writehi(s)story Passie voor schrijven
home   wat is writehi(s)story?   bladeren   uitgeven   gezamenlijke publicaties   boekenwinkel   manuscriptanalyse   inschrijven   contact   
top 10   wedstrijden   forum   hulp   
 
naam:  
pass:  


wachtwoord vergeten?
 
 

Volg ons op facebook

Ga naar chat

< terug

Betere leesbaarheid

lethe (riviercyclus 4)

door ovlijee

Hoeveel water bevindt zich onder de kiel? Voor we de bodem raken. Hoeveel verplaatst water vervangen door het onderwaterschip? De tollenaar verkoopt zijn vel duur om zich te legitimeren, maar hij draagt de lasten mee van zijn reptielenbrein. Eeuwen hersenoedeem, plasma. Kneedbaar als gelatine. Als ook hij zich daar bevindt, in een sloep, alleen, als vrucht van gedetermineerde aantrekkingskracht, de rode stip onder een meeuwensnavel, duwt hij zijn roeiriem door de rand. Het spiegelpaleis als een vrouwenbekken, misleidend en ontvankelijk. Wat is die vloeistof, die ons het leven schonk? Een openbaring van vernuft, omsingeld door lis en beverpatrouilles. En onder die overgang tussen vloeibaar en atmosfeer, het krioelen van waterjufferslarven, en dansende palingen.

Een prikkeling in de neusgaten als slib omgewoeld wordt door een snoek. Gas. Chemie. Iedere microseconde opnieuw, pulserende isotopen, meer elementair dan de hartslag van een baby, achtergelaten in de Kaukasus, voor de eeuwig zogende wolvin. De oermoeder, de oer-overgave. Moedermelk van de onuitputtelijke levenswil. Onsterfelijk. In haar opoffering herboren.

De rivier vloeit, en onze sloepen drijven, driften, nu plots stuurloos en roerloos, rimpelloos, stekende zon en horzels. De dood is er nog niet. Maar het eerste verval kondigt zich aan. Teergevoelig wordt de huid betast, bepoteld door de vingers van de tijd. De spieren worden stroever. Het hout kneust de knoken, en de kindertijd terug levendiger. Knoestig kraakt de schuit. Tegelijkertijd onze baarmoeder, drijvend reddingsvlot en doodskist. Allen ineen. In een tijdsspanne die de eeuwigheid behelst. Waar de dood is, ben ik niet. Waar het woord is, is de ontwaking. Ritmisch, wiskundig, gestructureerd baart het onderwaterschip verlangens van oneindigheid, en verzet het zich tegen het topje van de ijsberg. In het dier zijn wij geboren, verzoenen zullen wij de logica van Dionysos en zijn saters, met de waanratio van Apollo.

 

Enkel ingeschreven gebruikers kunnen stemmen.

Totale score: 4

Uitstekend: 1 stem(men), 33%
Goed: 2 stem(men), 67%
Niet goed: 0 stem(men), 0%

totaal 3 stem(men)
Er zijn bezoekers online, waarvan leden: .