writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

De Zwarte Ridder 5

door GoNo2Carlos, de latere zwarte ridder, is nu aan de beurt. Hij moet het opnemen tegen François de Toulouse. Het ventje heeft korte beentjes en een dik buikje. Laat winden en scheten aan de lopende band, omdat het hem zo geleerd is aan het Franse Hof. Maar dit terzijde en totaal irrelevant…

De zon is nu terug van de partij en het duel wordt naar de binnenhof verplaatst. Het zal er nu nog harder aan toe gaan, gezien er een steekspel op het programma staat. Bij steekprogramma's wordt de bevolking toegelaten. De tribunes lopen langzaam maar zeker vol. Veel mensen hebben hun kinderen meegebracht, kinderprogramma's lagen in die tijd ook al goed bij de massa. Koning Alfonso zit met de handen in het nog weinig overgebleven haar. De schatkist is zo goed als leeg, er moeten dringend nieuwe inkomsten aangeboord worden. Hij roept z'n ridder van Vermakelijkheden & Plezier bij zich.
" Beste ridder van V & P, je krijgt vijf minuten de tijd om met een plan voor de dag te komen om de terugvallende inkomsten op te schroeven. Uw tijd gaat nu in…"
De ridder van V & P gelooft z'n oren niet. Vijf minuten? Normaal wordt er altijd eerst een werkgroep opgericht, die na doorgedreven onderzoek ( dat meestal een jaartje duurt ) tot de conclusie komt dat er een werkgroep opgericht moet worden om deze conclusie nader te onderzoeken. Waarna ze tot de conclusie komen dat ze geen conclusie kunnen trekken wegens gebrek aan de nodige tijd om alles nader te onderzoeken. En nu vraaagt de koning om in vijf minuten een oplossing te bedenken? Goe bezig, denkt de ridder…
" Sire de koning, ik stel voor om de gratis toegang af te schaffen, een abonnement in 't leven te roepen en een speciale tribune voor de rijke edelen te bouwen. Die tribune, met het beste uitzicht op de tornooien, moet voorzien zijn met de allerlaatste snufjes op gebied van inrichting van tribunes…."
Koning Alfonso luistert aandachtig. Die ridder is nog zo lomp niet als hij eruit ziet. Een beetje vooruitgang kan geen kwaad, denkt hij. En zeker als het geld opbrengt.
" En wat zijn de laatste snufjes op gebied van tribunes inrichten?"
" Goeie vraag, sire, 'k ben blij dat je hem stelt. Een overdekte tribune met genummerde zitplaatsen. Een lijfeigene, die in de zomer, volautomatisch koelte brengt door te waaien met een waaier van pauwenveren. In de winter is dezelfde lijfeigene verantwoordelijk voor het warmstoken van de tribune. En sire, het zou ook handig zijn om te zorgen dat men kan eten en drinken in die tribune. Aan democratische en sociale prijzen…"
" En hebt ge dat allemaal op dit moment uitgevonden?"vraagt Alfonso, enigzins verbaasd.
" Om eerlijk te zijn, nee sire de koning, dat plan bestaat al een jaar. Maar de rijke edelen waren er niet voor te vinden. Alles was gratis en zal gratis blijven. Toch voor ons, zeiden ze. Dat de gewone burger maar betaalt, daar dienen ze voor. Zeiden ze ook nog…"
" Dus mijn edele gevolg van klaplopers en nietsnutten voelt zich vergeven boven de noeste burgers, die zich elke dag in het zweet des aanschijns afbeulen voor hun plekje onder de zon?"
Hij wordt weer lyrisch,denkt de ridder van V&P…
" Zo zou je het kunnen stellen…sire."
" Ze hebben feitelijk wel gelijk hé?"
" Wie sire?"
" De edelen, wie anders? Het plebs moet men niet op gelijke hoogte stellen met het adeldom. Laten we wel wezen, wij zijn uitverkoren om met een minderheid te heersen over een meerderheid van randdebielen. Zeg mij anders eens waarom wij kunnen lezen en schrijven en zij niet hé? Omdat God dat zo beslist heeft, niet meer en niet minder. Zo moeilijk is dat toch niet?"
De ridder, zelf op weg om binnenkort bij de adel te behoren, moet de koning gelijk geven.
" Sire, we kunnen ook nog reclame maken tussen twee gevechten door. Bijvoorbeeld waar men de beste zwaarden koopt. Of waar men de beste lansen heeft. Om nog maar te zwijgen over harnassen, schilden, goedendags en andere vernuftig oorlogstuig waarmee men de medemens een kopje kleiner kan maken…"
" Caramba Madre de Dios en Mama Miracoli, ik ga je promoveren tot minister van Sport & Plezier met bijkomende portefeuille van Reclame & Publiciteit. Schoon van mij hé en ook goed gezegd, vindt ik…"
" Inderdaad sire, knap van uwen koninklijke kop dat u dat allemaal zo simpel kunt uitleggen dat zelfs een ongeletterde het zal begrijpen…"zegt de ridder op beleefde toon.
" Ik ga een mededeling doen aan het publiek…"
't Zal me benieuwen, denkt de pas gepromoveerde ridder…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  't Zal me zeker verder ook benieuwen
  GoNo2: Dank u!
 • Hoeselaar
  waar heb ik nog zulke slogans en wetteksten gehoord zeker nu er in het gewone leven verkiezingen komen

  Willy
  GoNo2: Dank u!
 • Danvoieanne
  graag weer gelezen
  GoNo2: Dank u!
 • arwenn
  Kan niet wachten op de volgende!
  GoNo2: Dank u!
 • joplin
  wel wel van VP naar SP en RP
  't gaat om hun jobkes hoor,
  ze gaan niet in hun eigen zakken zitten
  nog niets veranderd
  xx
  GoNo2: Dank u!
Er zijn 6 bezoekers online, waarvan 0 leden: .