writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Normandie

door roggemanj

De zee, dezelfde zee als bij ons en toch zo anders, hier op het Normandische strand met zijn ronde keien was het heerlijk vertoeven. De steile rotswanden deden me denken aan de kliffen in Dover met hun witte flanken, de onstuimige zee af en aan rollend.
Als ik over het Amerikaanse kerkhof liep een paar dagen geleden was ik diep in gedachten verzonken, denkend aan alles wat hier ooit plaatsvond, het nutteloze bloedvergieten.
De strakke bries van over zee maakte dit alles een beetje herfstachtig, de toegetakelde betonnen bunkers waren de enige getuigen van een eens zo bloederig tafereel, in de grond nog steeds de kraters zichtbaar van de granaat inslagen.
Ik ben een denker en deze plaats belastte me met een heel raar gevoel, zoveel mensenlevens vergooid, niet voor niets gestorven en toch zo zinloos allemaal.
De kleine dorpjes langsheen de kustlijn waren prachtig in hun eenvoud en het bloeiende vlas in de velden maakte dit plaatje compleet.
De Mont Saint Michel stond majestueus in het water te wachten op bezoekers, een bord met de tekst dat de vloed hier zo snel is als een galopperend paard deed me tweemaal nadenken vooraleer ik de oversteek waagde. De zilte zeelucht deed me goed, ik ben een ' zeemens', hier kon ik weken vertoeven.
De weergoden waren ons gunstig gestemd en het toeren met de motorfiets was zalig in deze omstandigheden, we hadden bekijks met onze open helmen, onze motorfietsen soepel draaiend, we voelden ons een beetje de helden van destijds die met open armen ontvangen werden als de bevrijders.
De Normandische kust…deze zomer wil ik er zeker terug heen, zeker weten, logeren in mooie gerestaureerde hoeven, slapen in hoge bedden met pluimen donsdekens, kuierend op de keistranden, mijmerend over vervlogen tijden.


 

feedback van andere lezers

 • waterklok1
  klinkt verrukelijk!
  wou dat het al vakantie was...
  pff... zondag vandaag!
  kus
  lot
  roggemanj: eilaba :-)
 • Ghislaine
  Prima. Dank je wel voor het laten meegenieten.
  roggemanj: heel graag gedaan hoor
 • duivelstrikje
  ook al een zeefan?
  Ik ook!!
  kusjes
  fientje
  roggemanj: een fan is zwak uitgedrukt...ik ben gek vd zee :-)
 • geertje
  de zee...
  trekt mij steeds weer aan.
  Mont Saint Michel (is dat Bretagne nog ?)
  als je daarvoor staat
  valt al het andere in het niets
  ik was er in 1987

  mooi beschrijvend verhaal.
  liefs
  roggemanj: bedankt geertje...
 • harmandi
  Ik deel je liefde voor dit deel van de Franse kust, Roggemani. Ben er vorig jaar geweest en heb genoten!
  roggemanj: bedankti voor je toffe reactie
Er zijn 12 bezoekers online, waarvan 0 leden: .