dat hebben we nooit geweten. Anderen die gewoon uit nieuwsgierigheid iets kochten hebben nooit iets negatiefs ondervonden, gek toch vind u ook niet?" Maanden na Thekla's dood heb ik al die kopers gaan opzoeken en hen verteld wat er tot dan gebeurd was, en hebben allen met uitzondering van de notaris me alles teruggegeven. De notaris is de maand daarna tijdens een feest in het dorp onder een auto gekomen. Van toen af aan zijn die vele speculaties en verdenkingen van spokerij hier eerst echt begonnen. Ongeveer op hetzelfde tijdstip als waarin mijn verhaal begon, maar dan twee jaar later is ook Jeffrey van ons heen gegaan. Intussen werd de postdienst geautomatiseerd. Ja, mensen, dat is alles wat ik u over Jeffrey en zijn grote liefde Thekla vertellen kon. U was toch al die tijd dat u dit verhaal aan het volgen was, op de hoogte dat ik over uw schouder meelas.

EINDE


 

feedback van andere lezers

 • arwenn
  Alles bijgelezen, wilde graag verderlezen en heb daraom niet overal op gereageerd.
  Prachtverhaal!

  x
  Hoeselaar: Dank je wel ben blij dat het je heeft kunnen beroeren

  Willy
 • GoNo2
  Op naar het volgende verhaal?
  Hoeselaar: Ik heb er genoeg liggen die ik de loop der tijd schreef waaronder een thriller in, +- 60 volgen en dat is een beetje teveel kan ik beter uitgeven, wat denk jij?
 • warket
  Ik heb het verhaal met flarden gelezen...wat ik las is vlot vlot en verzorgd geschreven.
  Hoeselaar: Mijn dank voor deze oprechtte beoordeling

  Willy
 • Wee
  Mooi slot, Willy!
  Je verhaal heb ik graag gevolgd.
  x
  Hoeselaar: Heb dit verhaal al tig keren veranderd en herschreven maar dit is nu wat ik er van hoopte.

  Willy
 • andremoortgat
  Graag gelezen Willy
  Moderne Romeo en Juliette
  Hoeselaar: Ja zo zou je het ook kunnen noemen enkel met het verschil in leeftijd en over de dood heen

  Willy
 • Rothe
  Graag gelezen.
  Hoeselaar: Bedankt om me te blijven volgen

  Willy
 • Danvoieanne
  heel graag gelezen
  Hoeselaar: Toch fijn als iemand me leest

  Willy
Er zijn 15 bezoekers online, waarvan 0 leden: .