writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Waarom leef ik hier in België?

door GoNo2

Eén op zeven leeft onder de armoedegrens in België. En toch hebben we het meeste spaargeld op onze spaarboekjes staan. Je vraagt je af bij wie dan hé? Mijn spaarcentjes zijn al lang verdwenen als sneeuw voor de zon. Het gaat soms vlugger dan je denkt. De kloof tussen arm en rijk is nog nooit zo groot geweest. Gevaarlijk, zegt een geleerde professor van de universiteit van Leuven. Als de massa ontevreden wordt, komen ze vroeg of laat op straat met alle gevolgen vandien. Krijgen we hier dan ook een Westerse Lente, in navolging van de Arabische, vraag ik me af. Zal onze regering dan ook op z'n burgers laten schieten of onze woonwijken laten bombarderen? Of zullen de Amerikanen ingrijpen?
Politici houden zichzelf in stand. Hoe meer miserie, hoe liever dat ze het hebben. Kunnen ze wetten maken die zogezegd onze levenstandaard verhogen. Je moet er eens op letten, iedere wet die gestemd wordt is onvolmaakt. Er zijn altijd achterpoortjes aan. Niet voor de gewone burger, o nee, voor zij die een bataljon advocaten kunnen inschakelen. Tot de verjaring een feit is…
Uit goeie bron heb ik vernomen dat er een nieuwe taks in de maak is. Geen belasting, maar een doodgewone taks. Ze zijn tot de conclusie gekomen dat Vlaanderen en omstreken meer en meer vol hangt met schotelantennes. Zeker in de grootsteden. De prijs per schotelantenne zou maar 25€ per jaar zijn. De moeite niet om op straat voor te komen en alle beetjes helpen moet Di Rupo denken. Hij moet toch ergens die vier miljard van Dexia vandaan halen hé? Ik stel voor om een taks te heffen op vallende bladeren. Zelfs als er geen bomen staan, is er altijd kans dat de wind die bladeren wel zal aanvoeren. Gezien u niet kan bewijzen dat die bladeren niet van u zijn, wordt het een algemene taks. Solidariteit, noemen we dat. Een taks op duiven moet er ook nog komen. Wat zegt u? Dat u geen duivenmelker bent? Kan zijn, maar die duiven zaten wel op uw dak hé? Zodus? En wat denkt u van een bejaardentaks? Niemand verplicht u om oud te worden. Zodus?
Een kindertaks moet er ook nog komen. Niemand is verplicht om kinderen te maken he? Natuurlijk zijn de heren en dames politici hier van vrijgesteld. Ze hebben het zo al zwaar genoeg. Voor die luttele 5 000€ per maand, kunt u toch niet verlangen dat ze ook nog eens taksen gaan betalen? U verlangt toch niet dat ze gaan staken en heel het land platleggen? Hebt u ooit al gehoord van politici die staken en voor het parlement bommetjes gooien? Waarom zijn politici altijd zo gehaast, vraag ik me af. Ik denk dat ze bang zijn om een pak slaag te krijgen. Politici zijn de enige mensen die tevreden zijn met hun job. Maar ze hebben dan ook de helft van hun familie bij de hand hé? Vader en zoon zitten samen in het parlement. Moeder en dochter ook. Zo werd vroeger een dynastie geboren…
We leven in een rijk land dat gedragen wordt door armoedzaaiers. Zelfs degenen die werken komen amper toe met hun loon. Om al die armoede het hoofd te bieden, moeten de steden in hun beleidsverklaring-en akkoorden een plan inschrijven die de armoede zal terugdringen. Maar de steden zijn afhankelijk van de dotaties van de federale en Vlaamse overheid. En die hebben een chronisch gebrek aan geld. Schaf al die onzinnige uitperserij van de banken af, denk ik dan. Gedaan met betalen voor ons eigen geld. Dat men een kleine som aanrekent voor z'n zichtrekening, tot daar aan toe. Maar als men z'n verrichtingen via de pc doet, is het voor een bank ook goedkoper. Minder personeel, gezien u zelf het werk doet. Maar laten we wel wezen, hier in België komen ze enkel op straat als het kermis is. Of om naar de markt te gaan. Waar zijn ineens al die politici gebleven? Zijn de verkiezingen gedaan? Ik zie ze plots niet meer. Net nu ik zoveel vragen heb. Er was eens een Griekse filosoof die beweerde dat politici de ondergang van de wereld zouden worden. Hij verwees daarbij naar Rome en in mindere mate naar Athene. Rome is ten val gekomen, Athene ook. En wat zien we nu? Hetzelfde scenario speelt zich af. Rome met Berluscone op kop, recht op hun bek gevallen. Om nog maar te zwijgen van Athene. 't Is daar alle dagen koekenbak. Europa is aan het imploderen. Hoeveel mensen voelen zich aangesproken door dat concept? Hoeveel mensen voelen zich Europeaan? Ze willen de USA naar de kroon steken, maar vergeten dat die 52 staten hebben. Met maar één president en een federale regering die de helft van onze regering telt. Aan het hoofd van iedere staat, staat een gouverneur die een grote autonomie heeft. Hier in ons landje denkt iedere burgemeester dat hij de koning is in z'n stadhuis. We willen een confederatie, roepen ze nu. Zoals in Zwitserland. Daar werkt het toch ook? Jazeker, het werkt daar uitstekend omdat als er iets van algemeen belang moet beslist worden, er een referendum georganiseerd wordt. Dat bindend is voor de regering. Da's pas democratie, daar kunnen we hier eens van dromen hé?
Maar kom, een taks op schotelantennes moet kunnen hé? Zou er al een taks op winterbanden bestaan? Of het verplicht inkopen van strooizout? Bij de gemeente, anders verdienen ze er niets aan. Zoals de vuilzakken. Verplicht sorteren om nadien alles op één grote hoop te gooien. Recht de verbrandingsoven in. De " Stomme van Portici" draait zich om in z'n graf. Die had de revolutie in 1830 ook wel eventjes anders gezien, denk ik.
Waarom leef ik hier in België, vraag ik me soms af…

©GoNo

 

feedback van andere lezers

 • andremoortgat
  Vertel boer GoNo niet zo arm
  en de boer hij ploegde voort...
  GoNo2: Dank u wel!
 • warket
  Waarom jij in België leeft GoNo is mij niet meteen zo duidelijk al heb ik wel een vermoeden: om net zoals ik en zovele anderen die niet in armoede leven een kriekske te drinken en vanop het balkon naar voorbijgangers te kijken, wetende dat de revolutie in dit land nog heel lang op zich kan laten wachten.
  Meer dan de helft van deze wereld wordt in armoede geregeerd door krijgsheren die pijl en boog ingeruild hebben voor bommen en granaten. Wij hier gaan zeuren over "gasboetes" en zo. Wat een luxe die we in stand willen houden.
  GoNo2: Dank u wel!
 • jan
  en het wordt alsmaar erger en gekker
  GoNo2: Dank u wel!
 • joplin
  hallo lieverds!
  hier in ons landje groeit verdomme de armoede
  doe je ogen open
  en waarom moet ons loon op een bank
  eerst moet het op banken verleid met interesten
  die daar beter van worden
  misbruik van maken
  dan minderen ze die interasten
  rekenen het houden van een rekening aan
  banken, afschaffen!!
  ons loon naar werk zelf beheren!
  xx

  GoNo2: Dank u wel!
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 9

Uitstekend: 4 stem(men), 80%
Goed: 1 stem(men), 20%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 5 stem(men)
Er zijn 13 bezoekers online, waarvan 0 leden: .