writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

Krantentelevisie

door pieter

Wat een bijzondere man is hij toch. Hij is er elke dag van 9 tot 10 uur. Op de zender Ulusal en zijn programma heet Televizyn Gazetesi.
Hij zit aan een tafel met een witte laptop schuin voor zich. Daar kijkt hij regelmatig naar of hij leest de krant. Vervolgens lijkt hij commentaar te geven. Dan kijkt hij de kijker niet aan. Soms kijkt hij naar iemand in de studio die buiten beeld is en zegt wat tegen hem. Die persoon praat echter niet terug. Bestaat die man of vrouw wel echt? Hallucineert hij?, praten met iemand die er niet echt is. Beroepshalve heb ik veel met deze mensen te maken gehad.
Vaak zit hij met zijn ellebogen op tafel en zijn handen in elkaar gevouwen. Net zoals pater Leopold Verhagen met zijn dagafsluiting; vroeger op de Nederlandse TV. Dan kijkt hij de kijker wel aan. Vaak met een strenge blik, maar soms kan er toch iets van een lachje af.
Dit alles speelt zich af voor een decor dat bestaat uit een soort van lege boekenkast met grote gekleurde vlakken.
Ook leest hij de kijker voor uit een krant. Het komt voor dat hij dan boos wordt en grote gebaren maakt. Net alsof hij een opgewonden Italiaan of een Fransman probeert na te doen, maar dan anders.
Dit alles wordt regelmatig onderbroken door reclameblokken van Tell Sell-niveau. Als hij weer in beeld is, gaat hij, vanuit onderuitgezakt in zijn stoel, weer rechtop zitten. Zo is zijn bolle buikje niet zo zichtbaar. Hij neemt nog een paar laatste slokken uit een beker met het logo van zijn programma erop. Vervolgens gebaart hij met zijn linkerhand dat we weer verder gaan. En zijn bril wordt ook weer recht op zijn neus gezet.
Tot nu toe heeft hij elke dag een ander overhemd aan, geen das. Het colbertje is steeds hetzelfde. Het zijn niet echt mooie combinaties. Regelmatig leest hij iets voor uit een krant wat hem hij echt kwaad maakt. Hij houdt dan het voorblad van die krant voor de camera zodat de kijker goed kan zien welk stom blad dat nou weer is. Tenminste, ik denk dat dit de bedoeling is. Het lijkt wel als een soort van straf.
Plotseling komt de Pools/Duitse Onkel Stefan van een ouwe vriend van mij naar boven. Hij zou ons, 'die Jungs', wel even vertellen hoe de wereld echt in elkaar zit. Zijn dochters moesten bij hun moeder in de keuken blijven.
Volgens Sehnaz en Mustafa is het een 'good program, left'. Zal best. Natuurlijk hard nodig in dat land. Maar toch vind ik hem een beetje een naar mannetje.

.

 

feedback van andere lezers

 • doolhoofd
  Grappig.
  pieter: Dank je Doolhoofd.
  Ik ben benieuwd wat je er precies grappig aan vindt. Is het de situatie die beschreven wordt of de stijl van schrijven?
  Vriendelijke groet,
  Pieter.
 • Wee
  Ken hem niet, maar je verhaal wel graag gelezen.
  x
  pieter: Dank je Hanna,
  Eigenlijk dezelfde vraag als bij Doolhoofd.
  Dat je hem niet kent, is niet zo vreemd. Het speelt zich in namelijk in Turkije af.
  Vriendelijke groet,
  Pieter.
 • koyaanisqatsi
  Zo zit de wereld dus in mekaar: dochters en moeders in de keuken! :-)

  pieter: Dank je Luc.
  Inderdaad. De wereld volgens Onkel Stefan.
  Vriendelijke groet,
  Pieter.
Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 6

Uitstekend: 2 stem(men), 50%
Goed: 2 stem(men), 50%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 4 stem(men)
Er zijn 68 bezoekers online, waarvan 0 leden: .